Kaataako pääministeri Juha Sipilä hallituksensa asiaan mitä ei yksikään asiantuntija tue?

Blogi, torstaina 05.11.2015

Uutiset huutavat nyt hallituskriisiä. Sellaisesta voidaan hyvin puhuakin. Tänään nimittäin hallituksen sote-neuvottelut ajautuivat siihen tilanteeseen, että pääministeri Juha Sipilä esitteli mallinsa 18 Sote-alueesta. Erikoiseksi esityksen tekee se, että kyseistä määrää erityisesti sote-alueiksi ei tue yksikään asiantuntijalausunto tai asiantuntijakaan. Kyse olisi siis maakuntamallista mihin nyt pakotettaisiin myös sosiaali- ja terveyspalvelut ilman, että ne kyseisen kokoisille alueille sopisivat.

12208655_10153747547126670_8961047772208045923_nEhkä puhuttelevin on Sote-ratkaisun pohjaksi Sosiaali- ja terveysministeriössä laadittu laaja muistio, mikä erityisesti varoittaa poliitikkoja luomasta maahan yli kahtatoista Soten itsehallintoaluetta. Jostain syystä kyseinen muistio oli vaadittu vielä salaiseksi? Tänään media kertoi, että muistioon perustuen, että ”mitä suurempi on alueiden määrä, sitä selvempää on, että osa alueista jäisi tehtävän toteuttamisen kannalta liian pieniksi.” ”Perusoikeuksien yhdenvertainen toteutuminen vaarantuisi, kun osa alueista jäisi väestöpohjan, osaamisen ja taloudellisten edellytysten puolesta liian heikoksi” ja, että ”Tarkoituksenmukaisimmat vaihtoehdot olisivat 4–5 aluetta tai 10–12 aluetta”. Lopputulemana asiantuntijat suosittavat 12 alueen ratkaisua. Silloin jokainen itsehallintoalue muodostaisi riittävän ”toiminnallisesti tarkoituksenmukaisen integroidun kokonaisuuden ja alueiden laajojen päivystysyksiköiden verkosto olisi optimaalinen”. Vastaavasti ”yli 12 alueen ratkaisut johtaisivat siihen, että ”olisi tingittävä sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumisesta sekä palvelujen yhdenvertaisen saatavuuden että kustannusten kasvun hillinnän osalta.” Asiantuntijamuistiossa huomautetaan myös, että palvelutarjonnan puutteet ja työvoiman saatavuusongelmat voisivat johtaa kalliiden ostopalveluiden hankintaan.

Vastaavia ovat kaikki eri asiantuntija-arviota esimerkiksi THL ja Lääkäriliitto, SuPer ja Tehy.

Jos siis alueiden lukumäärää katsotaan ensisijaisesti sote-palveluiden järjestämisen ja sote-uudistuksen tavoitteiden kannalta, ovat tarkoituksenmukaisimman vaihtoehdot joko 5 tai 12 aluetta. Ja mitä enemmän alueita on, sitä selvemmin osa alueista jää liian pieniksi niille osoitettujen tehtävien toteuttamisen kannalta.
Viiden ja 12 alueen ratkaisut antaisivat kumpikin selkeillä toiminnallisilla kokonaisuuksilla selvästi nykytilaa paremmat edellytykset sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiselle.

WP_20151105_17_10_58_Pro

Puheenjohtaja Alexander Stubb median piirittämänä Sibeliustalon Valtiosalissa.

Mitä tulee sitten muuhun maakuntahallintoon ja vastaavaan niin itse uskon, että Häme ja Päijät-Häme ovat jatkossakin niissä toimivan kokoisia ja elinvoimaisia. Mutta nyt kun ratkaistavana pitäisi olla ennen muuta sosiaali- ja terveyspalveluiden tulevaisuus kestävällä tavalla niin on syytä luottaa alan asiantuntijoihin eikä tehdä uudistusta valtapolitiikan näkökulmasta. Etusijalle on nyt laitettava hyvät sote-palvelut asuinpaikasta riippumatta ja siksi kokoomus kannattaa Sotessa yksimielisesti maksimissaan 12 alueen mallia. Se turvaisi nykyiset päivystävät sairaalat ja antaisi riittävät hartiat luoda hyvät lähipalvelut koko maakuntaan ja maahamme.

