Maanantai, 28.09.2009

Blogi, maanantaina 28.09.2009

Uutiset kertoivat eilen, että SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen olisi valmis kieltämään vaalituet kokonaan. Urpilaisen mukaan tuen antaminen voitaisiin kieltää jopa ay-liikkeeltä ja yksityishenkilöiltä ja luonnollisesti siis myös liike-elämältä ja yhdistyksiltä. Urpilaisen mukaan ainoat vaalirahoituksen muodot olisivat tulevaisuudessa valtion puoluetuki ja jäsenmaksut.

Olin yllättynyt Urpilaisen esityksestä. Oikeastaan hämmentynytkin. Tosin vain siihen asti kun luin tuon uutisen uudestaan. Kyse on siis vaalituesta mitä Urpilainen esitti kiellettävän. Juju onkin siinä, että ammattiyhdistysliike ei tuekaan SDP:tä vain vaaleissa vaan vuosittain jopa 400 000 eurolla. Tätä tukiautomaattia ei Urpilainen esittänytkään kielettäväksi. Muiden puolueiden saamat tuethan perustuvat yleensä aina vaaleihin ja vaalivuosiin kun ay-tuki SDP:lle ja vasemmistoliitolle on vuotuista ja jatkuvaa. Siis ovela esitys.

Erikoiseksi tämän ay-tuen tekee myös se, että periaatteessa lähes puolet tuesta on veronmaksajien kustantamaa. Kyse on siis siitä, että ammattiyhdistysten jäsenmaksut ovat verotuksessa vähennyskelpoisia.Tämä verovähennys tehdään kaikesta kertyneestä tulosta eli korkeimmin verotetusta osasta tuloja. Näin ollen vähennys on siis keskimäärin 40 prosenttia. Kaiken kaikkiaan viime vuonna verovähennyksiä ay-maksuista tehtiin yhteensä 530 miljoonalla eurolla ja näin valtio ja kunnat menettivät verotuloja 211 miljoonaa. Voi siis hyvin kysyä miksi meidän kaikkien pitää osallistua vasemmiston tukemiseen?

Itse kannatan ehdottomasti ay-maksujen verovapautta jatkossakin, mutta todellakin vain siinä tapauksessa, että varat jäsenten hyväksi mm. työttömyyskassojen käsittelyaikojen purkamiseksi. Tällä saralla nyt valitettavasti riittää tehtävää ja olisi tärkeää käyttää nämä rahat nyt täydellä teholla työntekijöiden hyväksi.

No hieman harhauduin tässä sivuraiteellekin, mutta siis tuon Urpilaisen esityksen jälkeen pohdin alkuu jo sitäkin, että mitäs tämän jälkeen enää keksii kukaan esittääkään. Aiemminhan oli jo esitetty kiellettäväksi kaikkea muuta paitsi ei yksityishenkilöiden antamaa rahoitusta. Nyt Urpilainen pisti paremmaksi ja alkuu näytti, että niin paljon, että seuraava huutokaupan tulos olisi jo se, että joku esittäisi kampanjoinnin kieltämistä kokonaan.

Uutisten mukaan Urpilainen halusi kieltää yksityishenkilöiden tuet nimenomaan siksi, että vihreät ja kokoomus saivat yksityishenkilöiltä tukea viime vaaleissa. Urpilainen puhui ”Vihreiden ja kokoomuksen kummisedistä”.

Mutta jos nyt SDP on sitten oikeasti sitä mieltä, että kaikki tuet tulisi kieltää. Niin kyllä linjan pitäisi silloin koskea myös vuosittaisin ay-tukien kieltämistä. Pelkkien vaalitukien kieltämisestä puhuminen on silkkaa kikkailua ja ihmisten harhauttamista. Valitettavasti. Sellaiseen populismiin ei tässä vakavassa paikassa saisi nyt sortua. Siihen ei ole varaa yhdelläkään puolueella.

Erikoinen oli myös eduskunnan toisen varapuhemiehen puuttuminen vaalirahakohuun. Yleisesti ja perinteikkäästi puhemiehiä on pidetty eduskunnan keskustelun yläpuolella ja heidän toiminnaltaan on odotettu tasapuolisuutta jne. Nyt tämäkin pelisääntö on unohtunut täysin, kun SDP:n varapuhemies Johannes Koskinen lähti kovin sanoin pääministerin kimppuun. Koskisen mukaan ”pääministeri on sekä tukalan tilanteen syy että yksi ratkaisu siihen”. Hän siis unohtaa kaikki oman puolueensa kohut ja vaalirahasotkut joista viime viikollakin lehdet uutisoivat. Ehkä yleinen kommentti tilanteen vakavuudesta olisi ollut puhemiehen arvovallan mukaista, mutta tällainen poliittinen peli ei minusta.

