Lauantai, 23.02.2008

Blogi, lauantaina 23.02.2008

Tänään vapaapäivä. Kalenterissa tyhjää. Ajattelin ajella Hollolaan katsomaan paikallisia kokoomuslaisia joilla tänään torilla Korva-kahvilla. Tärkeää siis tuo kuunteleminen, kuultavana oleminen ja keskustelu myös vaalien välillä ja tämä Hollolan tilaisuus juuri sitä parhaimmillaan. Mennäänpä kurkkaamaan lauantaipäivän iloksi.

Tämä kuunteleminen, kuultavana oleminen ja keskustelu ovat juuri sitä mitä tarvitsemme. On aivan totta, että ”suomalainen demokratia on vakavassa kriisissä, joka voi johtaa rikollisuuden ja väkivaltaisuuden selvään kasvuun”. Nämä sanat aamun Aamulehdestä oikeusministeri Tuija Braxin haastattelusta. Vaikka näin vakavia seurauksia ei olisikaan heti näköpiirissä, niin huolissamme meidän tulee olla siitä, että päätöksenteko, vaalit ja demokratia ei enää kiinosta. Esimerkiksi nuorten usko omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa on Euroopan huonointa? Hälytyskellojen olisi pitänyt soida jo pitkään. Samaan aikaan alle puolet meistä pitää demokratiassa elämistä tärkeänä? Eikö hälytyskellojen pitäisi soida ja pitkään? Äänestysaktiivisuus on laskenut kaksi vuosikymmentä. Siitä on puhuttu ja pitkään, mutta lasku on vain jatkunut. Onko kaikki jäänyt vain puheen tasolle?

Oikeusministerimme kuvaa tilannetta nyt jo kriisiksi. Brax totesi lehdessä, että meillä uskotellaan koko ajan, että näinhän tilanne on kaikkialla länsimaissa. Tilanne ei kuitenkaan ole niin. Esimerkiksi tällaista äänestysaktiivisuuden laskua ei löydy muista Pohjoismaista? Oikeusministeri totesi, että me olemme sokeita myös sille, että esimerkiksi noin viidennes nuorista on vaarassa elää osattoman elämän. Pettymys ja välinpitämättömyys näkyvät siinä, että pojista selvästi alle puolet on kiinnostunut äänestämisestä.

Myös syitä Brax lehdessä pohtii. Yhtenä hän nostaa esille 90-luvun laman ja sen vaikutuksen sen ajan lapsiin. Toinen maalleemme ominainen erityispiirre on ikääntyvän väestön suuri koko. Seuraavissa tai ainakin sitä seuraavissa eduskuntavaaleissa enemmistö äänestäjistä on eläkeläisiä.

Vakavaa tekstiä ja olen samaa mieltä Braxin kanssa, että nyt on syytä herätä. Meillä vain valitettavasti tämä järjestelmä puhuu paljon ja teot jäävät helpolla tekemättä tämäntyyppisissa uudistuksissa joissa järjestelmiä tulisi tuoda 2000-luvulle. Usein puhutaan, että pitää olla siellä missä ihmiset ovat. Se on tässäkin asiassa enemmän kuin totta. Täytyy tehdä aktiivisesti toimia nuorten aktivoimiseksi ja heidän huomioimiseksi tulevaisuudessakin. Se on yhteiskunnallemme iso haaste. Keskusteluista, puheista, teoista ja rahasta suuren osan vie väestön ikärakenteen muutoksen tuomat asiat, mutta tällöinkin meidän tulee luoda uskoa nuoriin ja tulevaisuuteen. Ei saa unohtaa. Esimerkiksi vaikutusmahdollisuuksien parantaminen internetissä on yksi sellainen asia joka tulee ottaa vakavasti. Siihen liittyy läheisesti myös äänestäminen ja sen kehittäminen. Äänestäminen täytyy viedä sinne missä ihmiset ovat. Heti oppilaitoksiin ja marketteihin ja yhtänopeasti internetiin.

Yllätysvierailu Hollolan kokoomuksen Korvamehuille kannatti. Hollolaiset olivat liikkeellä torilla Finladia-hiihdon tunnelmissa ja tapahtuma oli samalla myös osa puolueemme 90.juhlavuotta. Mehu tekikin hyvin kauppansa ja keskustelu oli vilkasta. Tapahtuma osoitti jälleen kerran sen, että toreille ja marketeille kannattaa ja pitääkin mennä vaalienkin välissä. Paikalla oli myös todella hyvin Hollolan luottamushenkilöitä ja monella paikalla piipahtaneella olikin asiaa heille ja monella minullekin vaikka oma vierailuni siis oli yllätys eikä mainostettu missään. Hollolasta sitten Lahteen ja nyt jo kotona. Vapaa ilta. Ystävämme täyttää 30-vuotta ja siellä tarkoitus illalla piipahtaa.

Kommentit