Pääministeri Sanna Marin ja SDP on esittänyt, että Suomessa pitäisi siirtyä verotuksessa ns. Tanskaan malliin.
SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin esitteli demareiden verolinjaa Ylellä lauantaina 25.2.2023 Ykkösaamussa. Marin totesi myös, että SDP on valmis luomaan myös uusia veromuotoja. Puolue kannattaa myös mm. perintöverotukseen kiristyksiä, mutta myös uutta arvonnousuveroa eli maasta poistumisveroa. Marinin ja SDP:n mukaan maamme veroaste voi kokonaisuudessaan nousta.

Täysistunto 21. helmikuuta 2023. Hallituksen esitys eduskunnalle Pohjois-Atlantin sopimuksen sekä Pohjois-Atlantin liiton, kansallisten edustajien ja kansainvälisen henkilöstön asemasta tehdyn sopimuksen hyväksymiseksi ja voimaansaattamiseksi. Kuvassa pääministeri Sanna Marin (sd). Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta
Demarit itseasiassa nyt toistelevat tiuhaan ja eri paikoissa, että ”Tanskan veroasteella Suomella ei olisi lainkaan kestävyysvajetta”. Tämä huomio on kirjoitettu myös SDP:n vaaliohjelmaan. Tanskan veromallin taakse piiloutuu kuitenkin karu totuus mitä pelkkien sloganeiden rinnalla puolueen yrittää salata.
Tanskassa esimerkiksi 2500 euroa kuussa tienaava maksaa veroa 33 prosenttia palkastaan. Meillä Suomessa vastaavan palkan veroprosentti 23. Työverotus siis kiristyisi esimerkiksi n. 30 000 euroa vuodessa tienaavilla palkansaajilla nykyisestä reilusta 20 prosentista yli 30 prosenttiin. Neljän tonnin tuloissakin Tanska verottaa rajummin. Ero toki pienempi, mutta 4%-yksikköä kuitenkin. Tanskan veromalli siis tarkoittaisi Suomeen kireämpää verotusta nimenomaan pieni- ja keskituloisten palkkoihin. Marinin ihannoima Tanskan veroaste vaatisi siis lähes 10 miljardin euron veronkorotukset suomalaisille palkansaajille, eläkeläisille ja yrittäjille.
Tätä totuutta Tanskan veromallista Marin yritti peitellä toteamalla ihannoimansa Tanskan veromallin perään, että ”me emme halua työn tai yrittämisen verotusta kiristää, vaan kohdistaa, näitä toimia sinne, missä on tällä hetkellä aukkoja”. Marin ja SDP siis haluaa Tanskan veromallia ilman Tanskan veromallia. Sillä kysymys kuuluu, että mistä 10 miljardia lisää veroja kerättäisiin, jos ei suomalaisilta työntekijöiltä ja yrityksiltä.
Kyse näyttääkin olevan keisarin uusista vaatteista.
Marin siis toistelee, että ”Jos meillä olisi Tanskan, toisen pohjoismaan verotus, meidän julkinen talous olisi lähes tasapainossa”, mutta ei kuitenkaan sitten muka kannatakaan Tanskan veromallia.
Itse pelkään, että vasemmistolaisina demareina Sanna Marin ja hänen talouspoliittinen vasen kätensä Matias Mäkynen lopulta kannattavat Tanskan veromallia myös veronkorotusten osalta. Nyt kirves ei vain saisi kolahtaa kiveen ennen vaaleja.
Mutta mitä SDP:n ihannoima Tanskan veromalli sitten vielä tarkoittaisi? Kireämpää työn ja eläkkeiden ja yrittämisen verotusta, mutta myös mm. kalliimpaa ruokaa. Tanskassa ruokaa verotetaan 25 prosentin arvonlisäverokannassa, kun meillä ruuan alv on alennettu 14 prosenttia. Tanskassa on vain käytännössä yksi arvonlisäverokanta, 25 prosenttia ja ainoastaan lehdillä on oma nollaverokantansa. Meillä taas on haluttu pitkään pitää alempia alv-kantoja mm. ruoassa ja lääkkeissä ja myös palveluissa. Näiden korottaminen meidän yleiseen 24 prosenttiin – tai puhumattakaan Tanskan 25 prosenttiin – näkyisi rajusti hinnoissa. Meillä siis ns. yleinen arvonlisävero on 24 prosenttia ja ruoan 14 prosenttia ja ja 10 prosentin alennetussa kannassa ovat mm. lääkkeet, kirjat, lehdet, kulttuuri, joukkoliikenne ja myös taksit. Lisäksi liikunnassa on meillä käytössä osittain 0-verokanta ja osittain 10% alv-kanta. Liikunnan alvin korottaminen 24 prosenttiin näkyisi siis ruuan korotuksen hinnoissa, mutta myös liikunnan määrässä. Jokainen voi itse laskea mitä näiden korottaminen yleiseen verokantaan tarkoittaisi.
Itse en kyllä kannata demareiden esittämään Tanskan mallia, missä ruuan alv on 25 prosenttia.

SDP on ilmoittanut ajavansa Suomeen Tanskan veromallia. Ruuan alv nousisi, eläkkeiden ja työn verotus kiristyisi. Ja vielä tulisi ihan uusia verojakin. Suomalaiset ovat jo nyt tiukilla. Siksi nyt ei ole oikea aika korottaa veroja.
SDP:n linja olisi siis kylmää kyytiä pieni- ja keskituloisille palkansaajille ja eläkeläisille, mutta myös perheille. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpoa lainaten: ”Väärää politiikkaa, kun suomalaiset ovat muutenkin kovilla. SDP on täysin irti tavallisen ihmisen arjesta. Talous ei veronkorotuksilla kasva.”
Ja itse olen monesti todennut vähän samaa mukaillen, että jos korkeat verot ja kireä verotus olisi maamme ongelmien ratkaisu, niin ei meillä olisi edes ongelmia.
Loppuhuomiona voisi todeta, että verotusta merkittävämmät erot maittemme eli Suomen ja Tanskan välillä ovat työmarkkinoissa ja myös julkisten menojen tasossa. Julkisten menojen osuus kokonaistuotannon arvosta on Tanskassa 51% luokkaa, kun meillä osuus on 55 prosenttia. Eli jos meidän julkiset menot olisi Tanskan tasolla, olisi taloutemme kestävyysvaje hoidettu ja julkinen talous ylijäämäinen.
Siinä sitä onkin tavoitetta. On keinot sitten mitkä tahansa.