Kuka kantaa vastuun?
Peiliä ei Suomessa tunneta arvioitaessa edessä vakavan kriisin keskellä onnistumista. Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi omalla Ylen haastattelutunnillaan, että ”toivoisi ripeämpää rokotustahtia, mutta ei katso Suomen epäonnistuneen: ”Tämä on maraton eikä pikamatka”.
Hämmentä kommentti maamme pääministeriltä, joka kantaa nimenomaan kokonaisvastuuta tällaisen tilanteen hoidosta. Hän lisäksi nimittäin tyrmäsi jo alkuvuodesta Tasavallan presidentti Sauli Niinistön esittämän erillisen johtoon keskittyvän Korona-nyrkin perustamisen. Valta haluttiin pitää omassa kädessä, mutta nyt tuntuu, että vastuuta työnnetään koko ajan muille?
Pääministeri Sanna Marin siis tyytyi toimisen sijaan toivomaan, kun samaan aikaan Raskassa ja Saksassa presidentin Macron ja Merkel ovat raivoissaan rokotusten takkuamisesta.
Ilta-Sanomat teki kuvaavan kuvaajan Suomen rokotustahdista verkkoonsa eilen 4.1.2021. Siinä kuvattiin miten nykytahdilla kaikki suomalaiset saataisiin rokotettua maaliskuussa, mutta siis vasta vuonna 2042. Sillälailla. No tahti varmasti paranee, mutta 20 000 rokotuksenkin viikkovauhdilla aikaa menee vuoteen 2026 ja 100 000:kin rokotteen viikkotahdilla koko vuosi eli tammikulle 2022. Rokotustahti pitäisi saada yli 220 000 rokotukseen viikossa, jotta kaikki suomalaiset saataisiin rokotettua juhannukseen 2021 mennessä. Se ei muuten tule toteutumaan pelkällä pääministerin toivomisella.
Pahaa pelkään, että nyt Ranskassa ja Saksassa kääritään hihat ja me jäämme entistä pahemmin housut kintuissa odottamaan vuoroamme.
Samaan aikaan Suomessa vain suunnitellaan uusia entistä rajumpia koronarajoituksia. Nyt on jo väläytelty kaikkien ravintoloiden täydellistä sulkemista. Ja samalla myös koulujen sulkua. Tällaiset suunnitelmat ovat olleet pöydällä, kun maallemme on pohdittu päivitettyä koronastrategiaa. On myös väläytelty poikkeusolojen uudelleen julistamista ja näin valmiuslakien käyttöönottoa. Itse en näe tällaisia nyt mahdollisiksi ja tarpeellisiksi. Tautitilanne on maassamme varsin hyvin hallinnassa ja koronatoimia tulee osoittaa käytännössä vain pääkaupunkiseudulle, missä taudin ilmaantuvuus on korkeimmalla tasolla. Esimerkiksi meillä Hämeessä korona on varsin hyvin hallinnassa. Kanta-Hämeen Keskussairaala kertoi, että covid-19 -ilmaantuvuusluku on nyt selvästi alempi kuin lähiviikkoina. Ilmaantuvuusluku oli vielä joulukuussa 69 koronatapausta 100 000 asukasta kohden, mutta nyt se on painunut jo 33 tartuntatapaukseen.
Mutta nyt siis pitää saada rokotukset laajaan levitykseen. Jos rokotusvuorossa oleva ei ole valmis esimerkiksi vapaan tai lomansa takia rokotusta ottamaan, niin jonosta pitää rokotetta tarjota välittömästi seuraavalle. Ja itse uskon, että tässäkin käyttöön pitää nyt ottaa myös laajasti julkisenpuolen rinnalla myös yksityinen terveydenhoito. Nimittäin niin kuin aiemminkin jo totesin, niin vain otettu ja pistetty rokete auttaa.
Ja kyllä arvon pääministeri Sanna Marin, tässä isoin vastuu on nyt teillä ja hallituksellanne. Rokotusten organisoimiseksi on ollut aikaa jo lähes vuosi. Ei tämä ole voinut teitä ja hallitustanne ja alaisuudessanne toimivia tahoja millään yllättää.
…
Julkinen keskustelu ja sitä kautta paine näyttää saavan muutoksia aikaan. Tänään kerrottiin, että ns. jemmatut rokotteen otetaan käyttöön. Tämä osaltaan tulee siis nopeuttamaan ensimmäisen pistoksen saaneiden määrää. Hyvä, että edes tämä nyt alkuun ja toivottavasti myös muitakin toimia saadaan aikaan.
Ilta tänään pienen kummipojan 5v synttäreillä ja nyt vain pakkasiltaa kotosalla. Huomenna sitten loppiaista!