Uudelle sinivihreälle hallitukselle vahva tuki SDP:n oppositiopolitiikka ei nauti kansan arvostusta

Uutiset, lauantaina 30.06.2007

Helsingin Sanomat julkisti lauantaina 30.6. mielipidetutkimuksen. Tutkimuksen mukaan 69 prosenttia suomalaisista antaa uudelle hallitukselle alkumetreistä arvosanan erittäin hyvä tai melko hyvä. Sen sijaan SDP:n oppositiopolitiikkaa arvostaa vain runsas kolmannes kansasta ja peräti joka toinen antaa SDP:lle melko tai erittäin huonon arvosanan.

– Moni on ihmetellyt, että miksi demarit nyt vaativat kaikkea ja heti, kun samaan aikaan on hyvin tiedossa, että puolueella olisi ollut 12 vuotta aikaa hallituksessa hoitaa asiat kuntoon. Tämä asetelma on vaikea ja outo ja täytyy myöntää, että itsekin heidän oppositiopolitiikan tyyliä olen hieman ihmetellyt, kommentoi kansanedustaja Timo Heinonen Helsingin Sanomien tuoreen gallupin tuloksia ja ennen muuta demarien saamaa kehnoa tulosta.

Perussuomalaiset saavat tutkimuksessa huomattavasti paremman arvosanan. Suomalaisista peräti 43 prosenttia katsoo ”Soinin sakin” onnistuneen oppositiopolitiikassaan erittäin tai melko hyvin.
SDP:n rinnalla koko vasemmiston arvostus on alamaissa. Vähiten neljästä oppositiopuolueesta kansalaiset arvostavat Vasemmistoliiton oppositiopolitiikkaa. Vasemmistoliiton toimintaa pitää hyvänä vain noin neljännes suomalaisista.

Hallitukselle vahva luottamus

Hallituksen kaksi pääpuoluetta keskusta ja kokoomus keräävät kansalta lähes tasaväkisen kannatuksen. Vihreiden politiikkaa arvostetaan hieman enemmän kuin Rkp:n. Keskustan ja kokoomuksen kannattajista yhdeksän kymmenestä antaa hallitukselle hyvän arvion. Vähiten hallituksen politiikkaa arvostavat vasemmistoliiton kannattajat, joista 43 prosenttia antaa sille vähintään melko hyvän arvosanan.

Myös pääministeri on vahvistanut kannatustaan uuden hallituksen myötä. Neljä viidestä suomalaisesta katsoo Vanhasen onnistuneen tehtävässään erittäin tai melko hyvin.

– Yhteistyö hallituksen ja hallituspuoleiden kesken on käynnistynyt mallikkaasti. Vasemmisto-opposition töniminen ei ole aiheuttanut heilahtelua ja tunnelma ja tavoitetaso ovat korkealla. Itse uskon, että hallituksemme onnistuu työssään hyvin. Ainakin ensimmäiset kuukaudet ovat olleet vakuuttavia, totesi Heinonen.

Hyvinvointipalveluiden turvaaminen tärkeintä

Suomalaisten mielestä uuden sinivihreän hallituksen tärkein tavoite on hyvinvointipalvelujen turvaaminen minkä jälkeen listalla tärkeysjärjestyksessä tulevat kakkosena ja kolmosena köyhyyden ja sosiaalisen eriarvoisuuden vähentäminen.

Samassa Helsingin Sanomien tutkimuksessa kysyttiin kansalaisilta myös ensimmäistä kertaa sitä minkä he nostavat hallituksen tärkeimmäksi tavoitteeksi. Kaikkien puolueiden kannattajat olivat samoilla linjoilla. Hyvinvointipalvelut olivat ykkösenä kaikilla muilla paitsi vasemmistoliiton kannattajilla, jotka pitivät köyhyyden vähentämistä ykköstavoitteena. Tärkeinä pidettiin myös ilmastonmuutoksen hillitsemistä ja ympäristönsuojelua, väestön ikääntymiseen varautumista ja työttömyyden torjuntaa. Kokoomuksen kannattajien listalla menestyi muita paremmin väestön ikääntymiseen varautumisen.

– Kun näitä tavoitteita nyt vertaa uuden hallituksemme ohjelmaan niin voi todeta hyvin, että siinä puututaan juuri asian ytimiin. Tällaisia muutoksia ja korjauksia on kaivattu ja nyt niitä myös tapahtuu, totesi Timo Heinonen ja listasi alkumetrien onnistumisten listalle mm. opintorahan ja opintotuen ns. vapaantulon rajan merkittävät ja vuosikausia odotetut korjaukset, palvelusetelijärjestelmän laajentamisen, lapsilisän korotukset, vähimmäisäitiys-, isyys- ja vanhempainrahojen korotukset ja myös kansaneläkkeiden tasokorotukset.

– Erittäin merkittävää on myös se, että uusi hallitus nyt oikaisee eläkeläisten verotuksen. Nyt hallitus alentaa eläkeläisten verotusta niin, että veroa ei peritä millään tulotasoilla vastaavaa palkansaajan verotusta enempää. Tätä on odotettu pitkään ja nyt se tapahtuu, totesi Heinonen tyytyväisenä.
Keskustan kannattajista 55 prosenttia ja kokoomuksen kannattajista 62 prosenttia luottaa siihen, että hallitus onnistuu työssään.
TS

Kommentit