Perjantai, 19.11.2010

Blogi, perjantaina 19.11.2010

Eilen Facebookissani herätteli keskustelua tulevasta kyselemällä FB-kavereiltani ”yhtä tärkeinä nostoa tulevan hallituken hallitusohjelmaa”. Siis yksi sellainen asia mikä ensi hallituskaudella tulisi hallituksen kokoonpanostä välittämättä hoitaa kuntoon. Hetkessä seinälle tuli kolmekymmetä ehdotusta ja linjausta ja monta hyvin mielenkiintoista. Facebook-profiilissani pääsette katsomaan vastauksia ja osallistumaan keskusteluun, mutta muutaman noston nostan jo nyt tännekin. 

Useampi esitti vanhemmuuden kustannusten tasapuolista ja oikeudenmukaita jakoa eri yritysten ja työnantajien kanssa. Tähän on helppo yhtyä ja vastata KYLLÄ. On yksi työelämämme isoista epäkhdista, että naisvaltaiset alat ja yrittäjät kantavat vastuun perheellisyydestä eli siitä, että työntekijä saa lapsen. Lapsen saaminen ei ole verrattavissa sairastamiseen ja siksi on jopa loukkaavaa se tietyllä tavalla kustannustenkin näkökulmasta nykyisin rinnastaa siihen. Ehdottoman tärkeä asia.

Toinen jonka nostan tässä esille tämän hetkisistä 30:stä erinomaisesta ehdotuksesta on opintotuen kehittäminen. Tätä työtä tulee jatkaa olen ehdottojan kanssa samaa mieltä, että vapaantulonrajoista pitäisi luopua kokonaan. Nähdä siis opintoraha tehdystä työstä eli opiskelusta korvauksena ja tukena sen tekemiseen eikä rangaista nykymallin mukaan opiskelijaa opiskelun rinnalla esim. illalla ja viikonloppuisin tehdystä työstä. Itse kannatan tätä muutosta. Samalla kannatan myös opintotuen indeksiin sitomista kuten myös tasokorotuksiakin tulevaisuudessakin. Ja aivan ehdottomina kehittämiskohteina pitää ensi hallituskaudella olla myös perheellisten opiskelijoiden etuuksien kehittäminen ja parantaminen, kuten myös alle 20-vuotiaiden kotoa poissa asuvien toisenasteen opiskelijoiden vanhempien tulojen vaikutuksesta opintotukeen luopuminen. Kehitettävää siis edelleen riittää vaikka olemme tällä hallituskaudella tehneetkin opintotukikokonaisuuden kehittämiseksi enemmän kuin mikään muu hallitus ennen tätä.

Mutta tuolla Facebookissa siis lisää ajatuksia ja ehdotuksia. Erilaisia. Kurkatkaapa ja osallistukaa keskusteluun. Tämän keskustelun aika on juuri nyt kun eri puolueet pohtivat mikä ensi hallituskaudella olisi tärkeää jos itse valtaan pääsemme. 

Tänään perjantaina valiokunnat, täysistunto ja sitten vielä vierasryhmä Hämeenlinnan Kaurialan Lukiolta. Aloitetaan tästä.

….

Eduskuntaviikko jälleen takana. Tänään valiokunnat ja täysistunto varsin nopeasti ohi ja myös välikysymysäänestys. Vain noin 60 kansanedustajaa äänesti hallitukselle epäluottamusta eli varsin laajasti hallituksen toimet saavat kiitosta. Viikon puheenaihe olikin jo ties monennen kerran hieman hutiin mennyt välikysymysaihe ja sen myötä varsin laimeaksi jäänyt keskustelu. Nytkin keskustelu hyytyi viikolla alkuunsa ja kun tv-kamerat sammuivat sammui myös se muutaman oppositiopolitiikon into keskusteluun. Sellaista politiikantekoa.

Mutta tänään sitten iltapäivällä jälleen yksi bussilastillinen lukiolaisia Hämeenlinnasta. Filatovin Tarjan ja Ojansuun Kirsin kanssa olemme vuosittain vastaanottaneet lukuisia lukiolaisryhmiä eduskuntaan ja täytyy todeta, että ”konsepti” toimii. Tänäänkin mukavaa ja hyvää keskustelua nuorten kanssa ja Tarjan ja Kirsin kanssa mukana keskustella. Vaikka olisimmekin eri mieltä niin keskustelu on asiallista ja mukavaa ja toisia kunnioittavaa ja sitä minä arvostan. Arvostan nuo kollegani tätäkin kautta ja osaamisensakin kautta todella korkealle. Yhä korkeammalle mitä paremmin olen oppinut heidät tuntemaan.

Nuorilla tänään aivan hirveesti hyviä kysymyksiä ja tiukkaakin keskustelua niin opiskelijoiden asioista kuin Hämeenlinnan kaupunginkin asioista. Hämeenlinnan kaupungin suunnitelmat yhdistää ammatillinen koulutus ja lukio-opetus samaan hallintoon ei saanut tänään kovinkaan suurta – liekö lainkaan – kannatusta lukiolaisilta. En itsekään malliin ole lämminnyt ja yleisesti näen siinä ison vaaran liukua pikkuhiljaa nuorisokoulua kohden. Me kokoomuksessa valtakunnan tasolla haluamme kuitenkin tulevaisuudessakin kehittää koulutusjärjestelmäämme ns. duaalimallin mukaan eli lukiota lukiona ja ammattikoulua ammatikouluna vaikka kaksoitutkintojen tekoa helpottetaisiinkin. Mutta perusrakennetta ei saa hämärtää ja liuttaa maatamme pikku hiljaa nuorisokouluun. Tänäänkin se sai nimittäin yhdeltä kansanedustajaltamme tuen eli tavoite elää. Toivon, että tälle tielle ei lähdetä. Sen sijaan haluamme ensi hallituskaudella nostaa lukiokoulutuksen vuorostaan nyt kehittämisen keskiöön. Se tarkoittaa rahoituspohjan vahvistamista, mutta myös tuntijaon ja opetussuunnitelmien uudistamista. Ja erittäin tärkeänä nyt startanut opinto-ohjauksen pilottihankkeen laajentamista koko maahan. Vain muutaman jutun mainitakseni.

Mutta nyt siis jo kotona. Kello 20.23 ja aika kiittää tästä päivästä. Huomenna aamusta Riihimäen Kokoomuksen kanssa Graniitin aukiolle saksalaisille markkinoille. Olen kokoomuksen teltalla paikalla klo 10-11.30 ja glögipannu on kuumana. Iltapäivällä sitten juhlimaan Janakkalan Kokoomuksen 90-vuotista taivalta. Juhlapuheen aika jälleen.

 


Kommentit