Rantasalmi esimerkki siitä, että säästöt ja paremmat Sote-palvelut on mahdollista saada samaan lauseeseen

Blogi, sunnuntaina 15.01.2017

Julkinen keskustelu on nyt täynnä erilaisia toinen toistaan hurjempia kauhutarinoita mitä valinnanvapaus sosiaali- ja terveyspalveluissa tarkoittaa ja aiheuttaa. Näissä pelotteluissa usein annetaan kuva, että nykyinen tilanne on hyvä ja säilyttämisen arvoinen.

Itse olen eri mieltä. Tällä hetkellä maassamme yhä useampi joutuu jonottamaan kiireettömään lääkärillepääsyyn useita viikkoja. Omalla kotiseudullanikin lääkärijonot ovat venyneet muutamassa vuodessa kriittisenä pidetystä kahdesta viikosta kuukauteen.

Suomalaiset myös toivovat ja haluavat valinnanvapautta. KAKS julkaisi jo 2015 artikkelin, että ”Kansalaiset kannattavat valinnanvapautta”. Myös Sosiaali- ja terveysministeriön tekemä selvitys tukee tätä. STM:n selvityksen mukaan eniten kannatusta suomalaisilta saa nimenomaan laajimman valinnanvapauden malli. Tässä asiakas valitsee haluamastaan toimipaikasta oman hoitotiimin. Tiimiin kuuluisi yleislääkäri, hoitaja, sosiaaliohjaaja ja sosiaalityöntekijä. Muut perustason palvelut olisivat valittavissa muilta valinnanvapausjärjestelmään hyväksytyiltä tuottajilta.

Valtaosa kyselyyn vastanneista suomalaisista, 81 prosenttia, piti hyvänä asiana sitä, että asiakas saisi valita, kenen tarjoamia palveluita hän käyttää. Yli puolet oli jopa sitä mieltä, että terveydenhuollossa tulisi voida valita henkilö, jonka kanssa asioidaan. Sosiaalihuollossa vajaa puolet vastaajista haluaisi valita joko henkilön, jonka kanssa asioidaan tai palvelun tai palvelukokonaisuuden.

Usein kuulee, että kyllä julkinen puoli terveyspalvelut hoitaisi paremmin, mutta siihen ei ole rahaa. Mielenkiintoinen vastaus tähän saatiin kun vajaan 4 000 asukkaan Rantasalmi ulkoisti muutamia vuosia sitten jopa kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut. Rantasalmi oli ajautumassa kriisikunnaksi ja ratkaisu oli rohkea. Aiemmin Rantasalmi oli ostanut perusterveydenhuollon ja myös erikoissairaanhoidon palvelut julkiselta palveluntuottajalta Savonlinnan sosterista ja sosiaalitoimen palvelut Juvalta. Rahat eivät riittäneet ja alijäämä kasvoi miljoonilla.

Kunnanjohtaja Kristiina Järvenpää kuvasi tilannetta kuntalaisten näkökulmasta todeten, että silloin ”Ihmiset eivät päässeet lääkäriin silloin, kun oli tarve. Se kasvatti erikoissairaanhoidon kustannuksia”.

Rantasalmi päätti kilpailuttaa palveluntarjoajat. Lopulta sopimus tehtiin Terveystalon kanssa koko soten osalta. Kunnan sote-menot olivat vuonna 2014 korkeimmillaan yli 19 miljoonan euroa. Kilpailutuksen jälkeen vuonna 2015 Rantasalmi maksoi Terveystalolle enää 17 miljoonaa euroa ja viime vuonna arvio oli enää 16 miljoonaa euroa. Kolmen miljoonan säästö on arvioni mukaan tuon kokoisessa kunnassa jopa 4-6 veroprosenttiyksikön luokkaa.

Samaan aikaan Rantasalmi sai sote-menoihinsa vahvan ennustettavuuden. Nyt he tietävät hyvinkin tarkalleen mitä sote-kustannukset vuosittain ovat.

Tiedän, että nyt joku pohtii, että no ei ne palvelut varmasti voineet parantua.

