Perjantai, 22.08.2008

Blogi, perjantaina 22.08.2008

Presidentti Tarja Halosen ehdotti, että koulujen taideaideiden opetusta siirrettäisiin kerran kuussa pidettäviin lauantai-koulupäiviin. Lehdissähän jo koululaiset tyrmäsivät presidentin esityksen ja aikalailla kovaa kritiikkiä saa esitys muutenkin. Itse suhtaudun tällaiseen malliin erittäin kriittisesti. Monien perheiden ajassa viikonloput ovat ainoaa yhteistä aikaa ja siitä vähästä perheiden ajasta ei missään tapauksessa saa viedä aikaa säännöllisiin koulupäiviin. Toinen kysymys on esityksen huikea lasku kunnille palkka- ja tilakysymyksin ja puhumattakaan siitä, ”pakkona” tarjottu lauantai-liikunta tai kuvataide ei ole oikea malli. Kyllä meidän tullee lähteä siitä, että teemme koulun tarjonnasta sellaista, että se motivoi nuoria ja lapsia harrastamaan samoja asioita vapaa-ajallaan. Tämän puolesta olen puhunut myös jatkuvan koululiikunnan lisäämiskeskustelun yhteydessä. On nimittäin kiistaton tosiasia, että lisää tunteja tarvittaisiin taito- ja taideaineiden rinnalla niin kieliin, matematiikkaan ja myös suomenkieleen ja osaan lukuaineistakin. Paletti ei ole aivan niin yksinkertainen, että lehdissä esitetään lisää sinne ja lisää tänne. Pitää osata ajatella kokonaisuutta ja se käsitys on nyt hukassa.

Huomattavasti presidentin esitystä parempi on opetusministeri Sari Sarkomaan toimet kerhotuntien palauttamiseksi kouluihin. Kunnat ovat hakeneet valtion erityisrahoitusta hyvällä innolla ja näyttää siltä, että 90-luvun laman jälkeen poistuneet ilmaiset ja vapaaehtoiset kerhot palaavat koulujen arkeen. Huom. vapaaehtoiset ja ilmaiset – se tässä tärkeää. Lisäksi kouluilla on jo nytkin mahdollista rakentaa koulupäivien sisään erilaisia teemoja ja näin korostaa taito- ja taideaineita myös monen muun oppiaineen oppimäärissä. Kuvataidetta ja historiaa, musiikkia ja historiaa, liikuntaa ja luonnontiedettä on helppo yhdistää, jos vain opettajalla ja koululla on halua. Näin pitää toimia.

Eilen kävin piipahtamassa sekä alakoululla että yläkoululla ja lukiossakin. Olen yrittänyt pitää kouluihin yhteyttä säännöllisesti ja eilen oli sopivasti päivä aikaa käydä kyselemässä miten syksy on alkanut. Alakoululla oli kaikki hyvin ja edelleen hieman haikea tunnelma oli kävellä tuonne omalle entiselle koululle. Yläkoulussa otettiin tänä syksynä käyttöön kasvatuskeskustelut perinteisten jälki-istuntojen rinnalle ja näyttää ainakin alkuun lähteneen liikkeelle hyvin. Pelkkä istuminen rangaistuksena toistuvista rikkeistä ei enää toiminut, mutta nyt keskustelut opettajan, rehtorin ja myös vanhempien kesken ovat ainakin startanneet hyvin. Yläkoulussamme odotetaan myös innolla uutta koulurakennusta jonka suunnittelu on jo ensi vuotta silmällä pitäen pitkällä. Tuo iso rakennustyö päättää sitten ainakin joksikin aikaa koulukeskuksemme suuren saneeraus- ja uudisrakentamishankkeen. Hyvä niin. Lukiossamme on nyt suuri huoli oppilaista ja tänä syksynä perinteisen noin 30 oppilaan sijaan opiskelut aloitti vain viitisentoista nuorta. Ammattikoulutus vetää nyt kovaa ja myös Riihimäen Lukio joka sai uudet tilat valmiiksi juuri. Keskustelimmekin paljon lukiomme tilasta ja mahdollisuuksista turvata sen tulevaisuus jatkossakin. Jatkamme työtä ja lukio-opetuksen jatkuminen Lopella on ehdoton tavoitteemme jatkossakin. Se on kuntamme kannalta keskeisen tärkeää.

Tänään aamusta aikaisin kohti Helsinkiä. MTV3:lle teemme tänään aamupäivästä yhden ohjelman ja sitten töitä eduskunnassa ja illansuussa yksi tapaaminen ja sen jälkeen Taiteiden yöhön. Mukava ja pitkä päivä luvassa.

Kommentit