Lopen kunnanhallitus allekirjoitti kunnan 2,1 miljoonaa euroa ylijäämäisen tilinpäätöksen – Myös Lopen asukasluku hienoisesti kasvoi

Blogi, maanantaina 29.03.2021

Lopen kunnahallitus käsitteli tänään kokouksessaan vuoden 2021 Lopen kunnan tilinpäätöksen. Kunnan tilinpäätös oli peräti 2,1 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Ylijäämää nosti peräti 1,9 miljoonalla eurolla koronatuet, mutta ilman niitäkin kotikunnan talous olisi ollut plussalla. Taloutta on siis hoidettu hyvin ja samaan aikaan panostettu mm. merkittävästi lisää vanhustenhoitoon ja myös kouluihin sekä liikuntaan ja urheiluun. Vai pitäisikö kuitenkin todeta, että nämä ovatkin toisten seurauksia? Todennäköisesti näinkin, sillä toimivat ja oikea-aikaiset peruspalvelut ovat yleensä tae sille, että kunnan ja kuntalaisten arki toimii.

Verotulot kunnassa myös kasvoivat viime vuonna +2,9 prosenttia. Lainat vähenivät 3,2 miljoonaa euroa eikä uutta pitkäaikaista lainaa tilivuonna otettu. Lainamäärä per loppilainen oli vuoden lopussa 2 368 euroa.

Lopen vetovoima on myös kestänyt ja näyttänyt hienoista toipumista. Uusia tontteja myytiin peräsi 15 viime vuonna ja se lienee lähellä koko Hämeen ennätystä vuodelta 2020? Asukaslukumme kasvoi jälleen hienoisesti, mutta toki olemme 7855 asukkaallamme edelleen aika kaukana edellisestä huipustamme eli vuoden 2011 asukasluvusta 8377. Tuolloin loppilaisia oli siis määrällisesti lähihistorian eniten.

Työttömyys on pysynyt meillä koko Hämeen alhaisimpana. Koronavuosi sitä hieman nosti ja vuoden 2020 luvuksi kirjattiin 7,4%. Edellisvuoden lopussa luku oli vielä 5,7%. Mutta alaspäin tämäkin jo painuu ja kuntamme sietokyky myös tällaisille tapahtumille on nyt hyvin testattu. Samalla tavalla työllisyytemme kesti myös aiemmat lähihistorian iskut.

Muutaman noston haluan täältä vielä esille nostaa. Erityisen ilahtunut olin siitä, että lasten kotihoidon kunnallisen ns. Loppi-lisän saajaperheiden määrä on noussut nyt 45:stä aina 55. Monelle perheelle tärkeä juttu pienten lasten kanssa. Toisena voisin nostaa tuon vanhustenhoidon paikkojen täyttöasteen. Kaikki siis täynnä ja jonot 3 kk eli pian emme enää pysty vastaamaan ikäihmisten hoidan lakisääteisistä velvoitteista. Tätä silmällä pitäen olemmekin esittäneet, että Lopen rannnettaisiin ennen uuden maakunta-soten alkua eli vuoden 2023 alkua uusi vanhusten hoivakoti korvaamaan siis vanhentuneet Eedilän tilat 2020-luvun vaatimukset täyttävillä tiloilla. Lopella hoivapaikkatarve tulevina vuosina kaiken kaikkiaan noin 90 paikkaa. Jos siis haluamme ja me ainakin kokoomuksessa haluamme, että jokaiselle loppilaiselle on hoito- ja hoivapaikka omasta kotikunnasta jatkossakin löydyttävä ja näin myös maakunta-soten jälkeen.

Tänään myös Ylellä aivan erinomainen juttu ideologisesta sote-mallista. Pikku hiljaa näyttää myös keskustalle alkavan avautua mitä tämä vasemmistolainen sote tarkoittaa palveluille. Kannattaa lukea juttu täältä.

”Tulevaisuudessa isot kunnat päättävät myös pienten kuntien sosiaali- ja terveysasioista? Näin käy, mikäli sotelakiesitys toteutuu.”

29.3.2021 Ylen uutisen otsikko siis kertoo kaiken olennaisen ja pitkänlinjan keskustavaikuttaja Sirkka-Liisa Anttila jutussa tyrmää nyt valmistellut soten oikein niskalenkillä. Anttila nostaa esille mm. maakuntasoten vaalitavan, tämä ”vaalitapa tuo aluevaltuustoon Hämeenlinnalle enemmistön”. Keskustakonkari vetosikin perustuslakivaliokuntaan, että se puuttuisi vielä pääministeri Sanna Marinin hallituksen tekemään sote-esitykseen.