Nyt siis Rantasalmi hoitaa itse enää vain tietyt lakisääteiset viranomaistehtävät. Se tarkoittaa noin 3,5 henkeä. Muuten palvelut ja kaiken tekee Terveystaloa ja siis vielä miljoonia edullisemmin. Mutta ei pelkästään vain halvemmalla vaan myös lähipalvelut turvaten. Rantasalmi tavoitteli ulkoistamisella siis säästöjen lisäksi myös parempia lähipalveluita, sujuvia hoitoketjuja ja työpaikkojen säilymistä kunnassa. Kunnanjohtajan mukaan nämä kaikki on saavutettu. Henkilökuntaa on Rantasalmella nyt yhtä paljon kuin ennenkin. Eli parempi hoito ei siis vaatinut enempää tekijöitäkään. Mira Laasonen totesi Ylellä, että myös ”Työhyvinvoinnin mittarit osoittavat ylöspäin. Olen itsekin aiemmin työskennellyt kunnallisella puolella. Aiemmin olin itsekin epäuskoinen siihen, miten yksityisen palvelutuottaja voi olla julkista tehokkaampi, mutta näin on.” Myös kuntalaiset ovat olleet tyytyväisiä uudistukseen.

Rantasalmen esimerkkiä seuraten myös Sulkava ulkoisti sote-palvelunsa. 10 vuotisen Attendo-sopimuksessa hintojen kasvu on rajattu erittäin maltilliseksi enintään kahdeksi prosentiksi vuodessa. Sopimushinta on Sulkavallakin 1,5 miljoonaa euroa vähemmän kuin aiemmin.

Tämä juna meni jo. Uusia ulkoistamissopimuksia ei ole saanut tehdä enää kevään 2016 jälkeen vuonna 2019 aloittavan Soten takia. Silloin jokaiselle suomalaiselle tulee ihmisten laajasti kannattama ja toivoma valinnanvapaus. Uudistus tuo nykyisten kunnallisten terveyskeskusten ja asemien rinnalle myös varmasti yksityisiä sote-keskuksia. Silloin ihmiset pääsevät valitsemaan itse missä jonossa ovat ja kuinka pitkään. Vai ovatko jonoissa lainkaan.

Otakantaa-tutkimuksessa nousi esille myös toive siitä, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä huomioitaisiin yhdenvertaisuus, saatavuus sekä palvelu- ja hoitoketjujen toimivuus. Tästä Sote-uudistuksessa nimenomaan on kyse ja tähän toiveeseen pitää myös pystyä vastaamaan.

Puheenjohtajamme Petteri Orpo totesi sote-uudistuksesta, että ”Kyseessä on laaja uudistus ja siihen liittyy haasteita, mutta sote-palvelumme tarvitsevat uudistusta. Kokoomus ja hallitus haluavat uudistaa niitä, koska palveluiden tulee olla helposti saatavilla, jonojen lyhyempiä ja palvelujen laadukkaampia. Valinnanvapaus on keino parantaa palveluita. Suomalaiset kannattavat valinnanvapauden lisäämistä ja me luotamme suomalaisiin. Asiakas äänestää jaloillaan ja kilpailu parantaa palvelujen laatua”.

Tuntuukin hullulta, että oppositiosta on SDP:n johdolla luvattu kumota Sote-uudistus vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen. Halutaan siis palauttaa ihmiset takaisin nykyisiin lääkärijonoihin ja antaa vauhtia palveluiden keskittymiselle kaupunkeihin. Itse olen eri mieltä.

Kello 9.41 ja pyhäpäivä edessä. Nyt aamusta jo pari tuntia tosin tehty tässä töitä kotipöydän ääressä, mutta onneksi kalenterissa tyhjääkin tänään. Sen ajan käytän ulkoiluun. Kivannäköinen talvipäivä ulkona.

Kello 20.14 ja mukava päivä takana. Kunnallisvaaliasoita eteenpäin ja pari ehdokastakin sain ja tällä kertaa hieman taas uusiinkin kuntiin. Olen näissä talkoissa luvannut jälleen olla aktiivisesti mukana ja olen soitellut uusia ja vanhoja ehdokkaita mukaan ympäri Suomen. Jospa joku soittelisi tänne Lopellekin. Tuntuu nyt todella vaikealta saada uusi ehdokkaita mukaan kotikunnassa. Toivottavasti saisimme vielä muutaman niin saisi listan jonka voisi eteenpäinkin laittaa.

Päivällä sitten metsälenkkeilyä ja leikkejä lasten kanssa ja Mummulan hyvät ruuat. Mitäs muuta sitä isä tällaisena päivänä toivoisikaan. Nyt kaikki tälle päivälle suunniteltu ja sovittu tehtynä ja huomenna sitten aloitan Koulukiertueeni eli jälleen tammikuulla kierrän ison määrä kouluja niin Riihimäen seudulla, Hämeenlinnan alueella kuin Päijät-Hämeessäkin. Mukavaa vaihtelua ja tärkeää työtä tähän hommaan.

Kommentit