Uudenmaan soteratkaisu on luomassa maahamme vielä neljä maakuntaa lisää 18 suunnittelun lisäksi. Jo viime kaudellakin suunniteltua 18 maakuntaa monet terveydenhuollonasiantuntijat pitivät liian suurena määränä maahamme, mutta nyt Sanna Marinin (sd) hallitus on nostamassa maakuntien määrän 22, kun Uusimaa olisikin jakaantumassa viiteen omaan hallintoalueeseen eli uutee. Sote-maakuntaan. Yksi näistä sote-alueista olisi niinkin eksoottinen kuin Vantaa-Keravan -maakunta.
Uudenmaan viisi uutta maakuntaa olisivat siis Länsi-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Vantaa ja Kerava, Itä-Uusimaa sekä Helsinki. Alueet olisivat hyvin erikokoisia – pienin 100 000 ja suurin 650 000 asukasta. Hallituspuolue SDP:n mukaan kuulemma kuitenkin ”kaikki kykeneviä järjestämään laadukkaat ja kattavat sosiaali- ja terveyspalvelut”. Käsi ylös kuka uskoo?
Uudellamaalla erikoissairaanhoito jäisi kuitenkin HUS:lle jatkossakin. Erikoissairaanhoidon erillisratkaisu tarkoittaisi sitä, että HUS:ia hallinnoisi Uudenmaan viisi maakuntaa. Jokainen siis sanoisi sanottavansa kaikkeen erikoissairaanhoidon osalta. Helsinki olisi siis tässä alisteinen muille maakunnille.
Helsingin kaupunki olisi siis yksi sote-alue eli maakunnankaltainen kaupunki ja vastaisi itse sote-palveluiden ja pelastustoimen järjestämisestä omalla alueellaan. Muut neljä Uudenmaan uutta sote-aluetta toimisivat kuten maakunnat muuallakin maassa. Siis niistä jokaisella olisi omat valtuustot ja vaalit. Vaalit siis olisi esimerkiksi Kerava-Vantaa -maakunnassa. Ilman rajua äänileikkuria vantaalaiswr siis käytännössä päättäisivät myös Keravan palveluista ja palveluverkosta. No, ehkä Eero Lehti Keravalta valittaisiin uuteen Vantaa-Kerava -maakuntahallintoon kuitenkin? Ei varmaan montaa muuta.
Rahoitus noudattaisi Uudenmaan viidellä alueella lähtökohtaisesti valtakunnallista mallia. Marinin hallitushan suunnittelee kuitenkin jo myös uutta kuntaveron ja valtionveron väliin tulevaa uutta maakuntaveroa. Kun Uudenmaan viiden maakunnan kantokykyjä katselee niin pitää kysyä, että miten yhdenvertaisia ne ovat ja miten ne kykenevät oikeasti kantamaan vastuun oman alueen asukkaittensa sote-palveluista? Helsinki on yksinkin suurin maakunta, mutta toisaalta Itä-Uusimaa vain 100 000 asukkaalla Suomen pienin ja kantokyvyltään heikoin maakunta? Onko niin, että kasvavalla Uudellamaalla nähdään ensimmäinen talousvaikeuksiin ajautuva uusi sote-maakunta? Eikä 200 000 asukkaan Keski-Uusimaakaan mikään hartiajättiläinen ole?
Pitääkin kysyä, että miksi Uusimaa halutaan rikkoa näin erikokoisiin alueisiin, kun vaihtoehtona olisi ollut esimerkiksi kolme aluetta Helsinki (650 000), Espoo ja Länsi-Uusimaa (460 000 ja Vantaa ja Keski- sekä Itä-Uusimaa (565 000)? Miksi ei tehdä tällaisia elinvoimaisia ja kantokyvyltään riittäviä alueita?
Ja jos Itä-Uudenmaan pienet kaupungit ja kunnat Sipoosta Lapinjärvelle (yht 100 000 asukasta) saa jollain kummalla sotessa oman erillisratkaisunsa niin pitää kysyä, että mikä laki tämän estää Tampereelta? Tampere kasvaa rajusti ja väkiluvultaan jo yksin yli 237 000 asukasta?
Ja onhan tuo Uudenmaan ratkaisu kaiken kaikkiaan aivan kestämätön. Täyttääkö se perustuslain vaatimukset? Asettaako se eri puolilla Suomea asuvat ihmiset eriarvoiseen asemaan? Asettaako se Suomen kaupungit ja isotkin kaupungit eriarvoiseen asemaan? Ja mitä kaikkea vielä.
Tällaista maakuntahallintohimmeliä ei viime vaalikaudella osattu edes kuvitella. Nyt näyttää siltä, että Vihreille ja SDP:lle käy kaikki ja minkälainen hallintohimmeli tahansa, kunhan keskusta antaa sitten kaikessa muussa heille periksi. Hinta on kova ja sen maksajina soten osalta kaupungeissa asuvat ihmiset ja kaiken muun osalta maaseudulla asuvat joita rangaistaan alkavana vuonna mm. ennätyssuurilla bensa- ja diesel-veron korotuksilla ja sitten jo valmisteltavilla ruuhka- eli tiemaksuilla ja monella muulla.
Poliittisten lehmänkauppojen hinta on kova eikä niistä näytä hyötyvän kuin hallituspuolueet. Tai gallupeja kun katseli niin eivät edes nekään.
…
Kello 22.42 ja taitaa ne vähät lumet nyt hukkua. Lämmintä ja lämmintä. Ei oikein talven riemujen kanssa ole päästy vielä edes alkuunkaan. Toivottavasti talveakin vielä saamme.
Nyt yön kautta uuteen viikkoon. Huomenna illalla vuosikymmenen viimeinen Pizzaa ja Politiikkaa. Ja totta kai siellä mistä kaikki aikanaan alkoi ja jatkuu ne ensi vuosikymmenelläkin. Tervetuloa nuoret mukaan!