Viime kesänä alkunsa saanut I love Loppijärvi – Rakkaudesta Loppijärveen –kansalaiskeräys sai aikaan aikamoisen kuhinan. Väki lähti keräykseen hyvin mukaan ja keräilypinssien ensimmäisen kesän erä myytiin lähes loppuun ja haastekeräys tuotti myös sievoisen summan rahaa. Kampanjan tarkoitus onkin vain kerätä rahaa ja ohjata se sitten osaavien ja perinteikkäitten toimijoiden käyttöön Loppijärven hoito- ja kunnostustöihin. Järven hoitotyöt ovat nimittäin ammattitaitoa ja pitkäjänteistä suunnittelua vaativaa työtä.
– Ideamme oli juuri se, että ei järvemme tarvitse mitään uutta tekijää ja toimijaa. Talkoolaisia toki aina tarvitaan lisää. Mutta ei siis mitään uutta suojeluyhdistystä tai muuta vaan osaavat ja perinteikkäät tekijät ovat parhaita tässä työssään. Me päätimme tehdä kanavan meille kaikille loppilaisille ja Loppijärven ystäville antaa oman pienen panoksemme järven hoitoon ja nyt ensimmäisenä vuonna siitä kertyi jo monta tonnia rahaa järven hyväksi. Parillakympillä saa jo paljon aikaan kun niitä saadaan kymmeneltä tai kahdeltakymmeneltä jne, kertoi Jarmo Laukkanen, joka on yksi Loppijärvi-kampanjan päätekijöistä ja puuhamiehistä.
Ensimmäisenä kesänä rahaa käytettiin Sajaniemen Osakaskunnan niittoihin eri puolilla järveä. Ehto oli kuitenkin se, että jokainen mökkiläinen vastatkoot omasta mökkirannastaan ja keräysvaroin voidaan niittää vain mökittömiä alueita ja viime kesänä esimerkiksi Sajaniemen ja Läyliäisten uimarannat.
– Nämä uimarantaprojektit olivat hyvä esimerkki siitä miten halua auttaa on. Keräyksemme mahdollisti se, että Sajaniemen miehet toivat Kari Kuparisen johdolla koneet paikalle ja hoitivat itse niiton. Mutta talkoisiin tulikin toistakymmentä kyläläistä keräämään kaislat pois järvestä ja kuljettamaan ne mm. traktorein pois. Se on yksi ehto meillä, että kaislat tulee aina kerätä pois järvestä eli meidän keräysvaroin ei voi tehdä sellaista, että niittää ja jättää roskat järveen, kertoi itsekin Loppijärven rannalla Sajaniemessä asuva Jarmo Laukkanen ja totesi, että erityisen hienoa oli se, että mukana oli nimenomaan nuoria kyläläisiä.
Viime kesän keräystuotoin kustannettiin ja mahdollistettiin myös Lopen kylän osaskunnan EU-hankkeen niitot järvellä. Nämä tarkkaan suunnitellut ja rajatut niitot jatkuvat järvellä tänäkin kesänä.
– On tärkeää, että työ on pitkäjänteistä ja sitä tekevät henkilöt jotka osaavat ja tietävä mitä pitää tehdä ja mitä saa tehdä, muistutti toinen hankkeen puuhamies Timo Heinonen.
Hyviä ideoita kotijärven kuntoonsaamiseksi otetaan vastaan
Viime kesän I love Loppijärvi-tempaus sai aikaan myös idearyöpyn. Näiden myötä Jarmo Laukkanen teki esityksistä myös valtuustoaloitteen Lopen kunnalle. Tavoitteena mm. selvittää millaisessa kunnossa järven vesi on ja mistä ongelmat johtuvat.
– Samalla teimme esityksen, että Lopen kunta ottaa vetovastuu ja ryhtyy selvittämään myös järven säännöstelyn purkamista ja vedenpinnan nostamisen mahdollisuuksia. Tätä moni on toivonut pitkään ja nyt asia on selvittelyssä ja valmistelussa kunnassa. Asia siis etenee nyt kunnan työnä, kertoi Jarmo Laukkanen.
