Hyvää Kimin päivää! 🇫🇮🏆🏁 – Kiitos Kimi 20 vuodesta upeasta vauhdikkaasta vuodestan 🏎

Blogi, sunnuntaina 12.12.2021

Hyvää Kimin päivää! – Kiitos Kimi 20 vuodesta upeasta vauhdikkaasta vuodesta!

Kimi Räikkönen, vuoden 2007 maailmanmestari, päättää tänään huikean F1-uransa. Ensimmäisen formula ykkösten kilpailunsa Kimi ajoi vuonna 2001 Sauberilla Australiassa. Ensimmäinen voitto kirjattiin pari vuotta myöhemmin 2003 Malesian GP:stä. Ja viimeiseksi jäänyt voitto 2018 Yhdysvaltain GP:stä. Mutta väliin mahtui paljon voittoja, menestystä, maailmanmestaruus ja lukuisa joukko rikottuja nimiin otettuja ennätyksiä. Palkintosijoja 103 ja näin Räikkönen on yksi viidestä F1-kuljettajasta, jotka ovat uransa aikana saavuttaneet yli 100 palkintosijaa. Kimi on voittojen, palkintosijojen, nopeimpien kierrosten ja MM-mitalien määrällä mitattuna kaikkien aikojen menestynein suomalainen Formula 1 -kuljettaja. Maailmanmestaruuksissa mitattuna Mika Häkkinen kuitenkin johtaa, sillä hän on voittanut kaksi maailmanmestaruutta. Toki jo ennen vuoden 2007 maailmanmestaruuttaan Kimi oli lähellä mestaruutta vuosina 2003 ja 2005 sijoittuessaan toiseksi kumpanakin vuonna.

Tulokaskaudellaan 2011 Kimi valittiin vuoden tulokaskuljettajaksi. Jo seuraavana vuonna ura vei McLarenille. Hopeanuolella Kimi ajoi ensimmäistä kertaa palkintokorokkeelle sijoittuen Australiassa kolmanneksi. Vuonna 2003 Kimi siis voitti ensimmäisen F1-osakilpailunsa Malesiassa. Seuraavana vuonna 2004  Kimi sai arvostetun lupaaville kuljettajille jaettavan Lorenzo Bandini -palkinnon ja vuonna 2005 kunniataulukkoon kirjattiin legendaarisen Monacon osakilpailun voitto kolmantena suomalais­kuljettajana. Samana vuonna Kimi valittiin vuoden F1-kuljettajaksi ja rata-autoilijaksi Autosport-lehden äänestyksessä, sekä Vuoden moottoriurheilijaksi Suomessa.

Kaudelle 2007 Kimi siirtyi Ferrarille ja voitti sen himotuimman F1-sarjan maailmanmestaruuden. Se tyydytti isoimman nälän – ainakin hetkeksi ja pian Kimi nähtiin ralliautojen ratissa. Itse sain olla ensimmäinen ja myös Tunturirallissa ainoa joka sai Kimiä haastatella. Maikkarin poikien kanssa teimme silloin sitten pienen kahden mikin jipon. Hauskoja muistoja.

Vuonna 2010 Kimi ajoi sitten rallin MM-sarjaa Citroenin kakkostallissa ja palkittiin heti WRC:n Vuoden Tulokkaana. Kimistä ei kuitenkaan tullut – ainakaan vielä tuolloin – ensimmäistä sekä F1:ssä että rallissa maailmanmestaruuden voittanut kuljettajaa. Kimi teki sapatin jälkeen paluun formularadoille kaudella 2012 Lotuksella. Paluukaudella heti voitto Abu Dhabissa ja seuraavana vuonna 2013 Kimi ajoi Australiassa uransa  20. voittonsa. Ja sitten paluu Ferrarille vuonna 2014 ja heti perään sitten Kimi rikkoi maagisen 1000 MM-pisteen rajan Belgian Spassa.  Vuonna 2016 Kimi ohitti Ayrton Sennan palkintosijojen määrässä ajamalla Bahrainissa toiseksi ja jälleen pari kautta myöhemmin, kaudella 2018, rikkoi Michael Schumacherin ennätyksen ajamalla palkintokorokesijalle 26 eri osakilpailussa. Ja samalla kaudella Monzassa tuli se himoittu 100. palkintosijansa sijoittumalla toiseksi. Ja samalla kaudella Yhdysvaltain osakilpailussa Räikkönen ajoi uransa 21. voiton. Näin Kimi ohitti Mika Häkkisen eniten F1-voittoja keränneenä suomalaiskuljettajana. Ja ennätyksiä rikottiin lisää, kun vielä samana vuonna 2018 Kimi rikkoi Michael Schumacherin ennätyksen ensimmäisen ja viimeisimmän F1-voiton välisessä ajassa. Aikaero on hurja 15 vuotta ja 212 päivää. Kova kaveri ja saa koittaa.

Loppu-uralleen vuonna 2019 Kimi siirtyi Alfa Romeolle. Seuraavaksi jäämies ohitti Fernando Alonson eniten F1-kilpailuja maaliin ajaneena kuljettajana Britannian GP:ssä ja sitten rikottiin  Silverstonen juhlakilpailussa Michael Schumacherin ennätyksen eniten osakilpailu- kierroksia ajaneena kuljettajana.

Vuonna 2020 Kimi Räikkönen rikkoi vielä Rubens Barrichellon ennätykset niin osakilpailustarttien (322) kuin ajettujen kisaviikonloppujen (327) määrässä ja nyt päätöslauselmaan 2021 Kimi nousi Michael Schumacherin rinnalle toisena kuljettajana, jonka ensimmäisen ja viimeisimmän MM-pisteen välillä on yli 20 vuotta.

Tänään 12.12.2021 Kimi ajoi sitten todennäköisesti lopulta uransa viimeisen F1-kilpailun. Se päätöskisa päättyi kesken tekniikkamurheisiin. Elävä legenda nousi F1-autostaan viimeisen kerran.

Kiitos Kimi huikeista vuosista, hetkistä ja muistoista. Niitä on paljon ja monenlaisia.

Niin ja ajettiinhan samassa GP:ssä vielä maailmanmestaruudestakin. Minulle se oli tänään tässä kisassa pieni juttu. Mutta onnea uusi maailmanmestari Max Verstappen. Huikea kausi. Hieman erikoinen päätös. Mutta mestari on aina mestari. Heidät muistetaan, kuten…

Kimi 🏁🏆🇫🇮

 

 

Kommentit