Alkoholilakiin lisää vastuullista vapautta

Kynästä, keskiviikkona 25.05.2016

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät hyväksyivät kesän korvalla täydennyksiä alkoholilain uudistukseen. Kokoomus on ratkaisuun tyytyväinen, sillä suurin osa ajamistamme tavoitteista toteutuu ja etenee uudistuksen myötä. Myös vastuullisuusnäkökulma ja kansanterveys on otettu huomioon.

Eniten huomiota julkisuudessa ovat herättäneet kaupan prosenttirajan nousu 5,5:een ja niin sanotun valmistustapaneutraliteetin tulo. Kumpaakin tavoitetta, siis vahvuusrajan nostoa ja valmistustavan vapauttamista Kokoomus on kannattanut. Jos kuitenkin katsotaan nimenomaan kulttuurinmuutoksen ja uusien työ- ja elinkeinomahdollisuuksien näkökulmasta, paketin muut yksityiskohdat voivat osoittautua paljon merkittävämmiksi.

Kokonaisuutta voi pitää maltillisena ja tasapainoisena ratkaisuna, joka tuo erityisesti ravintolatoimintaan lisää vapautta ja mahdollistaa kotimaisen laatujuomakulttuurin edistymisen. Ravintoloiden aukioloajat vapautetaan kokonaan, ja samalla anniskelun niin sanotuista jatkoaikaluvista luovutaan. Anniskelua saa pelkällä ilmoituksella jatkaa klo 4.00:ään saakka, mutta sulkemispakkoa ei ole.

Lakimuutoksen jälkeen ravintolasta saa ostaa suosikkioluttaan myös mukaansa. Ravintolat saavat ulosmyyntioikeuden samoilla ehdoilla kuin päivittäistavarakauppa, eli enintään 5,5-prosenttisiin juomiin klo 21.00 saakka. Esimerkiksi uimarannalla voi siis jo ensi vuoden kesänä ostaa rantakioskista kylmän oluen rannalla nautiskeltavaksi.

Ravintolassa anniskelutyöhön liittyviä pikkutarkkoja sääntöjä ja byrokratiaa vähennetään. Uudistukset helpottavat esimerkiksi kausityöntekijöiden palkkaamista, mikä auttaa sekä ravintoloita että mahdollisia työntekijöitä kuten opiskelijoita. Työn teettämisen esteitä poistetaan. Tällä hetkellä esimerkiksi happy hour –tarjousten mainostaminen on kielletty. Saavutetun ratkaisun myötä ne voidaan vapauttaa.

Anniskelualueisiin liittyvää sääntelyä tuodaan järkevämmälle tasolle. Jatkossa sallitaan ravintoloiden yhteiset ns. food court-alueet. Alueita koskeva säännös muutetaan siten, että jatkossa niin sanotut olutkarsinat eivät olisi välttämättömiä. Kulttuurin ja ulkoilmatapahtumien ystäviä ilahduttaa myös anniskelun helpottaminen siten, että ravintola voi perustaa tilapäisen anniskelupaikan festivaaleille pelkällä ilmoituksella. Myös alueen yritystilaisuuksiin ja juhlapaikkoihin voi järjestää anniskelun pelkällä ilmoituksella. Lupabyrokratiasta päästään näin eroon.

Pienpanimot saavat myös oikeuden myydä ulos tuotteitaan valmistuspaikaltaan ilman erityisvaatimuksia. Enää ei siis tarvita mitään näennäistä elintarvikekioskia. Tällä muutoksella parannetaan kotimaisten pienpanimoiden ja niiden erikoisoluiden pääsyä  kuluttajien saataville. Laatukulttuuria kannattaa edistää.

Alkon myyntiaika arkipäivisin muutetaan päättyväksi kello 21.00 eli samaan aikaan, kun päivittäistavarakaupassa on lopetettava alkoholin myynti. Myyntiajat siis harmonisoidaan keskenään johdonmukaisiksi. Lakiin tulee myös säädös vientiverkkokaupasta. Suomi tarvitsee vientituloja, ja juomanvalmistuksella on siihen erittäin vahvaa potentiaalia. Samalla hyötyy kotimainen maatalous, kun puhtaan suomalaisen raaka-aineen kysyntä kasvaa. Alkoholilain uudistus palvelee siis myös maaseutuelinkeinojen kehittymistä.

Alkoholilain kokonaisuudistuksesta neuvoteltu kokonaispaketti on hyvä ja järkevä askel kohti laajempaa valinnanvapautta, uusia työtilaisuuksia ja elinkeinotoiminnan mahdollisuuksia.

Ratkaisu kertoo osaltaan myös, että hallituksessa on kolme yhteistyökykyistä ja -haluista puoluetta. Tulokset puhuvat puolestaan.

Timo Heinonen
kansanedustaja

Kommentit