Niin se pitkäkin päivä päättyy. Ei siihen kai 24 tuntia enempää saa millään mahtumaan 🙂 Sellaista se on. Nyt uusi aamu ja kohta aloitamme toivottavasti vuoden viimeisen täysistunnin. Toivotaan niin…. Nyt töihin päin.
….
Kello 12.28 ja vielä muutama kymmenen puheenvuoroa jäljellä. Asiaa näyttää riittävän 🙂 Nyt lounas takana ja kohta takaisin saliin. Lehtiäkin tuossa ehdin hieman selata ja hieman hymyilytti SDP:n uusi keksintö – se(kin) itärajan takaa. Heinäluoma oli eilen ehdottanut Venäjän tapaan presidentin istuttamista kausien täyttyessä pääministerin pallille. Uutta verta siis demareissa hyvin tulossa vain liekö Heinäluoma myöntänyt, että hänestä ei tehtävään ole.
Hetki sitten saimme jälleen lisää tietoa Natosta ja sen vaikutuksista. Ulkoministeriön selvityksen mukaan Nato-jäsenyys toisi haasteiden lisäksi myös mahdollisuuksia suhteessa Venäjään ja, että vasta Naton täysjäsenyys varmistaisi maamme suhteet sotilasliittoon. Hyvä on myös se, että vuosien odotuksen jälkeen saamme nyt myös tietoa Naton hintalapusta ja vaikutuksista mm. omiin puolustuskustannuksiimme. Taisi olla edellinen puolustusministerimme joka jo totesi, että maanpuolustuksemme vaatii selkeästi lisää panostuksia jos päädymme lopulta jäämään Naton ulkopuolelle. Nyt julkiannetuista – historiallista sekin – selvityksistä ilmenee mm. se, että nykyinen nykyinen ns. Nato-kumppanuutemme on alttiimpi suhdannevaihteluille kuin jäsenyys.
Hyvä on myös, että näissä selvityksissä valotetaan sitäkin miten Nato on muuttunut viime vuosina. Järjestö on täysin eri kuin kylmänsodanaikainen Nato. Se on tänään ennen muuta euroatlanttinen turvallisuuspoliittinen yhteistyöjärjestö, joka toteuttaa pääasiassa erilaisia kriisinhallintaoperaatioita.
Hyvä on myös raportin lähtökohta. Se ei siis ole mikään navigaattori Natoon vaan se kaivattu matkaesite, josta voi valita onko kohde mieluinen vai ei. Suurlähettiläs Antti Sierlan tekemän raportin tarkoitus on siis tuoda tuoda aineksia Nato-keskusteluun. Kiitos näistä raporteista – on helpompi pohtia itsekunkin näitä asioita 2000-luvun näkökulmasta eikä 1970-luvun laseilla.
Nyt kuitenkin takaisin saliin lounastauolta.
…
Kello 16.31 ja juuri äänestykset päätökseen ja ensi vuoden budjetti tuli hyväksytyksi. Hyvä budjetti joka tuo moneen suuntaan monenlaista. Työtä luonnollisesti riittää jatkossakin, mutta onneksi tällä hallituksella myös mahdollisuuksia ja halua niitä myös ratkoa. Nyt kotimatkalle.
…
Nyt jo kotona ja jouluvalmistelut käynnissä. Heitin juuri vanhemmilleni hieman kalaherkkuja joulupöytään laitettavaksi ja nyt kotona Satu paketoi jo joululahjoja.
Budjettiin ei enää näissä äänestyksissä tullut yhtään muutosta. Ne mitä hallituspuolueiden kanssa aiemmin oli sovittu tuli mukaan ensi vuoden talousarvioon ja se kertoo hyvin siitä kuka maassamme valtaa käyttää. Valtiovarainvaliokunnassa tehtiin nämä meidän hallitusryhmien sopimat lisäykset. Eli yhteensä 44 miljoonan euroa meidän eduskuntaryhmät halusivat vielä viilata esitystä ja rahaa saatiin moneen hyvää kohteeseen lisää eniten opetusministeriön alle.
Tänään viimeisenä kävimme sitten läpi ympäristöministeriön pääluokan ja aivan viimeisenä valtion velat, velkojen korot ja verot.