Saa nähdä mitä tapahtuu. Nyt on kiistatta selvää, että käsittelyssä oleva sote ei tule parantamaan palveluita, mutta kasvattamaan, lisäämään, kuluja kuitenkin merkittävästi. Huono sote ja sen toteutuessa saamme heittää viimeisetkin toiveet saada lääkäritasoista terveyskeskusta enää koskaan Lopelle. Me sen kuitenkin Lopelle edelleen takaisin haluamme ja siksi tämä nykyhallituksen ideologinen sote-malli pitää kaataa.

Pitkä kunnanhallitus takana ja sitä ennen vielä kunnanpuheenjohtajisto. Mielenkiintoisia asioita tapahtumassa ja toivottavasti niistäkin saadaan uutisia julki lähiaikoina.

….

Maamme hallituksen päätöksillä AVI:t sulkevat nyt kuntosaleja

Näyttää siltä, että pääministeri Sanna Marinin hallituksen tahto laittaa käytännössä kaikki kuntosalit kiinni toteutuu. Vetosin vielä tänään itsekin Aveihin, että ne käyttäisivät paikallista harkintaa näissä ja sallisivat kuntosalitoiminnan ja kuntoutuksen niissä ja terapia-altaissa jatkuvan nytkin alle 10 hengen ryhmin. Nyt kuitenkin tuoreet tiedot kertovat, että yhdellä kopauksella päätös tehdään ja se tarkoittaa sitten samaa iskua niin jättisuurille saleille, kuin piskuisille paikallisille usein vielä yhdistysten ja seurojen pyörittämille saleille.

Etelä-Suomen AVI:n päätös on trakoitus antaa kuulemma niin, että tulisi voimaan 1.4.2021 ja olisi sitten siitä voimassa kaksi viikkoa aina 14. huhtikuuta saakka. AVI:n tuoreen tiedotteen mukaan ”määräys tilojen sulkemisesta tarkoittaa sitä, että kaikki seuraavat julkisten ja yksityisten toimijoiden urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevat tilat pitää sulkea:

  • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
  • yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
  • tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
  • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
    sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
  • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan. Päätös tilojen sulkemisesta ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.Tilojen käytössä on huomioitava tartuntatautilain mukaiset velvoitteet hygieniajärjestelyistä ja asiakkaiden ohjeistamisesta tartuntojen ehkäisemiseksi.”

Aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta tarkensi vielä, että ””Eduskunnan sunnuntaina 28.3. hyväksymä lakimuutos tarkoittaa käytännössä sitä, että uusien päätöstemme mukaan myös pienten asiakasmäärien liikunta- ja virkistyskäytössä olevat tilat on suljettava, kun tähän asti enintään kymmenen hengen käytössä olevia tiloja on ollut mahdollista pitää avoinna”. Tätä esitystä siis me kokoomuksesta vastustimme. Me esitimme siihen poikkemaa mikä olisi sallinut pienillä asikasmäärillä salien toiminnan ja myös kuntoutuksen jatkumisen niissä. SDP, Keskusta, Vihreät, RKP ja vasemmistoliitto äänestivät muutosehdotuksemme nurin. Ja nyt siis ollaan tässä tilanteessa.

Mutta yritetään vielä vaikuttaa, että päätös AVI:ssa tehtäisiin vastuullisesti ja ulos rajattaisiin myös Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun ulkopuolisia alueita eli mm. meidät Kanta-Häme ja Päijät-Häme. Ja vähintään kuntosalikohtaista harkintaa käytettäisiin tai sallittaisiin näillä alueilla. Parhaani lupaan tehdä.

Huolestuneita viestejä tulee koko ajan niin liikunnan ja urheilun saralta, mutta myös laajasti kulttuurialalta, mutta kasvavassa määrin myös yrityksiltä. Varsinkin PK-seudulla on jo täysi paniikki päällä, kun hallituksen haluamat ulkonaliikkumisen kiellot tai rajoitukset etenevät. Myös ravintola- ja matkailuala on jo koko maassa todella tukalassa tilanteessa. Aivan hämmentävä päätöksenteon kukkanen oli se, että Lapissa ravintolasulku osoitettiin nyt vain Kittilään eli käytännössä Leville. No Ylläksellä päätöksestä otettiin kaikki riemu irti ja nyt Leviltä järjestetään pääsiäisen lomamatkan lomamatkoja Ylläkselle, missä ravintolat ovat auki aina 22 asti.

Kommentit