Tänään pääministeri Juha Sipilä kävi kuitenkin esittelemässä asiantuntijalausunnoista poikkeavan oman mallinsa meidän eduskuntaryhmälle. Hän kertoi mallinsa olevan ”niin keskustalainen, että teitä (meitä kokoomuslaisia) taitaa oksettaa”. Itse en tätä ymmärrä kun kuitenkin nyt pitäisi tehdä ratkaisua sosiaali- ja terveyspalveluista eikä maakuntien valtapolitiikasta. Jouduimmekin yksituumaisesti toteamaan, että emme voi kävellä yli kaikkien asiantuntijalausuntojen ja kannattaa mallia mitä ei yksikään sote-asiantuntija kannata. Lopullisen päätöksen asiasta tekee kuitenkin lauantaina kokoontuva puoluevaltuustomme yhteiskokouksessa eduskuntaryhmämme kanssa. Mutta emme siis tule päättämään hallituksessa jatkosta tai hallituksesta lähdöstä vaan lauantain kokous päättää lopullisesti kokoomuksen kannan Sipilän esittämään 18 Sote-alueeseen. Jos päätös on ei niin sen jälkeen pääministeri Juha Sipilä tekee omat ratkaisunsa hallituksensa jatkosta. Itse en vielä usko, että Sipilä kaataisi pääministerinä oman hallituksensa tässä tilanteessa alueiden määrään vaan laittaa sen edelle lopulta laadukkaat palvelut, valtion talouden vastuullisen hoidon ja tervehdyttämisen ja monet muut suuret hankkeet ja uudistukset mitä nyt hänen johdolla maassamme tehdään. Mutta voi mahdollista, että hän päätyy myös toisenlaiseenkin ratkaisuun ja pyytäisi tämän jälkeen eroa itselleen pääministerin tehtävästä ja koko hallitukselle Tasavallan Presidentiltä.

Nyt kello 19.44 ja edelleen eduskunnassa. Hetki sitten täysistunto päättyi ja sen jälkeen saimme tiedon, että pääministeri kertoo ratkaisuistaan vielä tänään kello 21 tiedotustilaisuudessaan Valtioneuvoston linnassa. Antaako hän meille jatkoajan lauantaihin asti? Kertooko hajottavansa hallituksensa? Vai mitä niin se selviää siis reilun tunnin kuluttua. Me kuitenkin edelleen haemme asiaan ratkaisua ja olemme myös valmiita neuvottelemaan etenemisestä. Palvelut edellä.

Tänään eduskunnassa siis erikoinen päivä. Tilanne on ollut tämä jo viime maanantaista lähtien ja oli yllätys, että asia on pysynyt näin hyvin poissa uutisista ja julkisuudesta. Toisaalta se kertoo nimenomaan siitä miten hyvä ja luottamuksellinen tämän hallituksen ja meidän eduskuntaryhmien välinen yhteistyö on. Toivottavasti se ei nyt pääty rajoihin ja hallintoon vaan lopulta ihmiset ja palvelut voittavat.

Kello 23.06 ja juuri Ben Zyskowiczin kanssa eduskunnasta pois. Pääministeri Juha Sipilä taipui kuitenkin jatkoneuvotteluihin ja pidän sitä hyvänä. Ei olisi suomalaisten etu nyt kaataa hallitusta tässä taloustilanteessakaan eikä varsinkaan tällaiseen aluemääräkysymykseen. Näyttää siltä, että keskustassakin on nyt ajateltu tilannetta uudelleen ja nähdään esityksen ongelmat ja halutaan etsiä ratkaisua. Pitkä yö ja katsotaan mitä aamulla saatu valmiiksi.

Kommentit