Yritysvierailulla Tuuloksen Herkkumaalla – Perheyritys pärjää laadulla ja työllä

Blogi, maanantaina 29.08.2016
14192633_10154493606541670_4502227942719284619_n

Elokuun viimeinen yritysvierailu Tuuloksen Herkkumaan tehtaalle. Perheyritys palkittiin Hämeen Vuoden Yrittäjänä eikä todellakaan syyttä. Hienoa tekemistä, perinteitä ja kasvua! Yritystä minulle esitteli toimitusjohtaja Atte Rekola ja isän vanhan maustekurkkuresepti sydämen asiana.

14184377_10154493607766670_9154692686590564825_n 14199725_10154493607681670_1427313482426625471_n 14079622_10154493607671670_1275135920184360202_n 14089024_10154493607606670_2899734737625716352_n 14117686_10154493607441670_6498323590471898724_n 14102715_10154493607316670_2062258383557785607_n 14102740_10154493607301670_506468654231074304_n 14183883_10154493606961670_1575322181199258268_n Elokuun viimeinen yritysvierailukohteeni oli Hämeen Vuoden Yrittäjänä palkitti Herkkumaa. Vuonna 1987 perustettu perheyritys selvisi kovalla työllä yli 90-luvun laman ja valuuttaluottojen ja tänään toisessa polvessa yritys panostaa laadun rinnalla vahvasti myös kasvuun ja kansainvälistymiseen. Hämeenlinnan Tuulos on keskeinen paikka toimia ja tehtaalla lähteekin rekkalasteittain säilykkeitä ympäri Suomea, mutta kasvassa määrin myös vientiin mm. Venäjälle.

Yrityksen toimistusjohtajan Atte Rekolan kanssa sovimme jo keväällä visiitin tehtaalle ja tänään olikin mukava istua tuokio Tuuloksen Pannujärvellä sijaitsevalla pääkonttorilla ja tehtaalla. Satokausi kun on parhaimmillaan niin tehtaas olikin aikamoinen vilske ja vilinä kun kurkkuja laitettiin viipaleiksi ja purkkeihin ja pikkelsiä jne.

Yritys on kasvanut ja investoinnut viime vuosina merkittävästi tänne Hämeeseen ja nyt yrityksen tuotannossa, myynnissä ja hallinnossa on 27 vakituista työntekijää ja lisäksi 7 myyntiedustajaa. Itseasiassa nyt sesonkkiaikaan tehtaalla oli väkeä vielä paljon enemmän. Satokauden lisätyövoiman kanssa kokonaisvahvuus nousee reilusti yli 60 hengen ja lisäksi tänä päivänä Herkkumaalla on tuotantoa myös Saksan Baijerissa.

Viime vuosien investoinnit ovat olleet yhteensä noin 2 miljoonaa euroa ja uusia päätöksiä on tehty juuri nytkin. Herkkumaa on panostanut lisää automatisointiin, mutta myös palkannut koko ajan lisää siis henkilökuntaakin.

Yrityksen perustaneen isän Ismo Rekolan perinteinen maustekurkku on ehdoton suosikki ja ykköstuote ja resepti on säilynyt muuttumattomana pian jo 30 vuotta. Suomessa myydyistä maustekurkuista on Herkkumaan peräti 70 prosenttia. Taitaa olla teilläkin? Ja tänään Herkkumaan valikoimissa on jo yli 100 tuotetta: vihannessäilykkeitä, mehuja, hilloja, marmeladeja ja maustamiskastikkeita. Ja itseasiassa tuotekehityksessä ideoidaan koko ajan uutta ja uutta onkin tulossa.

Maustekurkku on kuitenkin se vahva kivijalka ja avomaalla sekä kasvihuoneissa kasvatettuja kurkkuja yritys jalostaa vuosittain maailmalle yli 3 miljoonaa kiloa. Lisäksi Tuuloksesta lähtee liikkeelle punajuurta 700 000 kiloa ja mehut, sinapit, ketsupit ja kastikkeet päälle. Siinä menee rekkaa poikineen ja moni suomalainen sopimusviljelijä saa tuotteilleen hyvän ”kodin” ja hinnan. Tuotteiden raaka-aineet kypsyvät valikoitujen sopimusviljelijöiden pelloilla.

Vientiin tuotteita menee Venäjän lisäksi mm. Ruotsiin, Baltian maihin, Puolaan, Tšekkiin ja Ranskaan ja uusia kontakteja tulee koko ajan erimaihin. Markkinointinimiä maailmalle ovat mm.  Deligård-nimellä ja marjatuotteitta  Artic Berries sekä Gourmet -tuotemerkeillä.

Vajaa neljä vuotta sitten tehdyn sukupolvenvaihdoksen jälkeen yritys on kehittynyt siis rohkein ja isoin askelin. Toimitusjohtaja Atte Rekolan rinnalla mukana ovat veljet Ari ja Sami ja isä Ismo Rekola edelleen yrityksen hallituksen puheenjohtajana.