Mutta nyt siis edessä tärkeä ja ratkaiseva viikko tulevaisuuden suhteen. Tällä viikolla tulemme eduskunnassa linjaamaan sitä miten vaalirahoitusta, mutta myös puoluerahoitusta halutaan ja tullaan uudistamaan. Tilanne on äärimmäisen vakava ja huolestuttava ja selittelylle ei ole sijaa eikä varaa millään puolueella. Nyt on meidän kaikkien tehtävä palauttaa usko demokratiaan. Siinä erittäin tärkeää on osallistuminen. Osallistutaan nyt jokainen vastuunkantoon.

Tänään tulee kuluneeksi 15 vuotta autolautta Estonian uppoamisesta Itämerellä. Muista sen aamun kun eilisen. Olin silloin suorittamassa asevelvollisuutta ja aamulla ilmoitettiin, että heti aamupalan jälkeen kokoonnumme elokuvateatteriin. Teatterissa komentaja kertoi suru-uutisen yöltä. Miten matkustajalaiva on uponnut myrskyssä ja miten on pelättävissä, että kaikki matkustajat ovat joutuneet veden varaan ja valtaosa on hukkunut. Muistan sen kirkkaasti silmissäni kun koleassa syysaamussa seisoimme hetkenpäästä lippuaukiolla ja laskimme valtavan suuren Suomenlipun puolitankoon. Moni nuorimies pyyhki kyyneliä silmistään. Mielessä vain kysymyksiä. Ei yhtään vastausta.

Myöhemmin onnettomuuden vakavuus tarkentui ja saimme tietää, että vain reilut sata matkustajaa pelastui ja 852 ihmistä meri vei Utön eteläpuolisella merellä matkalla Tallinnasta Tukholmaan. Varmasti monelle nuorelle miehelle oli äärimmäisen raskas ja kova komennus kun meitä varusmiehiä määrättiin tehtäviin. Monet nuoret miehet saivat tehtäväkseen ruumiskonttien vartioinnin. Sitä järkytystä ja tehtävää ei varmasti koskaan unohda.

Estonian uppoamiseen liittyy edelleen tuhansia kysymyksiä ja erilaisia väitteitä ja virallisiakin vastauksia. Mutta myös epäileviä kysymyksiä. Tänään 15 vuotta myöhemmin moni ihminen elää edelleen tuon trauman kanssa. Meri vei läheisiä, perheenjäseniä, sukulaisia ja ystäviä. Joku pelastui ja näki muiden hukkuvan. Siitä ei varmasti koskaan täysin selviä. Voimia siis raskaaseen päivään joka varmasti tuo näitä muistoja jokaisen kokeen mieleen.

….

Tänään aamusta kirjoitustöiden pariin. Kolumneja tilattu jälleen useaan eri suuntaan ja niitä pitäisi saada valmiiksi. Sitten tietenkin alkavan viikon isot eduskuntaistunnot työllistävät taustatöineen ja tänään myös muutama palaveri sovittu. Enne puolta päivää menen mm. Lopen Saukkolan EK:lle haastatteluun ja sitten illansuussa pidämme ylimääräisen Lopen kokoomuksen valtuustoryhmän ja hallitusryhmän kokouksen liittyen kuntamme kouluverkkoselvitykseen. Olen tyytyväinen, että isossa ja vaikeassa asiassa meidän kokoomuksen ryhmä on toiminut hienosti yhdessä. Osasta asioita olemme eri mieltä, mutta toisia on aidosti kuunneltu ja ajatuksia ja mielipiteitä vaihdettu. Ja mikä tärkeintä myös käyty läpi edelleen selvitykseen liittyviä isoja epäselvyyksiä. Tänään sitten kunnanhallitus lopulta käsittelee asiaa uudestaan viime viikon maanantain kokouksen jälkeen. Olen itse edellisviikon kokouksen kulkua arvostellut julkisuudessa ja olen edelleen hyvin vahvasti sitä mieltä, että kokouksen käsittelyjärjestys ei mennyt nappiin. Kun myös toisenlaisia väitteitä on esitetty ja väitetty minun olevan asiassa väärässä niin liitänpä tännekin nyt pienen lainauksen kuntaliiton johtavan lakimiehen Heikki Harjulan asiaa koskeva viestistä, jossa hän toteaa: ”Äänestysjärjestys on ollut virheellinen. Olen siis edelleen samaa mieltä kuin eilen, että Vuorisen ja Pyhälammin esitykset ovat tarkoittaneet asian palauttamista valmisteltavaksi, eikä niitä ehdotuksia olisi voitu panna vastakkain asiaehdotuksen kanssa. Ensin olisi tullut päättää siitä, palautetaanko asia valmisteltavaksi ja jos käsittelyä olisi päätetty jatkaa, vasta silloin olisi voitu äänestää pohjaehdotuksen ja Kuparisen ehdotuksen välillä”.

