Espoon Dipolilla merkittävä rooli kokoomuksen historiassa.
Muistatko tai tiedätkö mitä siellä pidetyssä puoluekokouksessa edelliskerralla tapahtui? Palaan siihen blogini lopussa.
Itse uskon, että historiaa tehtiin jälleen. Viikonloppuna puolueemme ylimääräinen puoluekokous nimesi entisen pääministerimme, professori Alexander Stubbin kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi. Usein tämä presidenttiehdokkaan nimeämispuoluekokous on pidetty Finlandiatalolla, mutta nyt Finlandiatalon remontin takia kokouspaikaksi valikoitu Espoon Dipoli.
Stubb sanoi kokousväelle pitämässään puheessa, että presidenttinä hän ajaisi koko Suomen etua ja korosti maamme tarvitsevan vahvaa ulkopoliittista otetta ja yhtenäisyyttä. Stubbia vahvempaa ulkopolitiikan osaajaa ei tähän kisaan ole mahdollista maastamme löytää. Stubb on aiemmin toiminut europarlamentaarikkona, mutta ennen muuta maamme pääministerinä, ulkoministerinä ja myös ulkomaankauppaministerinä. Tällaista triplaa ei taida keneltäkään muulta löytyä edes historiastamme?
Ja olen vakuuttunut, että tälle kokemukselle ja osaamiselle on tämän päivän maailmassa enemmän käyttöä kuin vuosikymmeniin. Tarvitaan kokemusta ja näkemyksellisyyttä, mutta ennen muuta visiota tulevasta.
Kiitospuheessaan puoluekokousväelle Alexander Stubb totesi, että…
“Tämän suurempaa luottamuksen osoitusta en ole koskaan kokenut. Olen otettu sen vastuun edessä, jonka harteilleni asetatte.”
Kiitospuheessa lisäksi Stubb piti kokouksessa myös tietynlaisen kampanjan avauspuheen – linjapuheensa. Maailmanpoliittista tilannetta käsittelevässä puheessaan Stubb totesi maailmanpolitiikka olevan murroskohdassa.
“Seuraava tasavallan presidentti aloittaa tehtävänsä maailmassa, jossa globaalit instituutiot ja se sääntöpohjainen maailma, johon olemme tottuneet, heikkenevät. Elämme eräänlaista epäjärjestyksen ja rauhattomuuden aikakautta. Suomi on keskeisessä asemassa rakentamassa uutta maailmanjärjestystä.”
Stubbin mukaan Suomen ulkoisen turvallisuuden takaa kolme lukkoa: uskottava ja itsenäinen puolustus sekä maanpuolustustahtomme, Suomen EU- ja Nato-jäsenyydet ja Yhdysvaltain kanssa solmittava puolustusyhteistyösopimus. Tämän jälkimmäisen eli DCA:n neuvottelut saatiin päätökseen itseasiassa eilen ja voisin hieman siihen palata loppuviikon aikana täällä blogissanikin.
Linjapuheessaan Stubb korosti hienosti maamme yhtenäisyyttä vaikeissa tilanteissa.
“Meille ulko- ja turvallisuuspolitiikka on aina ollut eksistentiaalinen kysymys. Siksi meillä on ollut kyky reagoida historian saranakohdissa yhtenäisesti, nopeasti ja jämäkästi”.
Stubb hahmotteli puheessaan myös, millaisia ominaisuuksia seuraavalta tasavallan presidentiltä vaaditaan 2020-luvun maailmassa ja Suomessa.
“Ne ovat kansainvälisyys, kokemus ja empatia. Seuraava tasavallan presidentti joutuu luovimaan maailmassa, joka on kovin erilainen kuin se, johon olimme kylmän sodan jälkimainingeissa tottuneet. Emme voi jäädä sivustakatsojan rooliin. On otettava se valta, mikä saatavilla on. Se on pienen maan elinehto kansainvälisillä areenoilla”.
Kokouksessa kuultiin useita tukipuheenvuoroja. Kannatuspuheenvuoron pitivät muun muassa ulkoministeri Elina Valtonen, puolustusministeri Antti Häkkänen, entinen puolustuministeri Stefan Wallin (rkp), europarlamentaarikko Henna Virkkunen, entinen pääministeri ja nykyinen Nordean yhteiskuntasuhdejohtaja Jyrki Katainen, kuortanelainen opettaja ja puolueen paikallisvaltuutettu Ali Abdalla ja Stubbin vaimo Suzanne Innes-Stubb. Itseasiassa Suzannen puhe oli jotain käsittämättömän upeaa. Puhe oli hänen ensimmäinen julkinen puheensa suomen kielellä ja osaksi myös ruotsiksi. Hän totesi koskettavassa puheessaan, että hän ei ole syntynyt suomalaiseksi ja hänen suomen kielen taitonsa ei ole täydellinen, mutta ”Mutta halusin tulla Suomen kansalaiseksi ja olen siitä valtavan ylpeä.”
Suzanne Stubb nauratti kokousväkeä:
”Rakastan, sitä, että Suomessa ei tarvitse puhua koko ajan. Siinä mielessä olen suomalaisempi kuin Alex.”
Suomalaisempi.
Kiitos Suzanne tästä puheesta ja siitä miten mukana olemme – yhdessä.
Dipolin ylimääräiseen puoluekokoukseen tervehdykset toivat myös Norjan entinen pääministeri Erna Sohlberg, Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakisi ja Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola.
Nyt on siis aika kääriä yhdessä hihat. Gallupit näyttävät hyvältä, mutta lopulta vain annetut äänet ratkaisevat. Haastankin myös sinut mukaan tekemään yhteistä kampanjaamme. Stubbin kampanjan vaaliohjelma julkistetaan kampanja-avauksessa marraskuussa ja Presidentinvaalin ensimmäinen kierros järjestetään sunnuntaina 28.1.2024. Mikäli yksikään ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, järjestetään toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken sunnuntaina 11. helmikuuta 2024.
Niin, mutta mitä tapahtui Dipolissa aiemmin?
Dipolissa Kokoomus on ennenkin tehnyt merkittäviä päätöksiä. Vuonna 1994, silloinkin ylimääräisessä puoluekokouksessa, Kokoomus valitsi puheenjohtajakseen erään Sauli Niinistön.