Puolueeton Nato-selvitys: ”Nato vahvistaisi Suomen välitöntä turvallisuutta”

Blogi, lauantaina 30.04.2016

Ensimmäinen puolueeton Nato-selvitys julkaistiin eilen 29. huhtikuuta. Itsenäisen asiantuntijaryhmän laatimassa raportissa käydään läpi laajasti Nato-jäsenyyttä kaikista eri tulokulmista. Selvitystyön tekivät asiantuntijaryhmässä suurlähettiläs Mats Bergquist (Ruotsi), Kansainvälisen strategisten tutkimusten instituutin (IISS) ja Geneven turvallisuuspolitiikan keskuksen (GCSP) puheenjohtaja François Heisbourg (Ranska), suurlähettiläs René Nyberg (Suomi) ja Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen (Suomi).

Asiantuntijaselvitys maamme mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista on mielenkiintoinen kokonaisuus ja siihen kannattaa ehdottomasti tutustua ilman ennakkoasenteita. Raportti kuvaa mm. perusteellisesti nopeastikin muuttunut turvallisuuspoliittista tilannetta Euroopassa ja laajemminkin. Tilanne Itämeren ympärillä on jännittyneempi vuosikymmeniin. Myös Venäjän toimet Ukrainassa ovat sellaisia mitä ei ole nähty toisen maailman sodan jälkeen Euroopassa. Turvallisuustilanne on siis heikentynyt.

Itse toivoin hallitusneuvotteluissa, että tällainen puolueeton asiantuntijaselvitys Natosta tehtäisiin. Keskustelu on liian pitkään ollut vain ehdotonta EI/KYLLÄ -väittelyä ja mutulla tai politiikalla vastustamista tai puolustamista. Nyt julkistettu raportti antaa toivottavasti uutta tuulta asiapitoiselle keskustelulle.

Raportissa todetaa, että Nato tekisi todennäköisesti poikkeuksellisen päätöksen niin Suomen kuin Ruotsinkin kohdalla jos jompi kumpi tai kumpikin maista päättäisi hakea Nato-jäsenyyttä. Kyse olisi siis tietynlaisen harmaan ajan saamisesta mahdollisiman lyhyeksi. Eli siis ajan mitä ns. hakemuksien käsittelyn ja jäseneksi hyväksymisen välissä olisi.  Raportissa todetaan, että ”Koska maan sisäinen poliittinen prosessi vaatisi Suomessa useita kuukausia, eduskunnan hyväksynnän ja mahdollisesti kansanäänestyskampanjan, maa saattaisi joutua Venäjän kovan painostuksen kohteeksi”. Asiantuntija uskovatkin, että hakemukset käsiteltäisiin nopeutetusti ns. fast track -menettelyssä. Mallissa Naton 5. artiklan vahvat turvatakuut julistettaisiin voimaan jo hakemuksen jättövaiheessa eli ennen täysjäsenyyttä.

Tällainen ratkaisu olisi Natonkin historiassa ainutlaatuinen, mutta tässä tilanteessa varmasti enemmän kuin perusteltu. Myös niin Suomen kuin Ruotsinkin vahva Nato-kumppanuus ja tekninen yhteensopivuus tekisi tästä helppoa.

Nato-jäsenyys vahvistaisi välitöntä turvallisuuttamme

Nato-selvitys vahvistaa sen, että jäsenyys vahvistaisi maamme välitöntä turvallisuutta. Jäsenyys antaisi meille vahvimmat mahdolliset takeet puolustuksesta ja tätä kautta vahvistaisi pelotetta hyökätä maahamme. Itseasiassa taitaa olla niin, että historian aikana ei yksikään Nato-maa ole joutunut toisen maan hyökkäyksen kohteeksi. Korjatkaa jos olen väärässä? Mutta Ei-Nato-maita löytyy paljon. Viimeksi Ukraina.

Nato-selvityksessa pohditaan myös meidän nykyistä korkeimman tason Nato-kumppanuutta. Olemme niin lähellä Natoa kuin ilman täysjäsenyyttä vain voi olla. Mutta toisaalta vain täysjäsenyys tuo turvatakuut eli artikla 5 lupauksen avusta kaikissa tilanteissa. Tätä turvaa meillä ei kumppanimaana ole.

