Harva uskoi, että Venäjän Vladimir Putin ryhtyisi sotaisista sanoistaan tekoihin. Sodalla uhkaamisen ei uskottu johtavan täysimittaiseen sotaan. Näin kuitenkin kävi ja nyt Venäjä käy Ukrainassa Putinin omaa veristä sotaa.
Jos länsimaat eivät uskoneet Putinin lähtevän täysimittaiseen sotaan Ukrainassa, niin ei Putinkaan uskonut EU:n ja lännen yhtenäisyyteen ja päättäväisyyteen. Länsimaat ovat nyt yhtenäisempiä kuin ehkä koskaan ja reagointi on ollut päättäväistä. Venäjä on käytännössä eristetty muusta maailmasta. Ja valitettavasti tämän eristämisen ja pakotteiden pitää osua myös Venäjän kansaan, sillä vain venäläisillä on mahdollisuus nousta Putinia vastaan ja syrjäyttää hänet. Nyt on selvää, että Putinin valtakaudella ei yhteistyö voi palata entiselleen ja muutenkin se vaatii pitkän tien, minkä lähtöpiste pitää olla Ukrainan rauhaan jättäminen, jälleenrakentaminen ja vapauden ja suvereniteetin tunnustaminen. Tässäkin länsi seisoo yhdessä rintamassa Ukrainan ja ukrainalaisten rinnalla.
Putin on joutunut pettymään myös sodassaan. Ukrainalaisten vastarinta on ollut kiivasta ja maanpuolustustahto korkeaa. Venäjä onkin menettänyt valtavasti nuoria miehiään Putinin sodassa. Samaan aikaan venäläisten sotilaiden taistelutahto on ollut heikkoa. Sen ymmärtää, sillä pakottihan Putin sodassaan slaavit slaaveja vastaan. Ja myös venäläisjoukkojen huolto on ontunut ja sotilaat näkevät nälkää ja kärsivät mm. kylmyydestä. Myös Putinin käskyt hyökätä siviilikohteita vastaan on nostattanut vastarintaan. Iskut päiväkoteihin ja asuinalueille täyttävätkin jo sotarikosten tunnusmerkit. Seuraavan Putinin Europan tapaamisen paikka pitäisikin olla Haagissa.
Maanpaossa elävä entinen Putinin sisäpiiriläinen Mihail Hodorkovski antoi kylmäävän haastattelun MTV:lle 2.3.2022. Hän alleviivasi, että Suomen pysytteleminen jollain tavalla neutraalina ei pelastaisi Suomea Putinilta, mutta Nato sen sijaan voisi mahdollisesti pelastaa. Naton ulkopuolella pysytteleminen ei pidä Suomea Venäjän agressioiden ulkopuolella, sillä jo nyt tehtyä Putinin päätöstä hyökkäyksestä Ukrainaan on Hodorkovskin mukaan ”vaikea selittää rationaalisesti, koska päätös ei ole rationaalinen, vaan johtuu Putinin harhaisuudesta”. Putin on siis valmis sotatoimiin myös muualla kuin Ukrainassa ja vaarassa ovat tällöin naapurimaat, joiden Putin ei katso osoittaneen solidaarisuutta Venäjälle. Hodorkovskin mukaan Suomella onkin kaksi vaihtoehtoa: Ensimmäisenä vaihtoehtona se, että näyttäisimme tukevamme Putinin toimia vähintään osittain ja toinen vaihtoehto on olla valmiina vastustamaan Putinia suoraan aseellisesti, jos Ukraina ei onnistu nyt pysäyttämään häntä.
Suomalaisista ensi kertaa enemmistö kannattaakin nyt puolustusliitto Natoon liittymistä (Yle 28.2.2022). Venäjän sota Ukrainaan vastaan on saanut aikaan historiallisen muutoksen kansamme suhtautumisessa Natoon. Puolustusliiton kannatus on toki ollut jo pidempään kasvussa ja nyt enää vajaa kolmasosa vastustaa jäsenyyttä.
Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut nopeasti ja dramaattisesti – todennäköisesti pysyvästikin. Juuri tällä hetkellä rajoillamme on rauhallista eikä maahamme kohdistu sotilaallista uhkaa. Mikä on tilanne huomenna, sitä emme valitettavasti Putinin naapurissa enää voi koskaan tietää.
On selvää, että ainoa pidäke Putinille on Nato. Puolustusliittoon kuulumattomuus ei Putinille merkitse mitään. Nykytilanne onkin nostanut ”Nato-optiomme” nyt pöydälle halusimme sitä tai emme. Onneksi valtaosa suomalaisista haluaa. Nyt on se aikaikkuna, milloin meidän pitää tehdä ratkaisumme Natosta. Näiden tapahtumien jälkeen minkäänlaista optiota ei enää ole, tai sen, edes puheissa, uskoteltu turva on menetetty.
Suomen tulee nyt liittyä Natoon. Putin ei ole hyökännyt yhteenkään Nato-maahan eikä sitä tee jatkossakaan, sillä Hodorkovskin sanoin: ”Putin ei voi olla varma siitä, etteikö Nato suojelisi jäsenmaitaan. Hän ei ole niin mielipuoli, että olisi valmis itsemurhaan”.
Timo Heinonen
kansanedustaja (kok)
puolustusvaliokunnan jäsen
Valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaoston jäsen