Moni perhe jäi ilman poikaa. Moni perhe ilman isää. Moni myös tytärtä ja äitiä. Kaikki vain siksi, että me saisimme tänään elää vapaassa ja itsenäisessä kotimaassa. Ilman, että tätä kaikkea pystyy ymmärtää otan tänäänkin hattuni pois, nostan paljaan pääni ylös ja katseen taivaalle nöyrän kiitollisena.
Lupaan tänäänkin, että jatkan työtäni sotiemme veteraanien ja lottien hyväksi viimeiseen naiseen ja mieheen asti. Kun se viimeinen iltahuuto kuuluu niin siirrymme pitämään yhdessä huolen, että senkään jälkeen ei muistot himmene. Lupaan myös nostaa entistä ponnekkaammin esille teidät sotiemme orvot. Teidän äideille ja isille ja luvattiin aikanaan, että pahimmankin sattuessa teistä pidetään huoli. Näin tehtiin ja näin pitää tehdä nytkin, kun te alatte olla myös ikäihmisiä. Olette joutuneet kokemaan kovia ja selvinneet ja rakentaneet tätä isänmaatamme ilman äitien ja isien tukea. Teille kuuluu myös kiitollisuuden sanat.
Yhteensä Toisen maailmansodan kokonaisuhrimäärän on arvioitu olleen maailman laajuisesti noin 62 miljoonaa ihmistä. Siviilejä näistä oli noin 37 miljoonaa ja sotilaita noin 25 miljoonaa. Suomalaisia kuoli toisessa maailmansodassa noin 96 000 eli noin 2,5 prosenttia maamme väestöstä. Talvisodan aikana helmi-maaliskuussa kuoli 17 000 suomalaista.
Puolustusvoimien ylipäällikkö, sotamarsalkka Gustaf Mannerheim määräsi päiväkäskyssään talvisodan jälkeen keväällä 1940 tätä toukokuun kolmatta sunnuntaita vietettävän ”nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä”.
Alkuvuosikymmeninä lippua pidettiin puolitangossa osan päivästä. Näin muistan vielä omassa lapsuudessanikin olleen ja se oli jotenkin herättävän koskettavaa. Vuodesta 1995 lähtien, kun toisen maailmansodan päättymisestä tuli kuluneeksi 50 vuotta, kuitenkin Suomen lippua on pidetty kokotangossa koko päivän. Kiitollisuuden ja kunnioituksen merkkinä.
Yksi upea osoitus siitä, että muisto ja kiitollisuus ei katoa on työ jossa kaatuneita sankarivainajia on tuotu Venäjältä taistelukentiltä kotimaan multiin aina näihin päiviin asti. Tänään Venäjältä löydetyt 50 tunnistamatonta suomalaissotilasta laskettiin sankarihautaan Lappeenrannassa pidetyissä valtakunnallisissa hautajaisissa.
Kaiken kaikkiaan kentälle jääneitä sotavainajia on vuoden 1992 jälkeen löydetty runsaat 1 300 ja heistä 377 on tunnistettu ja haudattu kotiseurakuntiensa sankarihautausmaihin. Muut yhteiselle sankarihautausmaalle Lappeenrantaan. Oma haaveeni on, että saisin jossain vaiheessa olla mukana tällaiselle retkellä ensin vanhoilla sotatantereilla ja sitten sankarihautajaisissa. Se on haaveeni.
Kaunis kevätpäivä tervehtii meitä tänäänkin. Vapaa ja kaunis Isänmaa. Kiitos. ❤️