Hämeenlinnan Hallinto-oikeus kumosi Kolmenkierto Jätelautakunnan päätöksen – Asia palaa uuteen käsittelyyn.

Blogi, torstaina 30.10.2014

Eilen kuulin Shellin baarissa, missä tiedetään ja illalla sain myös vahvistuksen, että Hämeenlinnan Hallinto-oikeus on kumonnut jätelautakunta Kolmenkierron tekemän päätöksen jolla

kaikki sen toiminta-alueen jätteet olisi kunnallistettu. Päätöshän olisi tarkoittanut toimivien jätejärjestelmien alasajoa ja lukuisten yritystenkin hiipumista ja varmasti monen lopettamisestakin. Ja ennen muuta hyvän ja toimivan palveluverkon alasajoa missä jätteenmäärä on ainakin meillä Lopella vähentynyt ja myös asiakkaiden maksama hinta laskenut. Siksi emme hyväksyneetkään kuntana jätelautakunnan päätöstä jossa käveltiin yli meidän ja monen muun kunnan yksimielisen mielipiteen. Kuten myös kuntalaistenkin mielipiteen.

Jätelautakunnan päätöksestä tehtiinkin hallinto-oikeuteen kaiken kaikkiaan kuusi valitusta ja tiistaina Hämeenlinnan hallinto-oikeus oli antanut päätöksensä. Päätöksessä Kolmenkierto Jätelautakunnan päätös siis kumottiin ja asia palautettiin jätelautakunnan uuteen käsittelyyn. En itse ole vielä oikeuden päätökseen tutustunut, mutta jo tämä on hieno työvoitto. Päätös lähtenee siitä, että jätekuljetusjärjestelmää päätettäessä ei asiaa ole valmisteltu ja tarkasteltu riittävällä tarkkuudella eri kuntien sisällä. Eli jonkin kunnan sisäisen alueen mukaan ei voida tehdä koko kuntaa tai sen kaikkia alueita koskevia päätöksiä. Näin jätelautakunta on nyt maaseutukuntien kohdalla toiminut.

Nyt asia siis uudelleen jätelautakunnan käsittelyyn ja toivottavasti nyt kuntienkin mielipidettä kunnioitetaan ja voidaan jatkaa yhdessä eteenpäin. Lopella maanantaina jätimme pöydälle valtuustoaloitteen missä kuntamme olisi eronnut Kolmenkierrosta toimivimman jäteratkaisun aikaan saamiseksi tai siis turvaamiseksi. Toivottavasti nyt yli 30 valtuutetun aloite tulee turhaksi ja yhteispeli ja yhdessä tekeminen voittaa tässäkin ylikunnallisessa toimijassa. Itseasiassa se ja luottamus tärkeintä silloin kun yhdessä tehdään ja tällaiset päätökset eivät ainakaan vahvista sitä luottamusta kohti vieläkin isompia mm. sote- ja muita ratkaisuja.

Jäädään siis mielenkiinnolla seuraamaan mitä lautakunta päättää ja ymmärtääkseni aiemmassa päätöksessä monta muutakin kohtaa joihin hallinto-oikeus olisi voinut puuttua. Mutta nyt jo ensimmäinen kohta kumosi tai palautti päätöksen takaisin uuteen valmisteluun ja käsittelyyn.

Nyt suuntaan autohuollon kautta Hämeenlinnaan. Siellä suuren kauppakeskus Goodmanin avajaiset ja sitten iltapäivällä Hausjärvelle yritysvierailulle. Sellainen torstai.

Kello 20.07 ja Hausjärveltä kotiin.

Tänään mielenkiintoinen ilta Hausjärven Erkylässä. Kävin tutustumassa Erkylän Kartanon ratsastustalleihin ja upeaan maneesin. Palaan Erkylän Kartanon Talliin hieman laajemmin huomenna ja myös Sinituotteeseen. Ja upeaa historiaankin mitä paikkaan sisältyy.

Aamusta ajelin Hämeenlinnaan uuden kauppakeskus GOODMANin avajaisiin. Moottoritien päälle rakennettu kauppakeskus ja monen kerrostalon kompleksi on kyllä tutustumisen arvoinen. Ja itseasiassa monessakin mielessä upea uudenajan kauppakeskus. Kauppakeskusta ei siis rakennetukaan kaupungin laitamille keskelle peltoja vaan keskelle kaupunkia. Hyvinkään Willan idea siis sai jatkoa nyt Hämeenlinnassa ja innovatiivinen moottoritien kateratkaisu yhdisti kolmeen osaan jakaantuneen kaupungin hienosti. Hämeenlinnanhan rikkoo keskeltä niin Helsinki-Tampere -moottoritie kuin toiselta laidalta pääratakin. Nyt Kauriala kasvoi yhteen kaupunkikeskustan kanssa ja hienosti muuten paikka on suunniteltu kuin Reskan kävelykadun lähdöksi tai maalipääksi. Yhteys siis Reskaa pitkin tulee aina torille asti ja toivottavasti jossain vaiheessa tuo Reska kokonaan tai ainakin osittain saisi vielä katteen. Syntyisi upea kaupunkikeskusta läpivuoden ravintoloineen ja katumyymälöineen.

GOODMAN on hieno hanke kaiken kaikkiaan ja täytyy nostaa hattua Hämeenlinnan kaupungille ja hankkeen puuhamiehille ja toteuttajille. Tällaista rohkeutta uusiutua ja tehdä maamme tarvitsee lisää. Hienot avajaiset ja valtavasti väkeä. Kiva oli olla mukana ja lupaan, että tulen uudestaankin. Itseasiassa jo tänäänkin hieman Joulupukkia autoin.

Mutta huomenna palaan Erkylän tunnelmiin ja jotain muutakin hauskaa luvassa. Ehkä saatte siitäkin pienen maistiaisen.

Kommentit