Tänään äänestämme täysistunnossa ns. Lissabonin sopimuksesta. Asia on iltapäivän istunnossa toisessa käsittelyssä ja viime perjantaina ulkoasiainvaliokunta hyväksyi sopimusta käsittelevän mietinnön. Mietintöön sisältyy kuitenkin vasemmistoliiton yksin tekemä hylkäysehdotuksen sisältävä vastalause eli tästä sitten äänestämme. Tänään asia siis lopulliseen ratkaisuun. Lähtökohtaisesti sopimuksen hyväksyminen näyttää hyvin selvältä.
Keskustelu SDP:n uuden puheenjohtajan ensimmäisistä avauksista on käynyt vilkkaana. Demaripomohan esitti kaikille ilmaista päivähoitoa ja myös ilmainen joukkoliikennen nuorille tuli puolueen tavoitteeksi Hämeenlinnan kokouksessa. Peruspalveluministeri Paula Risikko tyrmäsi Urpilaisen esityksen utopistisena. Risikko totesi, että ”Jokainen olisi tyytyväinen palvelujen maksuttomuudesta, mutta se ei yksinkertaisesti onnistu”. Risikko perusteli kantaansa sillä, että maksuttomien palveluiden lisääminen tietäisi joko verotuksen kiristämistä, tai muista palveluista tinkimistä. Tietenkin olisi reilua kun tällaisia esityksiä tekee niin myös sitten kertoisi miten ne rahoitetaan. Mitä palveluita lopetettaisiin tai mitä veroja kiristettäisiin? Nyt kerättävillä palvelumaksuilla työllistetään nimittäin noin 30 000 sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöä. Se raha pitäisi myös etsiä muualta ja myös muut päivähoidon kustannukset investoinneista palveluihin. Itse tosin olen miettinyt olisiko ilmainen päivähoito oikea signaali kaikille perheille? Nythän päivähoito on ns. nollamaksuluokan kautta ilmainen pienituloisimmille perheille. Mutta toisaalta on hyvä, että esityksiä tulee ja jäämmekin nyt odottamaan miten Urpilainen piikin hoitaa.
Niin miksi sitten vain päivähoito ilmaiseksi? Miksi ei sitten myös muita palveluita?
Tänään eduskunnassa tiukka ja merkittävä päivä. Nyt aamulla töiden pariin ja sitten sivistysvaliokunta ja täysistunto ja illalla saan Lopen Ampumaratayhdistyksen vieraaksi eduskuntaan. Mennään.
….
Aamusta vielä pikahälytys lakivaliokuntaan ja nyt takana myös jo sivistysvaliokunnan kevätkauden viimeinen kokous. Suuri kevään oma-asia eli nuorten syrjäytyminen ja sen ehkäisy saatii päätökseen ja materiaalimme ja kannanottomme lähtee eteenpäin. Nyt hetki aikaa järjestellä papereita ja posteja työhuoneessa ja sitten yksi radiohaastattelu ja täysistunto suurine äänestyksineen.
….
Nyt eduskuntapäivä takana. Pitkästä aikaa en suunannutkaan illalla enää mihinkään päin maata vaan tänään koko päivä aamuvarhaisesta aika myöhään meni talolla. Valiokuntien jälkeen täysistunto missä tänään vahvistimme EU:n uuden perussopimuksen eli ns. Lissabonin sopimuksen. Päätös syntyi selkein numeroin, kun vain 27 kansanedustajaa äänesti asiaa vastaan. 151 oli sopimuksen hyväksymisen kannalla ja näin Suomesta tuli 15 tai 16 sopimuksen vahvistanut maa. Vain perussuomalaiset äänestivät yhtenäisenä rintamana sopimusta vastaan ja muuten vastustus jäi hajaääniin. Tänään nimittäin myös Viro meidän kanssa samaan aikaan hyväksyi sopimuksen. Siksi ei tuosta järjestysnumerosta aivan varmuutta. Tosin ei sillä mitään väliäkään. Suomen ja Viron lisäksi EU:n 27 jäsenmaasta on sopimuksen nyt vahvistanut Bulgaria, Itävalta, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Saksa, Slovakia, Slovenia, Tanska ja Unkari ja toivottavasti huomenna joukkoomme liittyy myös Irlanti. Irlanti on ainoa maa jossa asia viedään kansanäänetykseen. Siellä laki edellyttää niin. Mielenkiintoista oli tuo Viron äänetyksen seuraaminen. 101 riigikogun jäsenestä nimittäin peräti 91 äänesti asian puolesta ja vain yksi oli sopimusta vastaan.
Mutta näin siis yksi iso asia päätökseen ja jäämme odottamaan sitä miten sopimuksen käy muissa maissa. Kaiken pitäisi olla valmista vuodenloppuun mennessä.
Täysistunnosta kävin isännöimässä Lopen Ampumaratayhdistyksen vierailua ja kevätkokousta eduskunnassa ja sitten palasin takaisin istuntoon mm. puolustamaan hallituksen hyvää lakiesitystä jolla parannetaan rahoitusta mm. vammaisten, nuorten ja pitkäaikaisasunnottomien asuntojen rakentamiseksi. Omassa puheenvuorossani keskityi huoliin opiskelijoiden näkökulmasta ja korostin mm. asuntojen sijaintia lähellä julkistaliikennettä. Toinen keskustelu jossa halusin olla mukana oli kollegani Harri Jaskarin lakialoite koskien yrittäjien sosiaaliturvaa. Itsekin allekirjoitin lakiesityksen jolla mm. haluamme parantaa yrittäjien oikeutta sairaustapauksissa, mutta myös perheellisinä. Uskon ja toivon, että Harrin esitys etenee Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.