Syksyn yksi kuumimmista keskustelunaiheista on keskustalaisen ympäristöministeri Paula Lehtomäen sidonnaisuustiedot. Lehtomäki päivitti eduskunnalle lakisääteisiä sidonnaisuustietojaan syksyllä ja samalla paljastui, että ministerin lähipiirillä on merkittävät omistukset Talvivaaran kaivosyhtiössä. Vaikka aloitteellinen olikin ministeri Lehtomäki itse, niin lopulta media sai jälleen kerran onkia lopulliset tiedot esille. Lehdet penkoivat esille yli 400 000 euron omistukset, joiden takana ovat Lehtomäen aviomies, lapset ja muutamat lähisukulaiset.
Tonkiminen paljasti vasta myös sen, että ylimalkaisesti kerrotut satojen tuhansien eurojen sijoitukset oli tehty jo alkuvuodesta 2010 ja ilmoitusta täydennettiin vasta nyt syksyllä. Tämän jälkeen oli ehtinyt tapahtua paljon ja tämä nostattikin syystä kiivaan keskustelun ministerin jääviydestä. Kohun aikana poliisikin kiinnostui Lehtomäen perheen omistuksista ja otti yhteyttä Finanssivalvontaan muun muassa selvittääkseen osakkeiden hankinta-ajat yms.
Miksi näin? Siksi, että on syytä selvittää oliko keskeisellä ministerillä sisäpiiritietoa yhtiön toimista ministerintehtävänsä kautta. Keväällä nimittäin Talvivaaran osakekurssi nousi merkittävästi.
”Case Lehtomäki” on hyvä osoitus siitä miten tärkeää on, että päättäjät kertovat sidonnaisuutensa hyvin yksityiskohtaisesti. Ministereiden kohdalla lakisääteinen sidonnaisuusilmoitus antaa meille kaikille mahdollisuuden pohtia heidän toimien tasapuolisuutta ja oikeudenmukaisuutta, mutta myös pahimmillaan lainmukaisuutta.
Nyt vastaus otsikkoon: Minusta pitäisi.
Avoimuus on yksi keskeisimmistä demokratian periaatteista ja siksi minusta sidonnaisuuksien ilmoittamisvelvollisuus pitää ulottaa myös kuntatasolle. Ilmoitusvelvollisuus tulisi kirjata nyt työnalla olevaan kuntalain uudistukseen ja näin avata sama arviointimahdollisuus myös meidän kuntapäättäjien päätöksiin ja tekosiin.
Itse olen omat sidonnaisuuteni ilmoittanut omilla kotisivuillani. Rakensin itse aikanaan pohjan jossa yhdistin mukaan kansanedustajan sidonnaisuusilmoituksen ja ministerien sidonnaisuusilmoitusten asiakohdat. Samoilta kotisivuiltani löytyy myös yksilöity vaalirahailmoitukseni niin vuoden 2007 eduskuntavaaleista kuin 2008 kunnallisvaaleistakin. Ne yhdessä, yhteen A4:seen mahtuneen sidonnaisuusilmoitukseni kanssa, kertovat paljon ja antavat mahdollisuuden arvioida toimintaani myös kuntapäättäjänä ja maakunnallisena vaikuttajana.
Helpolla kuitenkin keskitymme kunnissa seuraamaan vain kunnan- tai kaupunginhallitusten sekä valtuustonjäsenten tekoja. Mutta oleellista onkin huomata, että lähes kaikki asiat käyvät läpi valmistelukierroksen lautakunnissa. Tämä takia ei riitäkään, että vain valtuutetut kertoisivat kytköksensä. Nimittäin juuri tuo valmisteluvalta on usein varsin ratkaisevaa. Siksi tulevaisuudessa lakisääteinen sidonnaisuusilmoitusvelvollisuus tulee minusta ulottaa kaikkiin kuntapäättäjiin ja vaalirahailmoitusvelvollisuus myös ehdokkaana olleisiin, ei valtuustoon valittuihin, lautakunnan jäseniin.
Sidonnaisuuksien julkistaminen on jo nytkin mahdollista. Ilman pakkoakin. Kukaan ei sitä estä. Siksi haastankin kaikki hämäläiset kuntapäättäjät, valtuutetut, mutta myös lautakuntien jäsenet mukaan avoimuuteen. Pohjan voi napata vaikka minun kotisivuiltani osoitteesta www.timoheinonen.fi. Vain täysi avoimuus voi palauttaa luottamuksen suomalaiseen demokratiaan. Mädäntyneistä maan tavoista on nyt päästävä eroon kaikilla päätöksenteon tasoilla.
Kuka ehtii ensimmäisenä?
Timo Heinonen
kansanedustaja
…..
Kirjoituksessa mainitut ilmoitukset löytävät täältä sivuilta otsikoilla: Sidonnaisuudet ja Vaalirahoitus.