– Esitin myös, että Lopen kunta yhtenä vastuullisena, mm. kunnan jätevedenpuhdistamon takia, ottaa Loppijärven tilanteen selvittämisen vastuulleen. Kunnan tulee aloitteen mukaan nyt yhdessä muiden viranomaisten kanssa selvittää millaisia kemikaaleja Loppijärveen on mahdollisesti joutunut kunnan puhdistamon kautta tai vanhan sahan aikana ja muiden järven ympärillä toimineiden tahojen toimesta. Erilaisia haitta-ainepitoisuuksia ei järvien perusseurannassa tällä hetkellä nimittäin käydä läpi ilman erityistä syytä ja nyt Loppijärven kohdalla on selvinnyt tällainen erityinen syy.
– Perusseurannan ulkopuolelle jäävät muunmuassa niinsanottujen haitallisten aineiden pitoisuudet, jolloin puhutaan torjunta-aineista, raskasmetalleista ja teollisuuskemikaaleista. Loppijärven kohdalla on nyt syytä epäillä, että tällaisia aineita on järveen joutunut ja siksi asia on syytä tutkia. Samassa selvityksessä on syytä kartoittaa myös Loppijärven yläjuoksulla olevan pienen Särkijärven tila.
Loppijärvi kampanjan aikana on mahdollista edelleen kertoa omia havaintoja järvestä ja ideoitakin järven tilan parantamiseksi.
– Me olemme valmiita käyttämään tätä rahaa vastuullisesti myös tällaiseen työhön. Ja esimerkiksi jos järven rannoille nyt suunnitellaan ojiin ja jokiin laskeutusaltaita niin tästä keräysrahasta voi hyvin saada sinnekin apua. Jokainen laskeutus- tai saostusallas on kultaakin arvokkaampi Loppijärvelle, kannustivat puuhamiehet.
Uusi pinssi muistuttaa puhtaasta vedestä
I love Loppijärvi –kampanja jatkuu tänäkin kesänä niin haastekeräyksenä kuin tuotemyyntinäkin. Viime kesän I love Loppijärvi –pinssejä on enää muutama keräilykappale saatavana mutta nyt myynnissä onkin jo myös uusi Sundetta Oy:n ja Saija Grönholmin suunnittelema vuoden 2012 keräilypinssi.
– Pinssissä on nyt sama idea, mutta sydän onkin korvattu puhtaalla vesipisaralla. Pinssin kanssa saa myös Rollerin autotarran jolla voi viestittää myös tienpäällä ja parkkipaikoilla kantavansa huolta lähijärvestämme, kertoi Timo Heinonen.
Rakkaudesta Loppijärveen pinssejä on myynnissä nyt Lopen Kuntalan Kesäkahvilassa ja lisäksi Erälopessa ja V. Leino Oy:n Läyliäisten myymälässä.
– Kuntalan Kesäkahvilaan tulee myyntiin myös t-paitoja. Pinssin tai t-paidan ostamalla mahdollistaa jo hyvinkin puolentunnin niiton järvellä. Se on iso apu, muistutti Petteri Peltovuori joka on nyt uutena mukana Loppijärven hyväntekeväisyyskampajassa.
Pinssien hinta on 20 euroa ja t-paita 20 euroa. Kampanjaa voi tukea ympäri FI 57 5253 1520 060030.
I Love Loppijärvi –tempauksen järjestävät nyt viisi loppilaista Loppijärven ystävää Jarmo Laukkanen, Juha Leppänen, Juha Majasalmi ja Timo Heinonen sekä uutena mukaan lähtenyt Petteri Peltovuori. Myös Saija Grönholmin omistama Sundetta Oy on mukana tukemassa kampanjaa pinssi- ja t-paidoin.
I love Loppijärvi keräyksen kaikki varat käytetään lyhentämättömänä järven niitto- ja muihin parannustöihin.
FAKTALAATIKKO:
I love Loppijärvi-
Kampanjaa voi tukea FI 57 5253 1520 060030
Rahankeräyslupa 8090/302/11 29.6.2011
Kanta-Hämeen poliisilaitos
Toimeenpanoaika- ja alue Lopen Kunta 1.7.2011-29.9.2012