Suomi hankkii 64kpl F-35 -hävittäjää.
Suomi on tänään tehnyt 2000-luvun suurimman kaupan. Ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi tulee Lockheed Martin F-35 Lightning II. F-35 on yhdysvaltalainen, yksipaikkainen, yksimoottorinen, joka sään monitoimihäivehävittäjä. Kone kehitetty ja tarkoitettu sekä ilmaherruus- että pommitustehtäviin. Ilmavoimiemme käyttöön hankintaan kaiken kaikkiaan 64 F-35:stä.
Meitä ennen Lockheed Martin on myynyt F-35:sia kymmenelle eri valtiolle yhteensä kymmenelle eri käyttäjälle. Euroopassa koneen ovat valinneet nyt meidän tapaan, meitä ennen Britannia, Italia, Hollanti, Sveitsi ja Pohjoismaista Norja ja Tanska. Julkisuudessakin olleiden tietojen mukaan F-35:sen kehitysohjelma ulottuu aina myös päivityksien osalta 2070-luvulle. Lockheed Martinin tavoite on valmistaa kaiken kaikkiaan noin 3 000 F-35:sta. Nythän koneita on toimitettu reilut 730 kappaletta.
Pitkä parin vaalikauden mittainen urakka meillä näin päätökseen. Kilpailussa oli mukana lopulta valitun F-35:n lisäksi toinen yhdysvaltalainen kone Boeing Super Hornet, ranskalainen Dassault Rafale, yhteiseurooppalainen brittikone Eurofighter Typhoon ja ruotsalainen Saab Gripen E. On ollut upea saada olla mukana tässä projektissa alusta lähtien. HX-hankkeen kokonaiskustannus on 10 miljardia euroa ja tästä 9,4 miljardia menee itse hävittäjien ja niiden aseiden, sensorien yms. hankintaan ja niiden vaatimien koulutus-, huolto- ja tukeutumisjärjestelmien hankintaan. Loppu noin 600 miljoonaa käytetään mm. Horneteille tehtyjen lentotukikohtien uudistamiseen.
F-35A osoittautui pitkän ja perusteellisen hankintaprosessin ja kilpailun myötä ylivoimaisesti parhaaksi ratkaisevien kriteereiden kohdalla. F-35:sen suorituskyky on ensiluokkaa ja myös sen tiedossa oleva elinkaari meille sopivin. Jenkkikoneen elinkaari on siis kilpakumppaneitaan pidempi ja toisaalta huoltovarmuuden ja päivitysten kannalta on myös oleellista se, että valmistusmäärät ylivoimaisesti suurimpia – täysin omaa luokkaansa. Myös teollisenyhteistyön kannalta valinta oli minusta looginen ja paras; Patria, Kongsberg, Insta jne. yhteensä noin 6000 henkilötyövuotta. Mutta totta kai merkittävää oli myös se, että lopullinen tarjous oli hinnaltaankin kohdallaan.
HX-hanke alkoi vuonna 2014 – Nyt 7 vuotta, 2 kuukautta ja 2 päivää myöhemmin hanke on maalissa.
Ja kun itse sanon, niin ei tässä maailmantilanteessa ole lainkaan huonoa liputtaa myös Yhdysvaltain suuntaan Siniristilipullamme. Suhteemme on edistyvä ja vahva.
Kallios ei horju, vaaras poies torjuu.
Ollos huoleton, poikas valveil’ on!