Eduskunnassa on käynnissä minusta, uskallan sanoa jopa surullinen näytelmä. Yhtä maamme lähihistorian suurinta uudistusta – sosiaali- ja terveysuudistusta eli Sotea runnotaan nyt läpi häikäilemättömällä tavalla. Korona on pakottanut eduskuntaa poikkeuksellisiin toimiin ja nyt pääministeri Sanna Marinin hallitus käyttää tätä rakoa hyväkseen. En edes tiedä täyttääkö tämä etäkäsittely epävirallisissa kokouksissa ainakaan kunnolla edes perustuslain vaateita tai puhumattakaan hyvän hallinnon vaateista.
Kokouksiahan avataan eduskunnassa nyt Teamsiin ja sitten asiantuntijat puhuvat. Ei päätösvaltavaateita, ei osallistujavaateita, ei pöytäkirjoja jne. Kuunteleeko kukaan, missä kuuntelee vai missä hiihtelee, mene ja tiedä. Linja kuitenkin auki. Se näyttää nyt riittävän. Paikalla ei välttämättä, kuin kokouksen avannut puheenjohtaja ja työssä oleva valiokuntaneuvos. Riittääkö hyvään hallintoon? Riittääkö eduskunnan omiinkaan vaateisiin? Perustuslakiin? Epäilen.
Huomasin, että jo yhden lain kohdalla perustuslakiasiantuntija Martin Scheinin nostikin esille kysymyksen twitterissään 24.2.2021, kun paljastui, että tartuntatautilain muutokset tehtiin lakiin ilman yhtään virallista kokousta ja jopa ilman yhtään pöytäkirjaa. Täh? Scheinin twiittasi, että…
”Jos pyykki joskus pestään, yksi kysymys on, mitä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta teki 16.12.-4.2. Ei yhtään virallista kokousta tai pöytäkirjaa. Mutta ravintola- ja laskettelukeskusmyönteinen mietintö TTL muutoksista päätettiin kerralla 4.2.2021.”

Kuva Martin Scheinin twiitistä 24.2.2021.
Perustuslakiasiantuntija jakoi vielä twiitin yhteyteen oheisen kuvakaappauksen eduskunnan sivuilta. Ei siis yhden yhtä kokousta, mutta laki kuitenkin muuttui yhdellä päätöskokouksella?
Mielenkiintoista nähdä miltä pöytäkirjat näyttävät sote-lakien käsittelyn osalta? Onko edes pöytäkirjoja? Onko edes oikeasti tosiasiallisia kokouksia?
Ìtse en tällaista käsittelyä voi hyväksyä näin merkittävissä asioissa ja asioissa, jotka eivät liity edes koronaa. Ymmärrän, että korona-aikana tehdään välttämättömät toimet joustavasti, mutta silloinkin kuitenkin lakia ja hyvää hallintoa noudattaen. Mutta en voi hyväksyä tämän korona-raon käyttöä normaalin lainsäädännön runnomisessa. Pienestä koronaraosta tungetaan nyt väkisin läpi massiivista sote-uudistusta. Aiemmin sieltä tungettiin jo läpi mm. opiskelupakko eli oppivelvollisuuden pidentäminen. Toivonkin, että eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen ja pääsihteeri Maija-Leena Paavola puuttuisivat nyt tähän. Eduskunnan jopa normaaliajankin perusperiaatteita nyt venytetään ja vielä koronakriisin tilannetta käytetään lisäpontimena runnoa isoja uudistuksia läpi.
Eilen myös Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen puuttui eduskunnan toimintaan. Hän nosti esille hieman toisen huolen. Nyt kun sotea runnotaan läpi, niin näyttää nimittäin siltä, että sosiaali- ja terveysvaliokunnalla ei jää aikaan huolelliseen koronalainsäädäännön käsittelyyn. Tämä ongelma näyttäytyy nyt huonona ja puutteellisena lainsäädäntönä mitä olemme nyt saaneet jo todistaa mm. samaisen sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelemien koronalakien tulkintaongelmissa. Marin hallitus on halunnut muuta ja lakiin on kirjattu toista. Ja sitten syytetään toimeenpanevia viranomaisia mm. aveja siitä, että ne noudattavat lakia eivätkä ministereiden tahtoa ja käskyttämistä. Mutta kaikkihan tietävät, että viranomaisten on jo virkavelvollisuutensa takia välttämätöntä noudattaa voimassa olevaa lakia on se sitten hyvää tai huonoa. Nyt näyttää, että sutta ja sekundaa tulee.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaa johtaa hallituspuolue keskustan Markus Lohi. Kuva: Eduskunnan kuvapalvelu
Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Kai Mykkänen totesi Uutisuomalaiselle 3.3.2021. että ”Sote-uudistuksen käsittely eduskunnassa tulee keskeyttää, koska eduskunta on poikkeustilassa. Nyt pitää antaa esimerkiksi sosiaali- ja terveysvaliokunnalle sekä perustuslakivaliokunnalle työrauha käsitellä akuutimpia, koronaan liittyviä kysymyksiä.”
Hallituspuolueet eivät tähän ole suostuneet. Koronakriisissä, kun näyttää olevan hyvä paikka runnoa läpi ideologisia lainsäädäntöhankkeita kuin hieman salaa tai ainakin pimennossa.
Olemme huolestuttavalla tiellä demokratiamme näkökulmasta.
….
Kello 18.36 ja hetki sitten tietoa, että eduskunta rajoittaa toimintaansa. Mutta ei siis todellakaan soten etenemistä. Se taitaa siis edetä ilman oikeita kokouksia ja pöytäkirjoja myös karsittujen toimintamallien aikana? Siltä näyttää.
”Poikkeusolojen vuoksi täysistunnoissa käsitellään vain välttämättömiä ja kiireellisiä asioita.
Näitä eivät ole:
– hallituksen esitykset, joiden suunniteltu voimaantuloajankohta ei edellytä välitöntä käsittelyä
– mietinnöt, joiden voimaantulolla ei ole kiire
– selonteot
– lakialoitteet
– kansalaisaloitteet
– kertomukset
Puhemiesneuvosto käsittelee mahdolliset tarpeet poiketa edellä todetusta.
Valiokunnat
Puhemiesneuvosto suosittaa, että edellä todettuna määräaikana valiokuntien virallisissa kokouksissa käsitellään vain:
– muita kuin täysistunnoista poissuljettuja asioita
– välttämättömiä EU-asioita.”
Sen sijaan nyt mm. EU:n elpymisrahaston käsittely siirtyy maaliskuun yli ja myös muut ei kiireelliset asiat.