Tämän hallituskauden keskeisin tehtävämme on ollut laittaa talous kuntoon. Se on tarkoittanut laajemmin myös Suomen kuntoon laittamista ja keskeiset tavoitteet on saavutettu määrätietoisella työllä. Tehtävää kuitenkin vielä riittää ja juuri talouttamme seuraava ja arvioiva Standard & Poor’s julkaisi tuoreimman arvionsa.
Luottoluokittajat S&P:n mukaan nimenomaan rakenteellisten uudistusten eteneminen ratkaisee menestymisemme. Rakenteellisten uudistusten eteneminen voi joko nostaa tai laskea Suomen nykyistä luottoluokitusta.
Standard & Poor’s piti luottoluokituksemme entisellä toiseksi korkeimmalla tasolla AA+. Helmikuussa myös luottoluokituslaitos Fitch Ratings piti maamme luottoluokituksen ennallaan ja antoi luokitukseksi AA+. Taloutemme näkymät ovat vakaat ja viime vuonna kilpailukykymme vahvistui ja ulkoiset tekijät auttoivat maamme taloutta nousemaan nopeimmalle kasvu-uralle sitten vuoden 2010. Tämä on juuri sitä mitä nyt olemme hakeneet mm. verotusta keventämällä ja myös turhaa sääntelyä purkamalla. Olemme siis antaneet tilaa kasvulle ja se näkyy nyt myös siinä, että työttömyys vähenee ja työllisyys vahvistuu. Oravanpyörä pyörii nyt siis toiseen suuntaan kuin viime kaudella.
S&P:n mukaan talouskasvu jatkuu myös tänä vuonna, mutta lisää rakenteellisia muutoksia kuitenkin tarvitaan, jotta maamme talous kasvaisi myös pitkällä aikavälillä. Rakenteelliset muutokset ja taloudellinen kasvu tasapainottavatkin nyt Suomen taloutta. Lähellä on siis jo sekin hetki, että luokitusta voidaan nostaa.
Luottoluokittaja antaa kiitosta tuloksista vauraalle taloudellemme, mutta ennen muuta läpinäkyvälle ja tehokkaalle hallinnollemme ja nykyiselle poliittiselle päätöksenteolle. Hyvä hallinto johti luottoluokittajan mukaan esimerkiksi niin kutsuttuun kilpailukykypakettiin (kiky) minkä tulokset näkyvät nyt.
S&P otti kantaa myös tämän viikon isoon uutiseen. Nordean päätös siirtää pääkonttorinsa Suomeen tänä vuonna voi aiheuttaa maallemme kasvavia riskimahdollisuuksia. Nordean tulo Suomeen kasvattaa nimittäin Suomen vastuulla olevaa pankkisektoria merkittävästi. Toisaalta S&P:n oletus on, ettei muutto heikennä maamme tämänhetkistä ulkoista asemaa. Raportissa muuton todetaan lisäävän sekä Suomen ulkoisia varoja että riskejä.
Tuota Kikyä on haukuttu monessa ja itsekin olen arvostellut sen epäreilua julkisenpuolen lomarahojen leikkausta. En edelleenkään ymmärrä miksi työntekijät ja työnantajat päätyivät tällaiseen ratkaisuun. Mutta se on nyt mennyttä ja toivottavasti tulevissa palkka- ja muissa ratkaisuissa tämä paikataan naisvaltaisille kunta-alantyöntekijöille mm. terkkareissa,sairaaloissa, kouluissa ja päiväkodeissa.
Mutta tehtyjen vaikeidenkin ratkaisujen avulla maamme kuroo ensi vuonna umpeen kilpailukykyvajeen Saksaan ja koko euroalueeseen nähden. Tuottavuus- ja kilpailukykyloikka siis on toteutumassa.
EK:n talouspolitiikan johtaja Penna Urrila totesikin hyvin, että ”vaikka taloudessa pää onkin kuvaannollisesti noussut pinnalle, ei nyt Urrilan mukaan sovi huokailla helpotuksesta ja laittaa työrukkasia naulaan. Maljan voi nostaa, mutta maanantaina on palattava töihin.”
Hallituksen tavoite on nostaa työllisyysaste 72 prosentiin. Sen voimme hyvin tavoittaa, mutta sekään ei jatkossa. Ruotsin työllisyysaste on 77 prosenttia ja sinne meidänkin tulee rimamme seuraavaksi nostaa.
Ja mukava huomata, että tehty työ myös näkyy näissä. Helsingin Sanomien aamuisen gallupin mukaan Kokoomus on palannut suurimmaksi puolueeksi. Kokoomus saa maaliskuun gallupissa 21,1 prosentin ja SDP 20,8 prosentin kannatuksen. Kolmatta sijaa pitää edelleen kannattajiaan menettävä keskusta 15,9 prosentin kannatuksella. Vihreät saa tässä mittauksessa 14,5% kannatuksen ja Perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kannatus on yhtä suuri, 8,5 prosenttia. Sinisten kannatus jää edelleen vain 1,4 prosenttiin ja mielenkiintoista nähdä missä vaiheessa siinä ryhmässä alkaa tapahtua.
…
Tänään mennyt päivä hieman eilisen oksennustaudin ja pikkukuumeen jälkihoidossa. Nyt tuntuu, että mies saadaan huomiseksi kuntoon. Tiukka maakuntapäivä luvassa ja pakko mennä.