Ennen vuoden 2019 eduskuntavaalien SDP lupasi 100 euroa lisää eläkettä puhtaana käteen jokaiselle alle 1400 euroa eläkettä saaneille. SDP:n puheenjohtaja lupasi 100 euron eläkekorotuksen vappupuheessaan ja näin lupaus nimettiinkin ns. vappusataseksi. SDP voitti lupauksella kevään 2019 eduskuntavaalit ja nousi pääministeripuolueeksi. Nousi siis valtaan missä olisi voinut vaalilupauksensa eläkeläisille lunastaa, mutta se petettiin. Pienimpiä työeläkkeitä saavat, alle 1400 euron eläkkeellä elävät, petettiin ja he saivat vappusatasesta itselleen täydet nolla euroa . Takuueläkeläiset saivat luvatusta satasesta puolet ja kansaneläkkeellä elävät vain vaivaisen kolmanneksen. Vastaavia korotuksia mitä aiemmatkin hallitukset olivat tehneet ilman vappupuheitakin. Mutta yksikään eläkeläinen ei siis saanut SDP:n lupaamaan 100 euroa.
Nyt 23 SDP:n kansanedustajaa puolueen varapuheenjohtajien Matias Mäkysen ja Niina Malmin sekä puolueen puheenjohtajan, pääministeri Sanna Marinin, läheisen tukijan Ilmari Nurmisen johdolla lupaan uudelleen saman jo kertaalleen petetyn satasen eläkeläisille. Ja vielä vähän enemmänkin sillä demariedustajien esityksessä puhutaan myös ns. taitetun indeksin korvaamisesta työeläkeindeksillä. Rahat otettaisiin SDP:n mukaan nykyisistä eläkerahastoista.
SDP:n uuden eläkesatasen lupaan tällä kertaa puoluejohdon allekirjoittajien lisäksi Jukka Gustafsson, Raimo Piirainen, Seppo Eskelinen, Anneli Kiljunen, Suna Kymäläinen, Paula Werning, Piritta Rantanen, Kristiina Salonen, Heidi Viljanen, Ilmari Nurminen, Pia Viitanen, Mika Kari, Kimmo Kiljunen, Merja Mäkisalo-Ropponen, Aki Lindén, Katja Taimela, Hussein al-Taee, Johan Kvarnström, Kim Berg, Marko Asell ja Riitta Mäkinen. Eläkeläisillä on siis täysi oikeus uskoa ja odottaa, että pääministeri Sanna Marinin johdolla SDP nyt pääministeripuolueena tämän 100 euron lupauksensa myös vallassa ollessaan toteuttaa. Kahden vuoden aikana SDP sen pystyy hyvin tekemään, jos kyse on siis aidosta halusta korottaa pienimpiä eläkkeitä eikä vain taas toisen kerran eläkeläisten vedättämisestä ja pettämisestä.
SDP:n esitys perustuu lukuisaan määrään vääriä väitteitä ja kauniita lupauksia. Suurimpana tietenkin se, että rahaa olisi vaikka kuinka tähän, jos vain olisi halua. On tainnut SDP:ltä jäädä lukematta Eläketurvakeskuksen juuri syyskuussa esittelemä kansainvälinen arvio maamme eläkejärjestelmästä ja sen kestävyydestä. Ongelmaksi nostettiin nimenomaan järjestelmämme rahoitus. Se ei selvityksen mukaan ole akuutti ongelma, mutta jos ”maksutaso nostettaisiin heti kestävälle tasolle, se vaatisi reilun kahden prosenttiyksikön korotusta vajaaseen 27 prosenttiin”. Torben M. Andersenin raportti kannattaa kaikkien lukea ja ymmärtää mistä eläkkeissämme on kyse. Samat huolet ovat nousseet esille myös aiemmissa kansainvälisissä maamme eläkejärjestelmän ulkoisissa arvioissa. Tässä siis tämä tuorein arvio: Eläkkeiden riittävyys ja kestävyys : arvio Suomen eläkejärjestelmästä.
Nähtäväksi jääkin onnistuuko SDP toisen kerran huijaamaan eläkeläisiä eläkelupauksillaan, mitkä myöhemmin petetään. Siksi nyt, kun pääministeripuolueen 23 kansanedustajaa puoluejohdon keskeisten vaikuttajien johdolla käytännössä ”lupaan” kaikille alle 1400 euroa eläkettä saaville 100 euron korotuksen nettona niin on syytä edellyttää, että pääministeri Sanna Marinin johdolla korotus tehdään nyt, kun SDP on vallassa ja heillä on siihen mahdollisuus. Tai sitten SDP:n puheenjohtaja Marinin tulee ilmoittaa, että Malm ja Mäkynen demariedustajakollegoineen puhuu nyt suuremmalla suulla ja tätä ei SDP tule toteuttamaan.
Suuret puheet ja pienet teot? Niinkö se jälleen on.
Ja totean nyt vielä itse, että kannatan itsekin pienimpien eläkkeiden korotuksia ja siksi takuueläkettä ja myös pienimpiä kansaneläkkeitä on korotetukin aiempienkin hallitusten aikana. Ja myönnän myös sen, että pienimmät työeläkkeet ovat kyllä maassamme luvattoman pieniä. Näiden ostovoiman vahvistamiseksi pitäisi löytää järkevät keinot ja siksi esimerkiksi pienimpien työeläkkeiden verotusta tulisi keventää ja kaiken kaikkiaan korjata eläkeläisten verotusta niin, että ostovoima vahvistuisi, yksikään eläkeläinen ei maksaisi vastaavaa palkkaa saavaa suurempaan veroa ja, että työnteko myös eläkkeellä olisi aina kannattavaa. Näitä toimia pitäisi tehdä jo nyt eikä vain puhua.