Hämäläiskansanedustajien Tarja Filatovin (sd), Aino-Kaisa Pekosen (vas) ja Timo Heinosen (kok) oppilaitosten kierrossarja jatkui helmikuun viimeisen viikon alkajaisiksi Riihimäen Lukiolla. Riihimäen Lukion toisen vuosikurssin opiskelijat osallistuivat Kansanedustajien Kyselytunnille ja kysymykset veivät keskustelua aiheesta toiseen.
-Tällä kertaa aika moni kysymys kosketti nimenomaan nuoria itseään ja heidän ja heille tärkeitä asioita. Itseasiassa oikein mukava ja antoisa keskustelu, totesi Timo Heinonen Riihimäen Lukion vierailun jälkeen.
Nuoret haastoivat kansanedustajia kertomaan kumpaan he panostaisivat jos pitäisi valita eli nuoriin ja vanhustenhoitoon. Ja myös nuorten syrjäytiminen, yhteiskunnan eriarvoistuminen ja nuorten osallistumismahdollisuudetkin nousivat esille. Kansanedustajat joutuivat ottamaan kantaa mm. siihen voisiko äänestysiän laskea 16 vuoteen.
-Itse pitäisin kiinni siitä, että äänestysikä ja ehdokkaaksi asettuminen olisivat jatkossakin samassa iässä eli täysi-ikäisyydessä. Meillä tämä tasa-arvoinen malli otettiin ensimmäisenä käyttöön maailmassa ja pitäisin siitä kiinni, totesi Tarja Filatov.
-Tästä olen Tarjan kanssa eri mieltä. Itse laskikin äänestysiän kuntavaaleissa 16 vuoteen ja näin nuoret pääsivät äänestämään yleisesti ensimmäistä kertaa ns. lapsuuden ja nuoruuden kotikunnassa tai -kaupungissa. Olisi tutut asiasta joihin otettaisiin kantaa ja tuttuja ehdokkaitakin. Uskon, että se ensimmäinen helpompi ja myönteinen ja omaan arkeen vaikkapa lukioon vaikuttamaan pystyvä äänestyskokemus olisi omiaan tekemään äänestämisestä jatkossa itsestään selvyyden, totesi Timo Heinonen ja toivoi lisäksi, että ennakkoäänestyspaikkoja saataisiin jatkossa ainakin yksittäisiksi päiviksi myös oppilaitoksiin ja esimerkiksi juna-asemille ja kauppakeskuksiin.
Keskustelun aikana kansanedustajat joutuivat kertomaan myös siitä miten he ovat omassa elämässään ottaneet huomioon ilmastonmuutoksen ja miten he ovat sitä ehkäistäkseen toimineen. Heinonen sanoi suosivansa esimerkiksi lähiruokaa ja suomalaista ruokaa missä kuljetuskustannukset ovat pienemmät. Filatov taasen kertoi valitsevansa lihan sijaan usein kasvisruokaa ja suosivansa julkista liikennettä.
Kansanedustajien Kyselytunteja hämäläiskolmikko järjestää jatkossakin ja myös uusia oppilaitosten kutsuja he ottavat mielellään vastaan.
-Tämä on yksi tapa tuoda politiikkaa eli niitä ihan tavallisia arjen asioita nuoria lähemmäksi, totesi Aino-Kaisa Pekonen, joka tällä kertaa joutui kiirehtimään lukiolta hieman ennen loppua jo kohti eduskuntaa ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan ylimääräistä kokousta.