Yksi Herkkumaan menestyksen kulmakivi on ollut myös luottamus. Luottamus siis omistajien ja yrittäjien sekä yrityksen työntekijöiden välillä. Herkkumaalla onkin sovellettu laajasti sitä paljon kaivattua ja toivottua paikallista sopimista. Yhdessä neuvotellen on siis haettu työntekijöiden kanssa ratkaisuja tuotannon tehostamiseen, jo kauan ennen kuin tämä paikallisen sopimisen tärkeys on noussut valtakunnalliseen keskusteluun. Hyvä esimerkki siitä, että paikallista sopimista ei kannattaisi pelätä vaan pitää sitä ennen muuta työn jatkuvuuden ja lisäämisen vakuutuksena. Toivotaan, että saamme laajennettua hyviä tuloksia antavaa paikallista sopimista myös kaikkiin suomalaisiin yrityksiin. Itse luotan sopimisen kulttuurin ja minusta sopimusvapautta tulisikin laajentaa juuri näin.

Iso kiitos vielä Herkkumaalle tämänpäiväisestä vierailusta ja Atte Rekolalle erittäin antoisista keskusteluista. Tästä on hyvä jatkaa…

Herkkumaa Oy

Osakkaat: Atte Rekola (52 %), Ari Rekola (24 %) ja Sami Rekola (24 %)
Perustettu: 1987
Työntekijöitä: 27 vakituista + 7 myyntiedustajaa
Liikevaihto: 9,1 m€ (arvio 31.3.2016 päättyvästä tilikaudesta)
Toimiala: Hedelmien ja kasvien jatkojalostus
Tuotteet: Vihannessäilykkeet, mehut, hillot, marmeladit ja maustamiskastikkeet
Asiakkaat: Vähittäiskauppa, HoReCa, elintarviketeollisuus
Markkina-alue: Koko Suomi, vientiä mm. seuraaviin maihin Venäjä, Baltian maat, Ruotsi, Ranska, Englanti, Tšekki ja Kuwait. Viennin osuus 15 %.

Nyt kello 14.33 ja lounaalla Lopen Hovissa ja nyt hetki töitä kotikonttorissa ennen illan kunnanhallituksen kokousta. Mielenkiintoinen ilta tulossa.

Kello 20.24 ja päivä paketissa. Kunnan puheenjohtajiston kanssa kävimme läpi Lopen tulevaisuuden strategiaa ja sen jälkeen kokoomusryhmässä jatkoimme samojen aiheiden parissa. Hyvä henki päällä ja hyvä katse luottavaisena tulevaisuuteen.

Kunnanhallituksessa saimme mielenkiintoisen ajankohtaiskatsauksen Yritysvoimalan toimintaan. Erkki Taskinen kävi hieman läpi sitä mitä on tehty ja mitä tehdään. Yritykset tuovat alueellemme elinvoimaa ja sitä tarvitsemme jatkossakin. Toivotaan, että saamme pian avattua myös tontikaupan Silmänkannon työpaikka-alueelle. Erinomaisella paikalla hieno rakentamisvalmis alue teollisuudelle ja muulle vastaavalle toiminnalle.

Kunnanhallitus päätti tänään, että Lopen kesätoritoimintaa jatketaan myös ensi vuonna ja itse toivon, että senkin jälkeen. Ensimmäinen vuosi jo osoitti sen, että tällaiselle iltatorille on Lopella tarvetta ja kysyntää ja kauppakin kävi hyvin. Ensi kesänä siis jatkamme.

Kuntamme talous on pysynyt hyvällä vakaalla tasolla myös tänä vuonna. Ensimmäinen puolikas on itseasiassa toteutunut jopa suunniteltua paremmin ja poistojen jälkeen tarkastelujakson tulos on lähes 1,1 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Toivotaan, että loppuvuosi jatkuu samalla tavalla ja saamme pidettyä myös työttömyyden Hämeen kunnista alhaisimmalla tasolla.

Erikoinen oli kunnanhallituksen päätös kävellä jälleen yksimielisen kasvatus- ja koulutuslautakunnan yli. KaKoLa oli päättänyt, että yhtenäiskoulua ei kannatta Lopelle perustaa ja perustelut olivat minusta hyvät ja kannatettavat. Asia tuotiin vielä hallitukseen lautakunnan esittämässä muodossa, mutta sitten hallitus päätti kävellä yli lautakunnan ja äänestyksessä vain meidän kokoomuksen jäsenet puolustivat lautakunnan yksimielistä esitystä. Yhtenäiskoulu missä sen alaisuuteen niputetaan myös Länsi-Lopen Koulu ja Joentaan Koulu on kokonaisuutena toimimaton ja jokainen voi itse pohtia mitä se tarkoittaa jatkossa. Toivottavasti valtuusto vielä pohtii asiaa huolella. Valtuustossa tulen itse äänestämään nykymallin puolesta mikä varmistaa myös mielestäni parhaiten kyläkoulujen tulevaisuuden.

Kunnanhallituksen listalla myös nippu muita asioita ja ne löytyvät esityslistasta ja pian myös pöytäkirjasta kuntamme kotisivuilta www.loppi.fi. Mielelläni vastaan kysymyksiinkin jos sellaisia esityslistan asiat aiheuttavat tai jos muutkin asiat ajatuksia esittävät. Yksi kuntalainen toivoi esimerkiksi, että Launosten pururadan valot palaisivat ainakin kello 22 asti ja tänään sovimme, että jatkossa ne palavat ainakin sinne ja ehkä 23 asti 🙂 Pieni asioita ja tällaisiakin mielelläni hoidan. Rohkeasti vaan yhteyttä!

Nyt nukkumaan ja aamusta urheiluasioiden pariin Helsinkiin. Valtion Liikuntaneuvoston kokous ja Helsinki päivä.

Kommentit