”Näistä syistä keskeiset virkamiehet tekivät koko syksyn ylitöitä iltaisin ja viikonloppuisin. Ministeriön arvion mukaan keskeinen syy hallituksen esityksessä olleisiin virheisiin oli esityksen viimeistelyyn jäänyt äärimmäisen tiukka aikataulu”.
Näin todetaan oikeuskanslerin tuoreessa päätöksessä, kun oikeuskansleri tutki omasta aloitteestaan ministeri Krista Kiurun (sd.) johtaman Sosiaali- ja terveysministeriön toimintaa sote-uudistuksen valmistelussa. Syy oli siis viime metreillä pääministeri Sanna Marinin (sd.) vasemmistohallituksen tekemä poliittinen päätös eikä oikeuskanslerin saaman ”selvityksen perusteella virheiden voida katsoa johtuneen kenenkään lainvalmisteluun osallistuneen yksittäisen virkamiehen tai hallituksen esityksen esittelijän menettelystä”.
Kysymys kuulukin, että mistä virheet johtuivat ja vastaus olisi löytynyt hallituksen työhuoneen peilistä. Ehkä äänestäjien olisi ollut reilua tietää tämä jo ennen kevään eduskuntavaalejakin? Vastuu virheistä siis kuului vastuuministeri Krista Kiurulle ja hallitusta johtaneelle pääministeri Sanna Marinille.
Syy siis Marinin hallituksen sote-esityksessä olleisiin virheisiin oli esityksen viimeistelyyn annettu ”äärimmäisen tiukka aikataulu”. Oikeuskansleri moittikin hallitusta ja ministeriötä siitä, että ”lainvalmistelussa ei oltu taattu riittäviä voimavaroja ja työvälineitä hyvän lainvalmistelutavan ja virheettömyyden turvaamiseksi”.
Marinin hallituksen tekemän puhtaan poliittisen päätöksen johdosta ”keskeiset virkamiehet tekivät koko syksyn ylitöitä iltaisin ja viikonloppuisin. Ministeriön arvion mukaan keskeinen syy hallituksen esityksessä olleisiin virheisiin oli esityksen viimeistelyyn jäänyt äärimmäisen tiukka aikataulu”. Sote-lainsäädännössä oli kaksi virhettä, jotka huomattiin vasta eduskunnan hyväksynnän ja presidentin vahvistuksen jälkeen. Ne jouduttiin korjaamaan myöhemmin.
Oikeuskansleri moitti Marinin hallitusta myös lainvalmistelu kuulemisista tai oikeastaan niiden laiminlyömisestä. Vaikka hallituksen esityksessä arvioitiin sote-uudistuksen vaikutuksia yksittäiseen sopimukseen ei STM kuitenkaan pyytänyt lausuntoa suoraan kaikilta sopimuksen osapuolilta eikä varmistanut, että osapuolet tiesivät ministeriön julkaisemasta lausuntopyynnöstä. Yllättäen kyse oli terveyspalveluyritys Mehiläistä, jolta ei lausuntoa pyydetty vaikka ”Hallituksen esityksessä mainittiin useita kertoja, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ja Meri-Lapin kuntien tekemä sopimus terveyspalvelujen ulkoistamisesta todennäköisesti mitätöityisi lakimuutosten takia”. Muistamme hyvin minkälainen suhtautuminen yhteen alan suurimpaan yritykseen oli jo edellisellä hallituskaudella.
Esimerkiksi keväällä 2019 hallitusneuvotteluiden aikaan SDP:n puheenjohtajana toiminut Antti Rinne totesi (23.5.2019 IS), että ”Nyt eivät pörriäiset tai mehiläiset pörrää ympärillä niin kuin aikaisemmassa mallissa pörräsivät”.
Tällainen oli demareiden asenne yritystä kohtaan. Hyvä hallinto jäi siis asenteiden alle.
Tässä vielä kokonaisuudessaan tuore oikeuskanslerin ratkaisu: Sosiaali- ja terveysministeriön menettely lainvalmistelussa ja valtiosopimusasian esittelyssä.
Mutta hyvä, että oikeuskansleri toi nämä asiat esille edes vaalien jälkeen. Poliittista vastuuta ei niistä tule Kiuru eikä Marinkaan enää kantamaan. Ja soten korjaaminen jää muiltakin osin muiden vastuulle. Korjattavaa nimittäin riittää.