Keskustan pelaaminen kaksilla eri korteilla näyttää jatkuvan. Hallituksessa puolueen ministerit ja koko hallitus keskustalaisen pääministerin johdolla ja eduskuntaryhmän tuella tekee ratkaisuja ja puoluesihteeri Jarmo Korhonen sitten vetää omaa linjaansa. Viimeisin tällainen asia on Kemijärven sellutehtaan kohtalo ja maamme hallituksen mahdollisuudet puuttua siihen. Omistajapolitiikasta vastaava ministeri Jyri Häkämies totesikin, että ”minusta olisi tärkeää, että tässä keskustelussa käytettäisiin faktoja pohjana, ja olen ymmärtänyt, että näin ei ainakaan puoluesihteeri Korhosen lausunnoissa ole ollut kysymys”. Aikalailla suoraa kieltä ja minusta onkin hyvä, että tällaiset korttitalot ammutaan alas. Taisi olla edellinen vastaava peli käynnissä, kun Katainen totesi, että hän keskustelee vain puolueen puheenjohtajan eli pääministerin kanssa. Se varmasti hallitustyöskentelyn perusta. Jotain erikoista Korhosen peleissä on kun hänen oman puolueensa puheenjohtaja pääministeri Vanhanen nytkin jätti miehen puheet omaan arvoonsa eikä suostunut kommentoimaan aihetta lainkaan.
Näyttää siltä, että Korhonen on oppositiossa ja pelaa demarien ja vasemmistoliiton kanssa samoilla korteilla. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaanhan vasemmistoliitto jopa suunnittelee aiheesta välikysymystä ja demarit vaatii omistajapolitiikasta selonteon. Ehkä kannattaisi Tuomiojan joukkoineen kuitenkin katsoa myös hieman peiliin. Taitaa muistissa edelleen olla aikalailla hyvin ne tapahtumat mitä Tuomioja sai aikaan vuonna 2000 ja mistä tämä johtaa. Silloinhan Tuomioja itse oli omistajaohjauksesta vastaava kauppa- ja teollisuusministeri ja tässä roolissa Tuomioja siunasi Yhdysvaltojen seikkailut joiden tulokset ja hintalapun tänään hyvin tiedämme. Vuoden 2000 Stora Enson seikkailut Tuomiojan valvonnassa USA:ssa synnyttivät 5,6 miljardin euron loppulaskun. Alunperinhän Stora Enso osti vuonna 2000 Consolidated papersin 4,9 miljardilla eurolla. Ja myöhemmin yhtiö myi USA:ssa kahdeksan paperitehdasta hintaan joka oli peräti peräti kolme miljardia euroa vähemmän kuin ostohinta. Itseasiassa luvut ovat samaa tasoa kuin aikanaan Soneran kuuluisissa umts-seikkailuissa. Nämä kumpikin seikkailu päättyi huikeaan laskuun. Taitaa näitä ja pienempiä laskuja olla muidenkin demariministerien jäljiltä maksettavaksi.
Eli nyt Stora Enson toimiva hallitus on tehnyt ratkaisunsa, johon ei valtiomme omistuspotti riitä muutosta saamaan. Tämän on omalla kaudellaan vastaavissa tilanteissa myös demariministerin eduskunnassa todenneet. On hyvä, että kuitenkin tällä kertaa hallituksemme on ottanut aktiivisen roolin Kemijärven alueen tukemiseen ison murroksen aikana. Stora Enson saneerauksesta kärsivät alueet on nimetty nyt äkillisen rakennemuutoksen alueiksi ja maamme hallitus lisäsi budjetin tukirahoja 15 miljoonaa euroa. Valtion yhtiöomistuksista vastaava ministerimme Jyri Häkämies perusti lisäksi myös neuvonantajaryhmän, jossa on mukana sijoittamisen ja liike-elämän eri alojen asiantuntijoita ja ryhmän tarkoitus on pohtia mm. kannustinjärjestelmiä ja yhtiöiden kansainvälistymiskysymyksiä.
Toivotaan, että Kemijärven kysymyksessä löytyy ratkaisu, jolla työpaikkoja saadaan säilytettyä mahdollisimman paljon alueella ja tehdas käyttöön. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin minusta reilua myöntää se, että lopetuspäätöksessä ei maamme omistusosuus riittänyt toimii. Hallitus on tehnyt sen mitä tässä vaiheessa on tehtävissä ja olen varma että tekee jatkossakin kaiken sen mitä voi.