Lopen kokoomuksen kanta asian käsittelyssä oli yksiselitteisen selkeä ja johdonmukainen. Meidän ryhmä halusi yksimielisesti päättää keskustelun Kormun koulun lopettamisesta. Emme hyväksyneet lisäksi sitä, että sivistyslautakunnalta ei asiaan oltu pyydetty lainkaan asiantuntijalautakuntana lausuntoa. Näin ollen tuimme yksimielisesti Sakari Vuorisen (sd.) tekemään esitystä pyytää sivistyslautakunnalta lausunto asiaan ja antaa heille mahdollisuus esittää myös muita vaihtoehtoja säästöjen löytämiseksi. Ja kolmanneksi halusimme, että kouluverkon mahdollisten muutosten vaikutukset päivähoitoon ja esiopetukseen selvitetään alkuperäisen toimeksiannon mukaisesti ennen kuin lopullinen päätös kouluverkon mahdollisista muutoksista kunnanhallituksessa tehdään. Olemme edelleen tätä mieltä.

Mutta juuri tämäntakia pidämmekin jo kolmannen laajemman koko valtuustoryhmän ja kunnanhallitusryhmän yhteiskokouksen asian tiimoilta. Ei jää sitten kysymyksiä ilmaan ja hallitusryhmämme tietää mitä kymmenen valtuutettumme joukko asiasta pohtii.

Kello 21.09 ja juuri vasta kotiin. Tänään päivä siis minuutein aikalailla tehokkaasti kotikunnan hyväksi. Päivällä erittäin mielenkiintoinen haastattelu opinnäytetyöhön liittyen Lopen matkailun kehittämiseen viimeisen kymmenen vuoden aikana ja erityisesti Saukkolan EK:n toimintaan ja myös mahdollisuuksiimme matkailualalla tulevaisuudessa. Mukavat nuoret opiskelijat haastattelijoina ja aika menikin kuin siivillä. Itseasiassa hieman laittoin ip:n aikatauluakin uusiksi. Mutta halusin tähän hommaan antaa täyden panokseni ja toivotaan, että lopputulos sellainen, että se antaa suuntaviivoja ja ajatuksia myös tulevaisuuteen.

Sitten erittäin hyvä ja perusteellinen ylimääräinen valtuustoryhmän kokous kaiken päivän päälle. Kävimme läpi nyt jo kolmannen kerrran kouluverkkoselvitystä ja nyt saatua taustapaperia liittyen kouluverkon muutosten vaikutuksiin päivähoitoon ja esiopetukseen. Ryhmässämme erilaisia ajatuksia tilanteesta ja nyt toin itse myös oman mielipiteeni esille. Kerroin, että en tule kannattamaan kunnanhallituksen pohjaesitystä eli kolmen kyläkoulun lopettamista. Itse en usko, että se on oikea tapa kehittää kuntaamme ja pelkään, että erityisesti päivähoidon tilantarpeeseen ei nykyiset nurkat ja henkilökunta tule riittämään. Ja pelkään, että meille esitetään pian uuden päiväkodin tai vastaavan rakentamista. Mutta tämä siis minun oma käsitykseni ja vain henkilökohtainen mielipiteeni ja siksi kerroinkin ryhmällemme itse kannattavani ns. Länsi-Lopen koulun perustamista. Se loisi minusta erittäin hyvät mahdollisuudet kehittää isompaa koulua ja myös esiopetusta ja päivähoitoa tuolla alueella. Kunnanhallituksessa ei esittämääni mallia kukaan esittänyt, mutta toivon, että valtuustossa vielä tästäkin voidaan keskustella. Korostan ja alleviivaan nyt vielä tässäkin, että minulla ei valtuuston puheenjohtaja ole siis kunnanhallituksen kokouksissa esitys eikä äänivaltaa ja siksi en asiaa voinut tänään itse esittää. Mutta valtuustossa sitten on.

Ryhmämme jäsen Pasi Tarkkala tosin esitti myöhemmin kunnanhallituksessa, että kaikki kolme kyläkoulua säilytettäisiin. Esitystä ei kuitenkaan kukaan kannattanut ja se raukesi näin. Kunnanhallitus muuten yksimielisesti päätyi pohjaesitykseen, että kolme kyläkoulua nyt suljetaan. Tosin pitkän ja monipuolisen keskustelun jälkeen. Tiedän, että ryhmämme tulee vielä valtuustossa tästä äänestämään ja meidän pelisääntöihin onkin koko ajan kokoomusryhmässä kuulunut, että jokainen tekee päätökset itse yhteisten taustakeskusteluiden jälkeen. Niin tässäkin asiassa.

Mutta sellainen päivä tänään. Palataan aiheisiin huomenna. Aamusta tiepalaveri tulevista isommista Hämeen tiehankkeista ja sitten pitkä päivä eduskunnassa valiokuntien ja mm. välikysymyksen kanssa.

Kommentit