Luottamus poliitikkoihin nousi ennätyksellisen korkealle
Otsikko lehdessä sai hieraisemaan silmiä. Sellaistako se helle saa aikaan? Ja nyt vielä ne helteet ovat olleet ihan muualla kuin meillä. Kaukovaikuttamista.
Yleensähän meidät poliitikot rankataan sinne myönteisten asioiden listojen häntäpäähän. Mutta nyt sentään omassa kuplassamme myönteisyys meitä kohtaan on kasvanut. Näin toki yleensäkin kriisien aikaan tapahtuu. Nyt Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Evan) arvo- ja asennetutkimuksessa kävi ilmi, että nipin napin yli puolet, 51 prosenttia, kyselyyn vastanneista kertoi pitävänsä poliitikkojen antamaa tietoa luotettavana. Käsitys luotettavuudesta nousi viime syksystä 26 prosenttiyksikköä. Kyseessä on mittaushistorian korkein lukema.
Torille!
Torilla siis tavataan! Jatketaan siis ainakin kesäkiertuettani, jos ei torijuhlia kuitenkaan synny 😅
Alle kolmannes suomalaisista (28%) ei pidä meidän poliitikkojen antamaa tietoa luotettavana.
Presidentillä sopivasti valtaa – ainakin tuleville
Samassa kyselyssä kartoitettiin myös suomalaisten mielipiteitä presidentin vallasta. Moni varmaan ajattelee, että kyllä nykyiselle presidentillemme Sauli Niinistölle voisi hyvinkin antaa enemmänkin valtaa. Näin ajattelen minäkin. Onhan meillä nyt lähihistorian valossa aivan omaa luokkaansa oleva presidentti. Niinistölle soisi esimerkiksi talousasioissa ihan mielellään enemmänkin valtaa. Osaamista ja näkemyksellisyyttä ja myös päätöksentekokykyä löytyisi. Mutta ehkä tätäkin on hyvä tarkastella vanhan Seppo Kääriäisen ohjeen mukaan, että ”päivät on perätysten politiikkasakin”.
Näitä asioita ei siis pidä arvioida henkilöiden kautta vaan instituutioiden ja demokratian. EVAn tutkimuksen mukaan valtaosan mielestä tasavallan presidentillä onkin sopivasti valtaa. Itseasiassa vastaajien mukaan useimmilla yhteiskunnassamme toimivilla tahoilla on sopivasti valtaa. Tosin kuitenkin jopa yli neljännes toivoisi presidentille edelleen lisää valtaa.
Liikaa valtaa suomalaiset kokevat olevan sosiaalisella medialla. ”Vastaajista 72 prosenttia kokee, että liikaa valtaa yhteiskunnassa on sosiaalisella medialla. Yli puolet vastaajista ajattelee, että liikaa valtaa on myös kansainvälisillä teknologiajäteillä ja suuryrityksillä. Poliittisilla puolueilla, virkamiehistöllä, hallituksella, kuntien päätöksentekijöillä, eduskunnalla, oikeuslaitoksella ja poliisilla arvioidaan olevan sopivasti valtaa”.
Kyselyyn vastasi 2 074 ihmistä maaliskuun alkupuoliskolla eli Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan toisen ja kolmannen viikon aikana. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internetpaneelissa. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.
Mielenkiintoista. Nautitaan tästäkin hellepäivästä. Saa nähdä, mitä Euroopan lämpöaalto saakaan vielä aikaan.
…
Tänään kesän toinen lomapäivä vei toista kertaa tänä kesänä Kalajoen Hiekkasärkille. Ja nyt oli hiekka polttavaa. Ja tekemistä myös riitti lapsille. Myös upeaa Seitsemän Sillan Tietä Kokkolasta matka jatkui takaisin Vaasaan. Vielä on lomaa jäljellä.