Annoin tänään yhden vaalilupauksen. Se on yksinkertainen: Koulutuksesta ei leikata. 1990-luvun lamassa leikattiin kaikesta, mutta samaan aikaan myös panostettiin osaamiseen ja koulutukseen. Ja olen varma, että se oli yksi fiksuimpia ratkaisuja silloin. Se antoi siemenen maamme talouskasvulle ja korkealla osaamiselle ja olen varma, että tämä toimii nytkin.
Koko elinikäisen oppimisen tie pitää nyt katsoa kuntoon. Se lähtee varhaiskasvatuksesta ja etenee aina työelämän täydennyskoulutuksiin ja ikäihmisten toimintaan. Siksi nyt pidänkin tärkeänä, että huonosti valmisteltua varhaiskasvatuslaki ei viedä tällaisena eteenpäin. Se on huonosti valmistelu ja siihen pätee entinen armeijan oppi: huonosta asennosta ei tule hyvää korjaamalla vaan on tehtävä kokonaan uusi. Siksi toivonkin, että vaka-laki vedetään nyt ministeriöön uudelleen valmisteluun ja tehdään uudistus oikeassa osaamisen ja kasvatuksen viitekehyksessä nykyesityksen sosiaalihuollon sijaan. Tunnustetaan siis jokaisen lapsen oikeus varhaiskasvatukseen ja vahvistetaan osaavan henkilökunnan asemaa varhaiskasvatuksesta lähtien.
Uudistusta tarvitaan myös peruskoulussa ja itse toivon, että valinnavapautta ja mahdollisuuksia lisätään peruskouluun ja monipuolistetaan esimerkiksi kieltenopiskelua jo alakoulussa. Ja yksi merkittävä asia on minusta nyt se, että erityisopetuksen uudistuksen onnistuminen tsekataan läpi ja varmistetaan se, että luokassa on opettajalla riittämiin aikaa jokaiselle oppilaalle silloinkin kun luokassa on eritasoisen erityisentuen oppilaita. Tämä pitäisi kirjata lakiin. Peruskoulussa siis riittää tehtävää ja tässä muutama vain koulutuslupauksen mausteeksi.
Lukiouudistus oli myös vaatimaton tarpeeseen nähden. Siksi lukion uudistamista tulee jatkaa ja lisätä myös valinnaisuutta lukioon ja mahdollisuuksia syventää taitoja. Ja samalla lisätä lukion merkitystä myös jatko-opintoihin pääsemisessä. Ja ehdottomasti edetä määrätietoisesti myös siinä, että nykyaikaiset oppimateriaalit ja muut tulevat täysimääräisesti käyttöön. Ja itse pidän tärkeänä sitä, että maaseutujen lukioita ei nyt ajeta alas vaan lukio-opetus turvataan koko maassa asuinpaikasta riippumatta. Ja hyvä on muistaa ja tunnustaa sekin, että lukio-opetus nostaa myös samassa yhteydessä toimivan yläkoulunkin opetuksen tasoa.
Ammatillinen koulutus on myös uudistamistarpeessa ja sen asema pitää turvata yhtenä tärkeänä osaamisen ja oppimisen linjana. Itse tarkastelisin nyt mm. lähiopetuksen ja työssäoppimisen suhdetta ja myös uudistaisin oppisopimuskoulutusta koulutussopimuksen suuntaan. Niin että nuorille löytyisi yrityksissä paikkoja koulutussopimuksen kautta.
Ja isona juttuna sitten ammattikorkeiden ja yliopistojen tulevaisuus. Siellä syntyy ne parhaat osaajat joilla maamme pärjää huomennakin ja korkeatasoisesta koulutuksesta on pidettävä huolta myös huipulla. Toteutetaan siis Yliopistouudistus II. Lisätään erikoistumista ja työnjakoa.
Itse olen myös valmis uudistamaan opintotukea. Sen tason tulee olla sellainen, että se mahdollistaa täysipäiväisen opiskelun ja kannustaa valmistumaan. Ja tässä isona asiana olen valmis itse luopumaan ns. vapaatulonrajoista ja sallimaan työnteon myös opiskelijoille. Opintojen eteneminen sovitussa aikataulussa on minusta riittävä oikeutus opintotukee. Työnteosta ei pitäisi tässä maassa ketään rangaista.
Ja summa summarum: Sinisen lankana se, että koulutuksesta ei leikata.
Tässä lyhyesti omia ajatuksiani sivistyksen ja osaamisen kentältä. Takana jo tältä päivältä Veikkauksen kokous ja ulkoasiainvaliokunta. Nyt kohti kyselytuntia ja sinne siis kokoomuksen työvaliokunnan kokouksen ja eduskuntaryhmän kokouksen kautta.
…
Kello 23.08 ja vihdoin kotona. Tänään pitkä päivä eduskunnassa. Kyselytunti ja sitä ennen ryhmäkokouskin meni nopeasti. Ehkä isointa keskustelua aiheuttaa tämä sosiaali- ja terveysvaliokunnan vääntämä sote. Se kun ei missään tarkoituksessa täytä hyvän lainsäädännön ja hyvän valmistelun kriteerejä. Toivottavasti paine esityksen julkistamiseksi kasvaa sillä tällä tavalla asia tullee törmäämään vielä pahemman kerran. Nimittäin esitys pitää saada vielä kuntienkin kuultavaksi ja vaikea uskoa, että yhtäkkiä kuulemiseksi riittäisikin esimerkiksi pelkkä Kuntaliiton kuuleminen. Ja toisaalta huhut kertovat, että korjausliikkeet ovat olleet kovin vaatimattomia perustuslakivaliokunnan vaatimuksien suuntaan. Voi siis olla, että tämäkin salavalmistelu vielä törmää perustuslainkin kirjaimeen. Toivottavasti kuitenkaan ei ja uudistus saataisiin valmiiksi. Sitä nimittäin nyt todellakin tarvitaan, että voimme hyvät ja laadukkaat palvelut turvata. Mutta toisaalta tämä vaade vaatii kyllä kunnollista uudistusta ja toiset huhut kertovat, että kiireessä olisi nyt valittukin ei paras vaan se malli mikä voidaan muutamassa viikossa saada läpi. Jos näin on niin voi hyvin olla, että tässä tehdään pahaa virhettäkin vielä.
Huomenna aikainen herätys ja kokousten perjantai. Valiokunnissa töitä valmiiksi ja sitten vielä täysistunto. Ja viikonloppunakin ohjelmaa aamusta iltaa. Nyt alkaa kalenterit olla sellaisessa mallissa, että seuraava mahdollinen vapaapäivä on huhtikuun lopussa. Sellaista tämä työ on.