Eduskunta alkaa käsitellä esitystä Natoon liittymiseksi – Unkarin ja Turkin ratifiointia odotetaan vielä

Blogi, maanantaina 05.12.2022

Nato-esitys annetaan eduskunnalle tänään, vaikka Turkki ja Unkari eivät vielä olekaan ratifioineet maamme jäsenyyttä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistökin on nimittäin pyytänyt omassa lausunnossaan kiirehtimään eduskuntakäsittelyä, vaikka kaikki maat eivät vielä ratifiointiamme ole suorittaneetkaan. Meidän ja myös Ruotsin Nato-jäsenyydet on ratifioinut nyt 28 Naton 30:sta jäsenmaasta. Jäsenhakemuksiemme ratifiointia odotetaan vielä Turkilta ja Unkarilta. Unkari on viestittänyt, että ratifiointi hoidettaisiin siellä joulutauon jälkeen heti helmikuussa, mutta Turkin kohdalla aikataulu on avoimempi. Itse uskon, että myös Turkin ratifiointi saadaan alkuvuodesta.

Kolmenkymmenen Nato-maan lisäksi myös meidän tulee eduskunnassa vielä hyväksyä hallituksen esitys liittymissopimuksen hyväksymisestä. Tämä Nato-prosessin vaihe on siis tarkoitus saada tänään liikkeelle valtioneuvoston ylimääräisen istunnon jälkeen tänään. Mikä olisikaan parempi aika käsittely parlamentissamme aloittaa kuin itsenäisyyspäivän viikko?

Käsittelyaikataululla on nimittäin kiire meidän kevään eduskuntavaalien takia. Eduskuntatyö päättyy vaalien takia jo helmikuun lopussa ja kevään eduskuntavaalit tekevät joka tapauksessa muutaman kuukauden tauon parlamentin työhön, vaikka akuutit kriisit yms. hoidetaankin vaaleista riippumatta ja olen varma, että tarvittaessa myös Nato-käsittely ja äänestyksetkin. Eduskunnan tulee olla tähän valmis vaaleista välittämättä ja näin ainakin me kokoomuksessa olemme. Tärkeimmät asiat ensin.

Siksi me myös oppositiosta olemme kiirehtineet oman parlamenttimme ratifioinnin aloittamista. Näin toimivat muuten aikaan myös mm. ainakin Pohjois-Makedonia ja Tshekki, jotka aloittivat oman kansallisen parlamenttikäsittelynsä jo ennen kuin muut Nato-maat olivat ratifioineet niiden jäsenyydet. Mutta tärkeä on muistaa ja alleviivata, että lopullinen Nato-jäsenyytemme vaatii kuitenkin kaikissa tilanteissa ja lopulta kaikkien Nato-maiden ratifioinnin. Tämän jälkeen maamme liittymisen Natoon lopullisesti päättää ja vahvistaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö allekirjoituksellaan. Presidentin tehtävä on ratifiointiprosessin jälkeen lopulta vahvistaa siis liittymissopimuksemme voimaansaattamista koskeva laki.

Itse uskon, että me saamme puolustusvaliokunnassa tämän vaiheen hoidettua hyvinkin reippaalla marssilla. Uskon, että muutenkin eduskunnan käsittely menee hyvin ja yksituumaisesti.

Uusi viikko siis näin käyntiin isojen asioiden parissa. Tänään illalla aloitamme sitten jo myös itsenäisyyspäivän juhlintaa. Perinteinen aattoillan juhla Hämeenlinnassa ja huomenna sitten aamusta Sankarihautausmaalle laskemaan havuseppele ja sytyttämään kynttilä ennen illan Tasavallan presidentin Itsenäisyyspäivän vastaanottoa.

Kello 15.19

Suomen Eduskunnan käsiteltävä Nato-asia viivyttelemättä

Hallituksen esitys on nyt julkaistu ja se löytyy täältä valtioneuvoston sivuilta. Tässä muuten Iltalehti varsin ansiokkaasti listaa esityksen ja Nato-Suomen keskeiset asiat tuosta esityksestä. Kannattaa siis lukaista tämäkin: 10 keskeistä kohtaa historiallisesta lakiesityksestä: Näin toimii Nato-Suomi.

Yhteen asiaan otan kuitenkin välittömästi kantaa, sillä olen puhemies Matti Vanhasen (kesk.) kanssa eri mieltä asian käsittelyaikataulusta tai -tavasta eduskunnassa. Puhemies totesi, että hän ehdottaa, että eduskunta ei hyväksyisi Nato-lakeja ennen viimeisiä ratifiointeja Unkaria ja Turkkia. Hänen mukaan asian mietintövaliokunta, ulkoasiainvaliokuntakin, valmistelisi mietintönsä vain lähes valmiiksi ja vasta Unkarin ja Turkin ratifioinnin jälkeen veisi sen lopulliseen mietintökäsittelyyn. Tämän jälkeen esitys etenisi sitten vasta täysistuntoon ja eduskunta tarvittaessa äänestäisi asiasta UAV:n mietinnön pohjalta.

Vanhanen perusteli juoksutusaikataulua sillä, että ”eduskunta ei tee lakeja pöytälaatikkoon odottamaan”. Hän kertoi, että tarvittaessan eduskunta kutsuttaisiin sitten kevään vaalitauolta asiaa käsittelemään. No, tämäkin minulle kävisi – siis tulla vaalitauolta töihin, töissä olen luvannut olla 24/7/365 ja niin olen nytkin, mutta en ymmärrä miksi asian käsittely haluttaisiin näin mahdollisesti ajaa tilanteeseen, että vaalit olisi pidetty ja uusi eduskunta ei olisi järjestäytynyt jne. Minusta eduskunnan tulee asiaa käsitellä tietenkin niin nopeasti kuin mahdollista ja ulkoasiainvaliokunnan tehdä mietintö ja meidän tehdä sen pohjalta päätös täysistunnossa. Tämän jälkeen esitys – siis virallisesti ”eduskunnan suostumus” etenisi Mäntyniemeen ja tasavallan presidentti Sauli Niinistölle, joka asiassa on varsinainen päätöksentekijä. Presidentti sitten päättäisi asian, kun Turkki ja Unkarit ovat hakemuksemme ratifioineet.

Mutta katsotaan mihin eduskunta lopulta päätyy. Viivytellä ei itse pidä ainakaan eikä riiskeerata. Ettei olla enää kauaa yksin.

…..

Upeat Itsenäisyyspäivän etkot jälleen Vanajanlinnassa. Hieno tunnelma ja valtavasti mukavia kohtaamisia.

Kiitos kutsusta Pekka, Mika, Marko ja koko linnan väki!

Oi, Suomi on! 🇫🇮

 

 

 

 

 

Kommentit