Laki voimaan nyt – ensimmäiset reseptit vasta vuoden päästä Sähköiset reseptit luovat turvaa ja joustavuutta

Uutiset, sunnuntaina 01.04.2007

Huhtikuu tuo tullessaan muutamia merkittäviäkin uudistuksia Suomeen. Yksi tärkeimmistä on sähköisen lääkemääräyksen mahdollistava laki, joka astuu voimaan sunnuntaina 1.4. Uuden lain myötä lääkäri voi kirjoittaa reseptin myös sähköisesti. Tämän jälkeen resepti lähetetään sähköisesti valtakunnalliseen reseptikeskukseen. Sähköinen resepti ei kuitenkaan heti lain voimaan tulon jälkeen arkea näe vaan ensimmäisiä reseptejä saadaan odottaa vielä vuoden verran.

– Uudistus on hyvin merkittävä askel kohti tehokkaampaa ja palvelukeskeisempää yhteiskuntaa. Uusi järjestelmä purkaa turhaa työtä ja tekee asioinnin joustavaksi, totesi Timo Heinonen ja oli tyytyväinen uuteen askeleeseen.

Uudistuksen myötä potilas ei enää saa paperista reseptiä vaan se korvataan sähköisellä maanlaajuisella reseptillä ja samalla potilas voi hakea lääkkeensä suoraan apteekista reseptikeskuksen tietojen avulla.

– Vaikka laki siis astuu tänään voimaan niin tietojeni mukaan ensimmäiset sähköiset reseptit kirjoitetaan vasta, kun valtakunnallinen tietojärjestelmä ensi vuonna valmistuu.

-Tärkeää näissä uudistuksissa on minusta ennen muuta se, että se otetaan ns. pakollisina käyttöön heti täydessä laajuudessa. Jos palvelu ei toimi heti kaikkialla ja saumattomasti niin se jää helpolla ontuvaksi kokonaisuutenakin. Nyt kaikkien apteekkien ja terveydenhuollon yksiköiden mukaan lukien hammaslääkärit on otettava uusi käytäntö käyttöön heti ja minusta tämä on hyvä alku.

-Ainoastaan itsenäisenä ammatinharjoittajana toimia lääkäreitä ei uudistus koske, mutta uskon, että heistäkin valtaosa ottaa uuden mallin käyttöön varsin pikaisesti.

Sähköinen repepti tuo turvaa

Yksi keskeinen hyöty uusissa sähköisissä resepteissä on myös se, että reseptikeskuksessa säilyy tieto potilaan lääkityksestä ja sieltä on mahdollisuus tarkistaa lääkitys ja reseptien voimassaolo helposti.

– Tämä luonnollisesti vaatii potilaan suostumuksen, mutta hoitoketjujen ja hoidon pitkäjänteisyyden kannalta tämä on keskeisen tärkeä mahdollisuus. Lääkäri voi tarkistaa mitä lääkitystä potilas on aiemmin saanut eikä asia enää jää potilaan niin halutessa vain hänen oman muistinsa varaan.

– Tärkeää on sekin, että lääkärin tiedossa on potilaan muu lääkitys ja tämä helpottaa tätäkin seurantaa ja lääkkeiden keskinäisten vaikutusten seuraamista keskeisesti.

Sähköinen resepti myös tekee reseptiväärennökset huomattavasti vaikeammiksi.

Heinonen toivoo vastaavia uudistuksia lisää

Kansanedustaja Timo Heinonen kiittelee sähköiseen reseptiin siirtymistä vaikka samalla hieman ihmettelee miten kauan asian lain aikaansaaminen ja nyt myös lain käyttöön saaminen Suomessa kesti ja kestää.

– Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Vastaavia uudistuksia olen valmis ajamaan hoitoalalla, mutta myös kasvatusalalla. Minä luotan siihen, että saman tyyppinen esimerkiksi ”kasvun kansio” voisi olla toimivakin ratkaisu lapsen ja nuorten kasvun ja kehityksen seuraamisessa muuttojen, hoitopaikkojen ja koulujen vaihdosten yli, totesi Heinonen ja lisäsi samalla, että uudet järjestelmät täytyy suunnitella huolellisesti niin, että lapsen ja perheen yksityisyyden suoja säilyy.

-Mutta itse uskon, että tällaisista malleista olisi enemmän haittaa kuin uhkia. Hyvällä valmistelulla saamme aikaan hyviä uudistuksia.

Huhtikuun alusta lähtien sähköiset reseptit mahdollistavan lain lisäksi myös esimerkiksi kirjeiden tarkastaminen vankiloissa helpottuu, VR:n Interreil-liput uudistuvata ja syyttäjävirastouudistus astuu voimaan.

Kommentit