Putin tavoite numero kolme on juuri tämä

Blogi, torstaina 11.04.2024

Kirjoitin täällä blogissani 31.3.2024, että ”Putin on onnistunut jo kahdessa kolmesta”.

Ja se kolmas kolmesta on tämä: Venäjään myötämielisesti tai vähintään myötämielisemmin suhtautuvien valtaannousu Euroopassa.

Ja yksi esimerkki tästä oli Slovakian lauantain presidentinvaalin tulos. Vaalit voitti Peter Pellegrini 53 prosentin kannatuksella ja vahvisti näin Slovakian pääministerin Robert Ficon Ukraina-kriittistä linjaa. Länsimielinen ja myös Ukrainan tukemiseen myötämielisesti suhtautuva Ivan Korčok sai 47 prosentin kannatuksen.

Vasemmistopopulistinen pääministeri Robert Fico sai näin tukea Slovakiassa ajamalleen Venäjä-myönteisemmälle politiikalla. Ficohan on aiemmin jopa kyseenalaistanut Ukrainan suvereniteetin ja nyt presidentiksi nouseva Pellegrini on vaatinut rauhanneuvottelujen aloittamista Ukrainassa. Siis rauhanneuvotteluita, joihin länsi ”pakottaisi” Ukrainan. Se tarkoittaisi siis Venäjän voiton tukemista jne. Tällaiset puheet ovat vastenmielisiä ja kuvottavia. Ukrainassa ei ole mahdollista edetä rauhanneuvotteluissa kuin Ukrainan ehdoin joiden mukaan Venäjän on ensin luovutettava valtaamansa Ukrainan alueet takaisin Ukrainan hallintaan. Rauhan tulee olla Ukrainan hyväksymä. Hyväksymä ilman, että länsi sitä siihen ajaa esimerkiksi lopettamalla maan sotilaallisen materiaalituen.

Mihin Slovakia nyt Ficon ja Pellegrinin johdolla menee niin aika näyttää. Fico on jo puhunut median  ja oikeuslaitoksen rajoittamisesta ja ottamista poliittiseen kontrolliin. Slovakian presidentin asema on suurelta osin kylläkin seremoniallinen, mutta nimittää se maassa mm. tuomareita. Ja nyt meidän tulee yhdessä varmistaa ettei tällainen Slovakian liukuminen Venäjää nuoleskelevalle Unkarin linjalle saa horjutettua EU:n Ukraina-tukea. Huolestuttavia uutisia, joita Kreml juhlii mielellään voittoinaan.

Aiemmin marraskuussa Kremlissä poksauteltiin varmasti shampanjaa – jos pakotteiden aikana sitä maahan ovat salakuljettamaan onnistuneet – kun Alankomaissa Geert Wildersin laitaoikeistoon kuuluva Vapauspuolue voitti ylivoimaisesti parlamenttivaalit. Wilders ei pääministeriksi kuitenkaan päässyt, sillä muut puolueet blokkasivat PVV:n ulos vallasta. Ja ketkäs muut Wildersiä olivatkaan onnittelemassa kuin Unkarin kansallismielinen pääministeri Viktor Orban ja Ranskan laitaoikeiston johtaja Marine Le Pen.

Saksasta kantautuu myös koko ajan huolestuttavampia viestejä. Venäjä-mielisten marsseja on useissa itäisen Saksan kaupungissa viikoittain. Maanantaimarsseilla kannetaan Venäjän lippuja, mutta myös äärioikeistolaisen AfD:n eli Vaihtoehto Saksalla -puolueen lippuja. Ja eikä tässä vielä kaikki myös äärivasemmalla tapahtuu, kun vasemmistopopulisti Sahra Wagenknectin uuden puolueen suosio näyttää kasvavan. Sekä oikealla, että vasemmalla äärilaidalla arvostelun kohteena on ennen muuta Ukrainan tuki ja toisaalta myös tavoite normalisoida suhteita Putinin Venäjään.

EU-vaaleissa Venäjä mielellään näkisi vastaavien voimien nousua ja sitä maa varmasti monin tavoin tukee. Esimerkiksi Slovakiassa nähtiin jo nyt vaalien alla miten Venäjä harjoitti propaganda- ja valeuutisvaikuttamista maassa. Julkisuudessa on kerrottu, että äärioikeistolainen AfD olisi mukana eurovaaliehdokkaansa johdolla myös venäläisrahan junailemisessa Venäjä-myönteisille eurooppalaisille poliitikoille. Gallupeissa AfD:lle povataan jo voittoa EU-vaaleissa Saksassa. Mielenkiintoista nähdä mitä EU-vaalien alla tapahtuukaan.

Tässä vain muutama esimerkki siitä mitä Vladimir Putinin Venäjä haluaa tukea Euroopassa. Ja tätä tukee myös se, jos maa pystyy itärajamme yli Eurooppaan tunkemaan jälleen kymmeniä tuhansia kolmansien maiden ihmisiä osana hybridihyökkäystään.

Jos aihe enemmän pohditutta niin kannattaa tuo viimeviikkoinen blogini lukea missä näitä Putinin tavoitteita hieman hahmottelin laajemmin.

Ja siksi itärajamme pidetään nyt kiinni ja siksi, me valmistelemme uusia rajan poikkeuslakeja.

….

Kiitos isosta määrästä viestejänne liittyen viime päivien ja viikkojen blogikirjoituksiini. Mukava kuulla, että näitä luetaan ja, että nämä aiheuttanut pohdintaa ja myös ajatuksia.

Tällä viikolla eduskunnassa väännetty talousasioita ja myös turvallisuusjuttuja. Isoja asioita pöydällä ja toivottavasti ensi viikolla jo palasia myös eteenpäin.

Eilen pääministeri Petteri Orpo (kok) tapasi kaikkien eduskuntapuolueiden johtoa liittyen itärajan poikkeuslakiin. Lailla alkaa olla todenteolla kiire ja huolestuneena olen seurannut nyt julkisuuteen tulleita viestejä, että kaikki eduskuntapuolueemme ei enää haluaisikaan kaikin keinoin estää Venäjän hybridihyökkäystä Suomeen? Nykyinen raja-asemien sulku ei nimittäin hyökkäystä pidättele, kun lumet sulavat ja jos Putin haluaa masinointiaan jatkaa. Ja haluaahan hän – jos ei heti, niin yllättäen. Sinisilmäisyyteen ja hyväuskoisuuteen ei kannattaisi nyt kenenkään sortua. Vastuut tässä ovat suuret.

 

 

Kommentit