Perjantai, 07.12.2007

Blogi, perjantaina 07.12.2007

Hieno päivä takana. Eilen siis päivä alkoi käynnillä Sankarihaudalla, Vapaussodan muistomerkillä ja sotaveteraani ja sotainvalidi Vaarini haudalla. Tämän jälkeen Lopen kunnan perinteiseen Itsenäisyysjuhlaan. Ja jos juhla oli perinteinen niin tavan mukaan myös Loppi-sali täynnä väkeä. Iiro Viinanen oli tällä kertaa juhlapuhujana ja erittäin ”iiromaisen” puheen pitikin. Nosti tärkeitä asioita esille ja kiitti heitä joita kiittäminen ja hieman moittikin heitä joita ei syytä kiittää. Loppuviestinä Iiro kysyi: ”Miksi pitäisi torjua sitoutuminen avun saantiin kaiken varalta. Mielestäni sitoutuminen olisi kaukonäköistä ja vastuullista toimintaa Suomen tulevaisuuden kannalta. Uusina uhkina ovat kuvaan tulleet terrorismi ja uskonnollisten ääriliikkeiden tuhoisa toiminta.” ”Elääkö valtaosa suomalaisista hyvässä uskossa, että rauhantila on lopullinen olotila maassamme? Toki niin toivomme, mutta kukaan ei voi siitä takeita antaa.”

Lopelta sitten Helsinkiin. Hyvä ystäväni Sanna oli lupautunut meikkaamaan ja kampaamaan Sadun ja siinä välissä minulla olikin hetki vain olla. Olimme tilanneet kyydin 19.10 ja Presidentinlinnalla olimmekin jo hyvissä ajoin. Sisääntulosta jonottelimme ystävien kanssa kättelyyn ja sitten odottelemaan, että koko lähes 2000 vieraan joukko pääsi sisään. Aika kului kuin siivellä ja monen tutun kanssa ehti aikaakin vietellä. Heti sisääntulon jälkeen tapasimme Marcu Grönholmin ja Timo Rautiaisen puolisoineen. Olemme tutustuneet ralleissa ja tv-töissä ja nyt oli mukana nähdä ainakin toistaiseksi aktiiviuransa päättänyt kaksikko juhlissa. En kuitenkaan itse vielä usko, että Bosse hanskoja naulaan laittaa ja hieman siihen suuntaan mies juttelin. Kalenteri täytyy totesi :). Sitten ehkä pisimpään olimme enduropiireistä tutun Saaren Hemin ja Irinan kanssa ja luonnollisesti enduromiehiemme Aholan Mikan ja Salmisen Juhan kanssa. Ja ettei meidän motorsportväkemme olisi jäänyt liian vähälle niin tottakai paikalla myös Kimi Räikkönen Jenninsä kanssa ja vilinässä ehdimme myös heidän kanssa hetken kuulumisia vaihtaa. Tässä vuosien aikana on monenlaista motorsportin parissa tapahtunut ja moniin kavereihin saanut tutustua ja niitä aivan junnuista asti seurattuja on kohta tulossa valokeilaan lisääkin. Askeleet siis etenee.

Tunnit kuluivat tanssin ja hyvien herkkujen parissa ja monen eduskunnassa tutuksi tulleen kanssa keskustellessa. Oli mukava saada vaihtaa myös muutama sana Katri Helenan ja Jari Sillanpään kanssa, Tero Pitkämäen ja monen muun. Ikimuistoinen ilta. Ja ennen loppua saleissa kaikasi vielä Hard Rock Hallelujakin ja menossa mukana väki aivan täysillä.

Nyt jo Eduskunnassa ja kohta täysistuntoon. Näin palataan arkeen.

Täysistunto näin takana ja nyt jälleen jo Lopella. Lumet ovat mennyttä ja talvesta ei tietoakaan. Hieman synkkää ainakin sään suhteen. Kiitos viesteistä ja palautteesta koskien eilisiä Linnanjuhlia. Olen samaa mieltä kanssanne Sadusta.