Aikalailla erikoinen oli tämän vuoden viimeinen äänestys. Kristillisdemokraattien Bjarne Kallis nimittäin periaatteessa esitti hallituksellemme epäluottamuslausetta. Se ei lopulta saanut kuin pienen kannatuksen. Äänin 134-41 Kalliksen esitys hylättiin. Kallis siis esitti talousarviomme yleisperusteluihin lisäystä jossa todettiin, että ”hallitus on laiminlyönyt erityisesti köyhien lapsiperheiden ja pienen eläkkeen varassa elävien aseman parantamisen ja kuntatalouden vahvistamisen. Hallitus ei siten nauti eduskunnan luottamusta”. Aika mielenkiintoinen lause tilanteessa, jossa lapsilisiä ollaan nostamassa ja juuri sieltä missä suurin tarve eli yksinhuoltajaperheistä haluamme aloittaa ja sitten jatketaan korotuksia useampilapsisista perheistä jne. Kansaeläkkeisiin tulee vuodenvaihteessa korotus jota ei varmaan ennen ole nähty. Kahdenkymmenen euron tasokorotus ja kalleusluokkien poistumisen kautta korotus itseasiassa lähes kaikilla noin 40-50 euron luokkaa. Opintorahaa korotetaan 15 prosentilla 15 vuoden odotuksen jälkeen jne. Tässä vain muutama esimerkki siitä mitä nyt tehdään juuri näissä ryhmissä joista Kallis hallitustamme syytti. Niin ja kunnille ohjataan viime vuoteen nähden merkittävästi enemmän rahaa. Lähes tuplaten se mitä tälle vuodelle punamultahallitus viime vuonna lupasi.
Erikoista oli myös se, että SDP esitti nyt itsepoistamansa varallisuusveron palauttamista. Lopulta tosin vain 20 demaria äänesti esityksen puolesta. Palauttamista vastaan äänesti lähes yhtä monta SDP:n kansanedustajaa. Se siitä populismistä. Turha puhua, että SDP kannattaisi veronpalautusta. Rivit ovat sekaisin.
Summasummarum. Hallituspuolueiden budjetti hyväksyttiin näin ja SDP:n ja muiden miljardilisäykset jäivät toteutumatta. Onneksi. Sitä maamme ei olisi kestänyt. Kaikista hurjimmalta tuntui entisen ministerin Kari Rajamäen esitysvimma. Rahaa oli vaikka kuinka kun Rajamäki jakoi satoja miljoonia joka suuntaan. En olisi odottanut entiseltä ministeriltä tällaista. Aution Risto oli laskeskellut näitä SDP:n ja erityisesti Rajamäen mm. tie-esityksiä yhteen ja ei siinä rumbassa miljardikaan riittänyt. Tosin yksikään ei mennyt läpi.
Hallituspuolueissa me muutimme aiempaa käytäntöä ja kävimme läpi talousarvioesityksiämme jo ennen äänestyksiä ja tämän jälkeen sovimme yhdessä että salissa niistä ei enää äänestetä. Oli selvää, että ne eivät enää siellä läpi mene ja katsoimme, että on järkevämpää viedä tie- ja muita maakunnallisia hankkeita eteenpäin hallituspuolueiden neuvotteluissa ja kansanedustajien kesken kuin äänestyttää niitä salissa selvin numeroin. No demarit ja perussuomalaiset aktivoivat ja toivat äänestykseen myös meidän tavoitteita ja esityksiä. Halusivat siis saada homman näyttämään siltä että me vastutamme omien kotiseutujemme hankkeita. Politiikkaan taitaa kuulua sitten sekin. Tosiasia vain on se, että yksikään hanke ei toteudu tällaisella pelillä. Onneksi hallituksen sisällä erittäin hyvä yhteishenki ja uskon, että monta esitystämme saadaan jälleen eteenpäin kun aloitteemme otetaan neuvottelupöydälle ensi vuonna. Se meidän tapa toimia.
Nyt kuitenkin joulusiivouksen pariin. Kiitos tästä vuodesta eduskunnassa. Kertoillaan joulutunnelmista hieman harvemmin. Tai katsotaan nyt.