Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa tapahtui… Koulutuksen ja tutkimuksen uusi suunta- keskustelutilaisuus keräsi väkeä

Uutiset, perjantaina 26.10.2007

Kokoomuksen eduskuntaryhmä järjesti yhteistyössä Osaamisen ja sivistyksen politiikkaohjelman kanssa avoimen keskustelutilaisuuden koulutuksen ja tutkimuksen ajankohtaisista asioista. Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa järjestetyssä tilaisuudessa käsiteltiin valmistelussa olevaa koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaa, joka keräsikin paljon asiasta kiinnostuneita ihmisiä paikalle.

Opetusministeri Sari Sarkomaan poliittinen valtiosihteeri Heljä Misukka esitteli tilaisuudessa vuosille 2007-2012 koulutuspolitiikan tavoitteita ja toimia. Misukka kertoi väestönkehityksen ja toimintaympäristön muutosten aiheuttamista kysymyksistä, joihin suunnitelmalla vastataan. Kesun painopisteiksi on ministeriössä nostettu koulutuksen laatu, osaavan työvoiman varmistaminen ja korkeakoulujen kehittäminen. Myös opettajien merkitys voimavarana on nostettu ensimmäistä kertaa Kesussa esiin, ja esimerkiksi opettajien täydennyskoulutukseen ja työolosuhteisiin tullaan panostamaan tulevien vuosien aikana.

– Tämä kertoo uuden ministerimme laaja-alaisesta näkemyksestä koulutus ja koulukysymyksissä. On tärkeää, että sivistyspuolella on nyt ministeri joka aidosti katsoo sivistyskenttää eri näkökulmista ja huomioi asioita laajasti. Tällä kentällä on paljon tehtävää ja ainakin itse opettajana olen ollut enemmänkin kuin tyytyväinen Sarkomaan aloitukseen. Tehnyt jo enemmän kuin moni koko vaalikauden aikana, totesi Heinonen.

Perusteellisen Misukan esityksen jälkeen muun muassa Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n ja Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n edustajilla oli mahdollisuus tuoda omia näkökantojaan esille. OAJ on antanut Opetusministeriölle lausuntonsa asiasta, ja tilaisuudessa kehittämispäällikkö Olli Luukkainen nosti esille mm. opettajakoulutuksen tarpeita, sekä opinto-ohjauksen ongelmia. SYL:n puheenjohtaja Lasse Männistö kiitti Kesun olevan opiskelijamyönteinen, mutta totesi työtä tarvittavan vielä esimerkiksi yliopistojen määrärahoissa, sekä yliopistolain kokonaisuudistuksessa.

Keskustelua käytiin vilkkaasti, ja sivistysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Timo Heinonen oli tyytyväinen tilaisuuden antiin.

– Tämä on todella tärkeä ja ajankohtainen aihe. On hyvä, että valmisteluvaiheessa kuullaan eri järjestöjen ajatuksia, jotta tietopohja on mahdollisimman monipuolinen, kertoi Timo Heinonen tilaisuuden jälkeen.

Kehityssuunnitelmasta on kerätty noin 250 lausuntoa alan eri toimijoilta, ja asiasta käytiin myös ajankohtaiskeskustelu eduskunnan täysistunnossa. Kesun käsittelyä jatketaan valtioneuvostossa joulukuun alussa.

Kommentit