З Днем Незалежності України!

Blogi, torstaina 24.08.2023

З Днем Незалежності України!

Hyvää itsenäisyyspäivää ukrainalaiset! Slava Ukraini!

Tänään Ukraina viettää toista itsenäisyyspäiväänsä sodan keskellä. Tämä julma Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa ja ukrainalaisia vastaan on viimeistään tehnyt Ukrainasta kansankunnan kansakuntien joukossa. Ja tämä vapaustaistelu on osaltaan asemoinut Ukrainan entistä selvemmin länsimaiden ja demokratioiden joukkoon.

З Днем Незалежності України!

Ukrainan itsenäisyys ei kuitenkaan ole tänään itsestäänselvyys. Maan vapautta ja itsenäisyyttä haastaa hyökkäyssodallaan Venäjä. Sama maa, jonka järjettömyyksien kohteeksi me jouduimme kahdeksankymmentä vuotta sitten. Tänäänkin eilinen kokemukseni Hietaniemen hautausmaalta on pinnassa. Ukrainassa sankarivainaja Orvo Karvisen tapaan nuoret vain parikymppiset miehet ja naiset käyvät nyt vapaustaistelua moni antaen Orvon tapaan suurimman mahdollisen uhrin sille. Ei voi kuin suurta kunnioitusta osoittaen seurata näitä nuoria ja koko Ukrainan kansan taistelua itsenäisyytensä puolesta.

Mutta tässä taistelussa Ukraina tarvitsee myös meitä. Lännen ja Suomen sen täysivaltaisena jäsenenä tulee jatkaa Ukrainan mittavaa tukemista. Tällä viikolla maamme tulee antamaan seuraavan tukipaketin Ukrainalle ja tiedän, että se ei tule jäämään viimeiseksi. Samalla tulee tehdä ratkaisuja ja päätöksiä koko ajan jykevämmästä materiaaliavusta ja tässäkin Suomenkin tulee olla määrätietoinen ja suunnannäyttäjä. Voimme antaa enemmän, kun itse tilaamme uutta enemmän.

We Stand With Ukraine!

Paniikki ja sekasorto Venäjällä näyttää samaan aikaan pahenevan. Toimia ja toimintaa kritisioivia tai jopa haastavia raivataan pois tieltä koko ajan. On vaikea uskoa, että eilinen lentokoneen maahansyöksy olisi aito dramaattinen onnettomuus. Uskon, että tällainenkaan ei Venäjällä ole tapahtunut Vladimir Putinin tietämättä. Ja samassa koneessa palkka-armeija Wagnerin johtajan Jevgeni Prigozhinin kanssa oli palkka-armeija muutakin keskeistä johtoa. Wagner-näyttäisi tulleen tämän myötä lopullisesti hajotettua. Kenen valtaan nämä joukot nyt siirtyvät onkin sitten oma pohdintansa?

Samaan aikaan Venäjän demokratiaa haastattelussa yllättäen kritisoinut tai sen kokonaan kyseenalaistanut Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on kadonnut. Peskov totesi, että Venäjän presidentinvaalit eivät ole demokratiaa vaan vain kallista byrokratiaa. Tämä oli liikkaa ja Kremlin suorasuuna ja ”oikeita viestejä laukovana” tunnetuksi tullut Peskov on nyt kadonnut. Oliko yksi väärä toteamus liikaa? Siis se toteamus mikä oli ainoana totta?

Putinin hallinto pysyy enää pystyssä pelolla ja puhdistuksilla. Mitä seuraavaksi tapahtuu niin sen aika näyttää?

Ei varmastikaan terveiden miesten sydänkohtaukset tule ainakaan vähenemään.

….

Lämpimät onnittelut herra tasavallan presidentti!

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö viettää tänään 75-vuotispäiväänsä. Niinistön kaksitoistavuotinen valtakausi maamme johtajana on tulossa perustuslain mukaisesti päätökseen. Maamme historian parhaana presidenttinä pidetty Niinistö on tehnyt upean uran ja se ura jää monessa mielessä maamme historiaan.

Paljon onnea ja hyvää syntymäpäivää!

Tänään Kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokous pääkaupunkiseudulla. Politiikan syksy alkaa saada nostetetta.

Kommentit