Ja lähes yhtä uskomattomalta kuulostaa SDP:n tavoite ottaa presidentin valintaoikeus pois kansalta ja siirtää se eduskunnalle. Itse ainakin kannatan suoraan kansanvaalia ja minusta aiemmat kerrat ovat osoittaneet, että presidentinvaali on juuri se tapahtuma joka saa kansaa liikkeelle. SDP:n kansanedustajien työryhmä kannattaa siis presidentinvaalien lopettamista ja presidentin valinnan siirtämistä eduskunnalle. Mutta onneksi hallituksemme pääpuolueet eli keskusta ja kokoomus ovat nykymallin kannalla. On nimittäin fakta, että suomalaiset perinteisesti ovat äänestäneet presidentinvaaleissa innokkaammin kuin muissa vaaleissa. Miksi tämä pitäisi romuttaa? Toisaalta voi kysyä myös sitä olisiko eduskuntavaalien teemat oikeita painottamaan myös tulevaa presidentinvalintaa? Minä uskon, että ei.
…..
Tänään lehtien nettisivuilla otsikoihin noussut valtiovarainministeri Jyrki Kataisen kommentti polttoaineverosta on aiheuttanut hieman ihmetystä. Itseasiassa syy lienee uutisoinnissa, joka on mm. Iltalehdessä muokattu muotoon: ”Katainen uhkaa korottaa bensaveroa”. Ei siinä liene mitään väärääkään, mutta antaa ehkä hieman eri kuvan kuin se mitä Katainen on sanonut. Uutinenhan syntyi Kataisen antamasta Kauppalehden haastattelusta. Haastattelussa Katainen toteaa: ”Valtiovarainministeri Jyrki Katainen uhkaa polttoaineverojen korotuksella, jos liikenne kasvaa”. Eli kyse on siitä, että jos nykyinen autoilun verotuksen kokonaisuudistus luo tilanteen, että autoilun määrä lähtee jyrkkään nousuun on syytä miettiä tilannetta uudestaan. Eli Katainen siis totesi, että tilannetta on seurattava ja että ”hankintavero että vuotuinen käyttövero ovat sellaisia, joiden tasoja voidaan helposti laskea tai nostaa. Tämän hallituskauden aikana ei ole kuitenkaan tarkoitus tehdä verotasoihin minkäänlaisia muutoksia”.
Eli hieman on myrskyä vesilasissa ja hieman raflaavampaa otsikointia. Olen kuitenkin Kataisen kanssa siitä eri mieltä, että dieselverosta ei tultaisi luopumaan. Minusta sen pitäisi olla meidän yksi keskeinen tavoite uudistuksen seuraavissa vaiheissa. Painopistettä siis siirtää yhä enemmän käyttöön eikä vuotuisiin maksuihin tai autonhankintaan.
Mutta yksi asia mikä näissä keskusteluissa nyt aivan liian usein unohtuu on maamme pitkät etäisyydet. Meidän on taattava tulevaisuudessakin se, että 100 tai 150 kilometrinkin päästä työssäkäynti omallakin autolla on mahdollista. Julkinejn liikenne ei tätä tehtävää pysty ehkä koskaan täyttämään ja siksi asia vaatii edunvalvontaa. On hyvä, että työmatkavähennystä nostetaan ja kehitetään ja hyvä on myös että kokoomuksen aikaan esillenostama työsuhdematkalipun kehittäminen on saamassa tukea aina päämisteriämme myöten. Asian äiti taitaa itseasiassa olla nykyinen opetusministerimme Sari Sarkomaa, joka aikanaan tai jo silloin oli aikaansa edellä esittäessään työsuhdematkalippua. Uutispäivä Demarissahan pääministerin kehitysesitys ammuttiin jo alas, mutta sehän oli odotettua. Mutta ei anneta sen häiritä.
Tässä hieman yleisestikin kommenttia asiasta josta tänään muutamia sähköpostivastauksiakin olen lähetellyt. Kiitos niistäkin yhteydenotoista. Tänään myös olemme hieman läpikäyneet kuntamme seuraavaa suurta hanketta Launosten päiväkodin rinnalla eli koulukeskuksen ns. B-koulun uudishanketta. Opettajilla ja käyttäjillä paljon mielenkiintoisia ajatuksia joita oli tässä vaiheessa vielä hyvä kuulla. Asia etenee.