Koulujen päättäjäispäivä eli kesäkuun ensimmäinen lauantai alkoi hieman tihkusateisena. Nousin aikaisin aamulla ylös ja sitten Kirkonkylän koululle. Oli ihastuttavaa tavata kollegat ja luokkani ja koko koulu kevät tunnelmissa. Luovutin yritykseni puolesta Kunnon Kaveri palkinnon Jaana Kemppiselle ja olin mukana kukittamassa koulumme kuudesluokkalaiset. Yläkoulu odottaa heitä.
Puheessani annoin heille ohjeen hyvistä tavoista. Tavoista mitkä ovat muodostuneet luokkani tavaramerkiksi. Kehuja on tullut paljon eri paikoissa ja ylpeitä voivat olla oppilaat itse mutta myös heidän vanhempansa. Hieno luokka. Toivoin myös, että tulevaisuudessakin vanhalle opettajalle moikataan yhtä iloisesti ja reippaasti miten muutkin entiset oppilaani tekevät. Se saa minut iloiseksi ja onnelliseksi.
Koululla sain tukiryhmääni jälleen tärkeän henkilön lisää. Parketti Romanoffin hallituksen puheenjohtaja ja yrittäjä Pertti Romanoff ilmoittautui mukaan. Kiitos mukaantulosta ja samalla toivotan kaikki muutkin mukaan. Ilmoittautukaa rohkeasti.
Todistustenjaon jälkeen menin lukion ylioppilasjuhlaan. Tunnelma oli sielläkin hyvä ja lämmin. Tulokset olivat jälleen vakuuttavia. Pienikin – yksisarjainen – lukio voi menestyä aivan Suomen kärjessä. Onnea ylioppilaille, heidän vanhemmilleen ja opettajille.
Onnea myös kaikille muille opiskelunsa päättäneille ja valmistuneille! Onnea myös kuudesluokkalaisille siirtyessänne ensi syksynä alakoulusta yläkouluihin!
…
Iltapäivällä sitten menimme vanhempieni kanssa Pekkalaan. Remontti alkaa olla kunnossa ja itse valttasin viimeisiä pintoja ja tein vaatehuoneeseen kalusteita. Hyvältä näyttää. Helteet saavat tulla.
…
Tänään MTV3:n uutiset kertoivat, että Stakesin tutkimusprofessori Matti Rimpelä haluaisi laajentaa oppivelvollisuutta kummastakin päästä, niin että se koskisi 5-18-vuotiaita. Rimpelän mukaan koulutusjärjestelmää tulisi uusia siten, että oppivelvollisuudesta tulisi kolmivaiheinen. Varhaiskasvatukseen luettaisiin päivähoito ja ensimmäiset luokat. Kouluaika olisi 9-15-vuotiaana ja viimeiseen vaiheeseen eli toiseen asteeseen olisi yhdistetty peruskoulun viimeinen luokka, lukio ja ammatillinen opetus. Uudistuksella varmistettaisiin Rimpelän mukaan nuorten opiskelu mahdollisimman pitkälle.
Mielenkiintoinen avaus ja nyt sellainen harkittukin ettei ministeri Kalliomäen-tyyppinen koulupäivän pidentäminen 8 tuntiseksi suin päin -tyyppinen. En ymmärrä lainkaan tätä demarien tavoiteta. Nykymalli on toimiva ja siihen nivottuna iltapäivähoito riittää hyvin. Niin kuin aiemmin tätä samaa asiaa tällä laajemminin käsittelin niin itse olisin valmis panostamaan vapaaehtoisiin kerhoihin. Vanhanajan kerhot mm. liikunta, kuvataide, näytelmä ja kädentaitojen voisi hyvin palauttaa. Ne olisivat vapaaehtoisia ja rikastuttaisivat kuntien harrastustarjottimia ihmeesti. Siihen Kalliomäen kannattaisi rahaa suunnata.
…
Nyt kello jo 20.30. Huomenna aikainen työpäivä Vantaalla. Tehtävänä sunnuntain MTV3:n Motorforum. Eli sen parissa vielä hetki.