”Ei koskaan enää yksin!” Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin sanoissa on vahva viisaus. Tuon opetuksemme maamme sai jo talvisodassa. Tämä suuresti arvostamani jalkaväenkenraalin opetus on ollut viime aikoina yhä enemmän ajatuksissani. Uskon, että tätä samaa pohditaan nyt myös Ukrainassa, Puolassa ja Baltian maissakin. Ukraina näistä on eniten yksin, Baltian mailla kaukaa viisaasti jo myös Naton turvatakuut.
Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta, MTS, julkaisi joulukuun alussa tuoreimman tutkimuksensa suomalaisten mielipiteistä maamme ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä maanpuolustuksesta. Tutkimuksella on pitkät perinteet aina vuoteen 1976 asti.
Jälleen vuodessa on tapahtunut muutoksiakin. Kuitenkin luottamus tasavallan presidentti Sauli Niinistön johdolla tehtävää ulkopolitiikkaamme kohtaan on säilynyt korkealla. Maanpuolustustahto on noussut. Kolme neljästä luottaa maamme Puolustusvoimien kykyyn torjua maahamme kohdistuvia sotilaallisia uhkia.
Merkille pantavaa on se, että maamme tekemään sotilaalliseen yhteistyöhön suhtaudutaan myönteisesti. Pohjoismainen yhteistyö saa lähes yksituumaisen tuen, mutta myös yhteistyö EU-maiden kanssa on korkealla tasolla. Natoonkin Suomessa suhtaudutaan yhä myönteisemmin. Kaksi kolmasosaa suhtautuu sotilasyhteistyöhön Naton kanssa myönteisesti ja myönteisyys on vahvistunut viime vuodesta. Myös yhteistyö Yhdysvaltain kanssa saa selvästi aiempaa suuremman kannatuksen. Näyttää siis selvälle, että Venäjän toimet herättävät huolta ja kasvattavat epäilyksiä ja näihin parhaana turvana pidetään vahvaa länsiyhteistyötä aina Naton ja USA:nkin kanssa.
Sotilaallisen liittoutumisen kannatus on myös kasvanut. Vuoden takaisesta myös vastustus on laskenut. Kiinan ja Venäjän kielteisen vaikutuksen maamme turvallisuuteen koetaan kasvaneen. Samaan aikaan myös kyberuhat, järjestäytynyt rikollisuus, terrorismi, epidemiat ja pakolaistilanne huolettavat suomalaisia.
Puolustuksestamme on onneksi huolehdittu hyvin. Nyt suurimpina on maaliin tulossa Ilmavoimien iskukyvyn varmistava HX-hanke. Seuraavaksi katse kääntyy Maavoimiin ja sotilaiden varustukseen. Sako suunnittelee jo uutta taistelijan henkilökohtaista asetta yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa. Ruotsi on kiinnostunut hankkimaan samoja aseita. Se olisi kova juttu Hämeelle ja Riihimäelle. Edetään siis tässäkin Suomi kylki edellä. Ja samaan aikaan pitää huolehtia, että henkilöstöä on riittävästi ja heillä edellytykset hoitaa tehtäväänsä aina parhaalla mahdollisella tavalla. Ilman sotilaita ei ole uskottavaa maanpuolustusta.
Mutta miten me pärjäämme tässä tilanteessa? Sitä pohtii yhä useampi meistä. Nykyinen asevelvollisuusjärjestelmämme nauttii kannatusta, myös naisten roolin nostaminen. Samaan aikaan yhä useampi suomalainen tukee myös maamme liittymistä Natoon. Vastustus on vuodessa vähentynyt, kannatus kasvanut. Yhä useampi siis ajattelee Adolf Ehrnroothin tapaan, että ”Ei koskaan enää yksin”.
Timo Heinonen
kansanedustaja (kok)
puolustusvaliokunnan jäsen
Maanpuolustuskorkeakoulun neuvottelukunnan jäsen