Kello 21.22 ja juuri kotiin. Näytti jo siltä, että tämän Itsenäisyyden ”juhlaviikko” jättää ratsastuksen väliin, mutta onneksi löytyi tältä illalta tilaa. Tekikin hyvää päästä hieman tiukan viikon jälkeen rennostelemaan hevosen kanssa. Ryhmä oli oikein mukava ja harjoitteet ensi viikon estekilpailuja silmällä pitäen oikein hyvät. Lopussa jo tuntuikin ja kuulemma näyttikin hyvältä. Tai ainakin paremmalta. Lupasi vielä illalla ajella katsomaan vanhaa tuttua loppilaislähtöistä bändiä Hybrid Childreniä Riihimäelle. Vanha ystäväni jo yläaste ja srk-ajoilta Dece pyysi keikaille ja kun ilta vapaa niin ajattelin ajella käymään. Huomenna sitten jatkamme vielä Itsenäisyysteemalla, kun vuorossa on Lopen kunnan virallinen vastaanotto.

Tänään uutiset kertoivat, että Euroopan neuvoston korruptionvastainen Greco vaatii puolue- ja vaalirahoituksen tehostamista Suomessa. olisi vahvistettava Suomessa. Greco on todennut, että maamme puoluerahoituksen valvonnassa on puutteita ja ongelmien korjaamiseksi esitetään mm. lahjontaa koskevan lainsäädännön tehostamista ja rangaistusten koventamista. Samalla vaaditaan ehdokkaiden rahoitusilmoitusten nykyistä perusteellisempaa tarkistamista.

Itse olen samasta aiheesta puhunut jo pitkään ja itse keväällä julkistin yli vaaditun mm. sen mihin rahat käytettiin täällä nettisivuillani. Kun keväällä netissäkin oleviin ilmoituksiin tutustuin ja vertailin niitä hieman kampanjoihin ja tietämiini lehti- ja tv-kustannuksiin niin ei ole kovinkaan haastavaa löytää ilmoituksista selkeitä virheitä. Ei siis yksinkertaisesti ole haluttu kertoa koko totuutta paljonko kampanja maksoi ja mistä raha tuli. Minusta olisi nyt syytä selkeyttää peliä niin, että ilmoitusvelvollisuus tulisi kaikille ehdokkaille. Ei vain läpimenneille ja varaedustajille. Samalla tulisi vaatia myös selvitys menopuolesta ja estää tukiyhdistysten kautta rahan kierrätys ja sen myötä todellisen lähteen pimittäminen. Tämä on haasteellista sillä järjestelmä sulkisi käytännössä yhdistykset pois kokonaan. Itse sain Lopen Kokoomukselta kampanjaani 5000 euroa. Raha on kertynyt yhdistykselle luottamushenkilömaksuista kokouspalkkioista. Eli yritysten tai muiden lahjoituksia ei yhdistys ole vastaanottanut. Vai riittäisikö yhdistyksen hallituksen selvitys rahojen tuloperän selvittämiseksi? Ehkä se olisi toimiva malli.

On myös toinen asia johon tulisi minusta kiinnittää selkeästi suurempaa huomiota. Itse olen ehdottanut, että kansanedustajien avustajat tulisi kaikki olla työsuhteessa Eduskuntaan. Itse haluaisin sulkea ostopalvelumahdollisuuden yhdistyksiltä. Myös tarinat kotisivujen suunnittelun ostamisesta näillä avustajarahoilla tuntuu varsin erikoiselta. Ainakin minusta. Itse en sitä hyväksy. Pitäisi riittää se, että jokainen hankkiin sellaisen avustajan sellaisilla taidoilla joita itse tarvitsee edustajantyön tekemisessä. Tähän pitäisi myös puuttua.

Kommentit