Pidän arvokkaana, että selvitys myös tuo rehellisesti esille sen mitä Nato-jäsenyys tarkoittaisi ja mitä ei. Nato mahdollistaa siis erilaisia rooleja. Esimerkiksi Norja on Nato-maa, mutta  sen alueella ei ole ydinaseita, ei myöskään ulkomaisten joukkojen tukikohtia. Liittouman joukkoja ei ole myöskään Venäjän rajan läheisyydessä Finnmarkin alueella. Selvityksen mukaan Nato ei esimerkiksi edes odottaisi Suomelta joukkojen lähettämistä esimerkiksi Baltiaan.

nRaportti myös kertoo ja oikaisee käsityksiä siitä, että Nato-maa meidät voitaisiin pakottaa mukaan kaikkeen mahdolliseen ja sotilaamme tämän myötä. Tämäkään ei siis pidä paikkaansa. Naton yhteinen puolustus on kaikkien tehtävä, mutta esimerkiksi Kreikka ei halunnut eikä myöskään osallistunut Kosovon ilmaiskuihin. Libyan operaation vastaavasti jätti väliin peräti puolet Nato-maista. Osallistuminen on siis vapaaehtoista.

 

Nato-selvitys myös vahvistaa käsityksiä siitä, että voisimme liittyä Natoon ilman merkittäviä muutoksia tai taloudellisia lisäpanostuksia. Puolustusvoimiemme osaaminen, vahvuus ja teknologia ovat täysin Naton vaatimusten mukaisia eikä jäsenyys edellyttäisi merkittävää puolustuksemme vahvistamista.

Loppujen lopuksi Nato-selvitys ei esitä selkeää johtopäätöstä tai suositusta. On rehellistä myöntää, että jäsenyys heikentäisi varmasti maamme suhteita Venäjään ainakin lyhyellä aikavälillä. Itse uskon, että maamme hyvä suhde Venäjään jopa voisi toimia liennyttäjänä Nato-Venäjä -suhteissakin.

Kannattaa muistaa sekin, että olemme osa Eurooppaa ja EU:ta. Olemme hyväksyneet Lissabonin sopimuksen myötä EU:n avuntoantolausekkeet ja ”turvatakuut”. Emme siis varmastikaan jäisi ulkopuolelle nykytilassakaan jos konfliksi Venäjän ja esimerkiksi Baltian maiden kanssa syttyisi. Näin en kuitenkaan itse usko käyvän.

Emme uhkaa Venäjää nyt emmekä uhkaisi Venäjää Naton jäsenenäkään. Päättäisimme siis jatkossakin itse mihin kaikkeen osallistumme ja missä ja minkälaisia joukkoja maamme alueella on. Noudattaisin itse tässä Norjan mallia.

Muutos olisi kaikessa tapauksessa suuri. Nato-jäsenenä sitoutuisimme ensimmäistä kertaa yhteiseen puolustukseen mutta saisimme vastineeksi maailman vahvimman sotilasliiton turvatakuut.

Koko raportti löytyy täältä: Arvio Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista.

Kannustan teitä kaikkia tutustumaan puolueettomaan raporttiin huolella. Nyt on hyvä mahdollisuus keskustella asiasta tosiasiat tunnustaen.

Hyvää vappuaattoa!

Tänään vapaapäivä ja kolmen pitkän Venäjän matkan ja työpäivän jälkeen se enemmän kuin tervetullutta. Olisikohan hyvä aika hakea Madame tallista. Kesähän tässä jo tulee kovaa vauhtia.

13124827_10154172823336670_673620266719744235_nHuomenna vapunpäivänä Lopella senaattori Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen patsaalla Lopen Vappu jo 9. kerran. Musiikista vastaa Timotein laulajat ja vapun juhlapuheen pitää Kari Kuparinen otsikolla ”Metsänpoika tahdon olla, sankar jylhän kuusiston”. Eli eränkäyntiä ja metsästystä Lopella nyt ja ennen.

Kun olemme kirkonmäen juurella niin aloitamme vapunjuhlinnan vasta kirkonmenojen jälkeen kello 11.30. Tervetuloa Lopelle läheltä ja kauempaakin huomenna vapunpäinä 1.5.2016!

 

Kommentit