Opeaikojen herkku mokkapalat hurmaavat tänäänkin – Iskä leipoo 👍

Blogi, sunnuntaina 04.11.2018

Itse lopetin sokerin käytön kokonaan yli 32 vuotta sitten loppukesästä 1986. Siksi en oikein muista mokkapallojakaan lapsuudestani. Olen minä niitä syönyt. Maun jotenkin muistan, mokkaisuuden ja myös sen suutuntuman. Mutta kyllä minun mokkapalamuistot tulevat enemmänkin sieltä opettaja-ajoiltani. Silloin en toki niitä syönyt enkä edes maistellut, mutta tuoksun muistan ja discot ja puffetit missä mokkapalat olivat aina lasten suosikki.

Joskus lueskelin tämän lasten ja nykyisin jo aikuistenkin herkun historiaa. Sekin kuulemma meni Ruotsiin ja heidän ruokajätti paikallinen Kesko eli ICA ja sen koekeittiöön ja jo 1940-luvulle. Vuoden 1945 Sju sorters kakor oli kirja missä resepti oli. Teos on suomennettu nimillä Seitsemän sortin leivonnaiset ja Kodin herkkuleivonnaiset. Kirjassa mokkapalat olivat Ruotsinparhaiden tai Ruotsin hyvien nimellä ja jonkinlainen esiaste oli myös Tuulomantorttu mikä kuitenkin oli vaalea. Kaakao siis puuttui. Tätä tänään myös meidän synttäripöydässä muisteltivat mm. äitini ja Nylundin Riitta.

Meille Suomeen virallisesti mokkapalat taisi tuoda Elannon koekeittiössä toiminut kotitalousopettaja Irma Sarje. Näin siis mokkapalat tai suklaaneliöt, rakkaudenruudut tai masoliinit miksi niitä myös kutsuttiin tulivat myös meillekin ja jo 1950-luvulla. Tänään kuulemma mokkapalat resepti on aivan ykkönen myös google-hauissa eli puffettikeikoja vanhemmilla riittää ja herkkusuita tänäkin päivänä.

Ja kun pitää pitää yllä edes vähän hyvä isä -mielikuvaa lapsille niin silloin meilläkin iskä leipoo mokkapaloja. Helppoa ja aineet löytyy yleensä aina suoraan kaapista ja isän aamuinen tuima jäähtynyt kahvinjämäkin tulee hyötykäyttöön.

Itse käytän tätä aitoa alkuperäistä ruotsalaista reseptiä.

Eli…

150 g voita tai margariinia
2 kananmunaa
3 dl sokeria
1,5 dl maitoa
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1 rkl kaakaojauhetta

Ja päälle sitten tätä:
3 dl tomusokeria
4 rkl sulatettua voita tai margariinia
2 tl vanilliinisokeria
4 rkl vahvaa kylmää kahvia
2 rkl kaakaojauhetta

Niin ja vielä ripotellaan suklaalastuja ja nonparelleja niin avot.

Ja homma on yksinkertaista. Eli ensin sulata rasva, mutta anna sen jäähtyä. Sillä aikaa vaahdota munat ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi ja lisää tähän sitten maito. Sekoita erillään jauhot, leivinjauhe, vanilliinisokeri ja kaakao ja lisää sitten seos taikinaan. Lisää viimeiseksi rasva. Kaada taikina voideltuun 20×30 cm uunivuokaan ja paista sitten 225–250-asteisessa noin 15 minuuttia. Äiti opetti aikanaan, että haarukalla kun tökkää ja taikina ei enää kiinni jää niin kypsää on. Se kikka toimii edelleen.

Paistumisen aikana sekoita kuorrutteen ainekset ja levitä se jäähtyneen pohjan päälle. Päälle sitten vielä suklaalastut ja totta kai nonparellit.

Hyvin onnistui jälleen ja maistuikin. Tällaisia herkkuja tänään meillä, kun vietettiin pienemmän lapsemme syntymäpäiviä. Päivä oli vauhdikas ja mukava ja ehdin hieman ulkoilemaankin. Nyt vielä huomisen päivän kokouspapereiden pariin. Tiukka viikko tulossa.

 

Kommentit