Kesäravit alkaa.

Blogi, perjantaina 31.05.2013

Tänään se sitten alkaa ravikesä todenteolla. Riihimäen Kesäravit on yksi kesäntekijä ja tänä iltana ravataan ensimmäisen kerran tänä suvena. Hienolta ainakin näyttää sää nyt aamusta ja toivottavasti illallakin saamme nauttia raveista hyvässä kesäsäässä. Taidan pelatakin hieman – ihan vain kokemusta kartuttaakseni 🙂

Mutta ennen kesäraveja kuitenkin kuuntelemaan mm. Jan Vapaavuorta, Juha Sipilää ja Matti Apusta teemasta ”Onko talouskasvulle eväitä?” Mielenkiintoinen päivänavaus siis luvassa. Ja sitten ympäristövaliokuntaa ja täysistuntokin mahtuu tähän perjantaihin.

….

Vapaavuori, Apunen ja Sipilä.

Päivän seminaarin anti oli kyllä erittäin mielenkiintoinen. Elinkeinoministerimme Jan Vapaavuori on erittäin vahvasti työssään kiinni ja tulevaan katsova. Hänen puhettaa on aina mukava kuunnella ja ajatuksia ennen muuta. Hänenlaista rohkeaa tekijää nyt on tarvittu työpaikkojen pelastamiseksi ja uusien luomiseksi ja nyt esimerkiksi sellaisia päätöksiä on saatu aikaan joista pitkään vai puhuttiin. Toivottavasti ne luovat nyt uutta työtä ja kasvua tähän maahan. Näin uskomme.

EVA:n Matti Apusen puheenvuoro käsitteli yrittäjien ja yritysten asenteita erilaisiin asioihin niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin. Toki olisi ollut vielä mielenkiintoisempaa päästä vertaa eroja meiltä esimerkiksi Ruotsiin tai Saksaan missä on saatu paljon aikaan työllisyyden ja kasvun saralla. Mutta tässäkin nyt tehdyssä vertailussa tilanne meillä Suomessa on hälyttävä ja karu. Lähes kaikilla osa-alueilla tilanteen uskotaan menevän työpaikkojen näkökulmasta huonompaan. Jopa siis korkean osaamisen ja koulutuksenkin puolella puhumattakaan työnteon kannattavuudesta ja palkkaamisen mielekkyydestä. Viesti olisi otettava nyt todellakin todesta tai pian on myöhäistä ja nyt siis katse suuntautuu seuraavaksi työantajien ja työntekijöiden puolelle. Sieltä odotetaan nyt ratkaisuja jotka loisivat tähän maahan lisää työtä eivätkä veisi sitä täältä pois. Lähes 1300 suomalaista yritysjohtajaa ei voi olla väärässä ja samaa aihetta muuten käsittelee tänään Jussi Järventauskin tuoreessa Suomen Kuvalehdessä. Yrittäjien toimitusjohtaja toteaa, että ”palkkauden joustamattomuus on maamme tärkein kilpailukykyongelma”. Siis se, että joustoa ei löydä edes silloin kun tuottavuus ja kysyntä vaihtelevat rajusti. Tarvitaan siis varmasti tulevaisuudessa yhä enemmän sitä, että irtisanomisten sijaan löydetään malleja tehdä ratkaisuja yrityskohtaisesti. 

Kolmantena pääsimme kuulemaan hyvän puheenvuoron keskustan puheenjohtajalta Juha Sipilältä. Juha on erinomainen puhuja ja mielenkiintoisen oman elämän tarinansa hän kertoikin. Ja itse arvostan todella sitä, että hän on hallunnut lähteä rakentamaan tätä maata yhteistyöllä eikä sillä vastakkainasettelulla tai repimisellä mistä myös on esimerkkejä nähty. Uskon, että Sipilän kanssa yhteistyö tulee tulevaisuudessa toimimaan erinomaisesti.

Tällaisia keskustelutilaisuuksia tarvitaan ja näistä saa aina itsekin valtavasti. Tänäänkin kuuntelemassa oli hyvin monipuolinen joukko. Oli kokeneita yrittäjiä ja toisen polven tekijöitä, mutta myös nuoria innokkaita tulevaisuuteen katsovia tekijöitä. 

Seminaarin jälkeen vain lyhyt täysistunto ja sitten Riihimäen kautta Lopelle. Illalla sitten raveihin. Parasta kesässä.

Kello 22.03 ja upea helleilta takana. Tai ainakin lähes helteinen. Ja se vielä Riihimäen Kesäraveissa. Väkeä paikalla reilusti ainakin toistatuhatta ja upea tunnelma muutenkin. Tällaiset ravit itseasiassa ovat lähes tulkoon niitä parhaita. Tunnelma kivan rentoa, paljon väkeä perheineen liikkeellä ja hyviä ja tasaväkisiä lähtöjä. Siitähän se ravitunnelma on tehty.

Riihimäen Raviseura on tehnyt puheenjohtajansa Jori Hovin johdolla jälleen hyvää työtä ja homma kehittyy koko ajan. Ja olen varma, että tällaisen kaupungin keskellä olevan radan arvo on kymmenen viidentoista vuoden päästä aivan korvaamaton. Toivottavasti radan arvo siis ymmärretään myös kaupungin johdossa ja kehitetään paikkaa hevosurheilun, mutta myös jalkapallon ja muun sportin keskuksena. Olen varma, että muutama kerrostalo ei sitä hyötyä kaupungille toisi mitä tällainen paikka nykyään ja tulevaisuudessa tuo.

Toton puolelta tällä kertaa kuitenkin vain kokemusta. Ratsastuksenopettajani Jari Nylund oli tällä kertaa liikkeellä Siron Veijarin eli Veikon kanssa. Vermon kelpo juoksun jälkeen tänään jälleen Veikko yli-innokkaana startissa ja hylky pitkän laukan takia. Sen jälkeen juoksu menikin hyvin ja vauhtia ja askellusta tältäkin kaverilta löytyy. Mutta nyt totot sen myötä metsään ja rahat hevosurheilun tukemiseen. Hyvä niinkin.

Huomenna sitten juhlapäivä. Kymmenet tuhannet saavat valkolakkinsa ja monet valmistuvat ammattiinkin ja lisäksi sadattuhannet päättävät kouluvuotensa. Hienoa juhlapäivä siis luvassa ainakin kaksiin ylppärijuhliin on kutsukin tullut eli juhlimaankin päästään. Ja kun Suvivirsi on jälleen puhuttanut niin toistan oman mielipiteeni – minusta Suvivirsi kuuluu suomalaiseen kouluperinteeseen ja kevään juhlaan ja se tulee voida jatkossakin laulaa jokaisessa suomalaisessa koulussa ja päiväkodissa. Perinteitä pitää vaalia ja myös kunnioittaa. Ihan jokaisen.

 

Kommentit