Nettipäiväkirjoista ja vähän keväästäkin

Kynästä, sunnuntaina 23.04.2006

Tämän vuoden ehkä kuumin puheenaihe internetmaailmassa ovat blogit eli nettipäiväkirjat. Blogeista ei tietoa painetuista tietokirjoista vielä löydy, mutta Wikipedia –internet tietosanakirja tuntee jo tottakai asian. Wikipedia määrittelee asian näin: ”Blogi on verkkosivu tai -sivusto, johon yksi tai useampi kirjoittaja kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti niin, että uudet tekstit ovat helposti löydettävissä ja niin että vanhat tekstit säilyvät luettavina ja muuttamattomina uusista teksteistä huolimatta. Tiedon esityksessä blogeille tunnusomaista – perinteisiin www-sivuihin verrattuna – on ajan, linkityksen ja henkilökohtaisen näkökulman painotus.

Sana blogi on laina englannin kielestä, jossa se on typistymä sanasta weblog. Blogi alkaa olla vakiintunut nimitys tällaisille sivustoille, jossa kirjoittaja kirjoittaa päivittäin omasta elämästään.”

***

Niin eivät ne blogit aivan tämän vuoden keksintöjä ole, mutta villityksestä voimme vasta nyt puhua. Ehkä toistaiseksi kovin Suomea järisyttänyt blogi-uutinen on ollut Anneli Jäätteenmäen eroon johtaneet tapahtunut. Suomen ensimmäinen naispääministeri oli aikaansa edellä ja kirjoitti nettipäiväkirjaa viime eduskuntavaalien aikaan jo nelisen vuotta sitten. Omat nettipäiväkirjamerkinnät johtivat lopulta tapahtumaketjuun, joka päättyi hallituksen eroamiseen.

***

Blogit ovat joskus toimineet myös ”pelastajana”. Viime presidentinvaaleissa keltainen lehdistö uhkasi Niinistöä perättömällä huhulla vierailusta kulttuuriministeri Tanja Karpelan luona. Niinistö sai huhusta tietoa ja vuoti itse huhun ennen lehteä nettipäiväkirjaansa ja vei huhulta siivet. Rehellisyys ja avoimuus maan perii, niinhän sitä sanotaan.

***

Pääministeri Matti Vanhanen jatkaa edelleen presidentinvaalien jälkeenkin nettipäiväkirjan eli blogin pitoa. On mielenkiintoista lukea pääministerin omaa tekstiä siitä missä hän on liikkunut, ketä tavannut, mitä suunnitellut. Pääministerin tekemiset avautuvat ihan uudessa valossa. Kannattaa tutustua.

Muita aktiivisia nettipäivänkirjan pitäjiä politiikassa ovat, ehkä yksi pioneereistamme, Alexander Stubb, vihreiden Roosa Meriläinen, jonka blogista on jo useampikin kohu noussut ja kymmenet muut kansanedustajat. Uusimpana näillä viikoilla nettipäiväkirjan pidon aloitti ensimmäinen kunnanjohtaja – yritysjohtajia onkin jo kymmeniä. Nettipäiväkirjat ovat nyt tätä päivää.

***

Ai, miksikö nyt blogeista halusin näin kirjoittaa? No siksi, että ne todella vievät mukanaan. Itse olen omaa nettipäiväkirjaa kotisivuillani www.timoheinonen.fi pitänyt muutaman kuukauden ja mielenkiintoista on ollut. Sivuilla vierailee päivittäin noin sata netin käyttäjää. Aika suuri määrä. Päiväkirjan lukijat kommentoivat tekemisiäni, ehdottavat erilaisia asioita, kirjoittavat toiveistaan jne. Ensimmäiset ovat jo jääneet kuulemma blogiini koukkuunkin. Niinpä blogit vievät mukanaan niin kirjoittajan kuin lukijatkin.

Oma suosikkiblogilistani on pitkä. Pääministeri Vanhanen, Stubb, muutama matkapäiväkirja, muutama tuttu ja muutama aivan tuntematon – joista en tiedä muuta kuin päiväkirjan.

***

Niin keväästäkin piti kirjoittaa. No mitäs siitä. Myöhässäkin kun on.

Timo Heinonen

—————————————————
Kirjoituksessa mainitut Blogit:
http://www.blogilista.fi
http://www.alexstubb.com/fi/index.php?trg=diary
http://www.mattivanhanen.net

Kommentit