Lauantai, 29.03.2008

Blogi, lauantaina 29.03.2008

Viikonloppu. Tänä viikonloppuna ei sovittuja tilaisuuksia työnmerkeissä. Ystävämme häitä vietetään tänään ja sinne Satu jo suuntasi aamusta ja minä sitten itse vasta varsinaiseen vihkitilaisuuteen ja juhlaan Vanajanlinnaan. Sitä ennen ehdin tehdä hieman töitä ja valmistella mm. ensi viikon tulevia juttuja. Esimerkiksi tiistainen Valtion Liikuntaneuvosto aiheuttaa vielä hieman työtä. Esillä mm. liikuntapaikkarakentaminen ja ainakin Hämeenlinnan jäähallin remontin parissa jotain selvitettävää. Halli nimittäin täytyy saada kuntoon ensi vuoden jääkiekon naisten MM-kilpailuja varten. Valtaisa hanke, jossa aivan oikein mukana niin HPK:n Sm-liigaseura kuin kaupunkikin ja toivoisin, että osaltaan myös valtio. Ensi viikolla myös monta muuta kokousta täysistuntojen lisäksi ja aina ne taustatyötä vaativat. Ja myös maanantain kunnanhallitus ja sen asialista tämän päivän työohjelmassa. Vaikka toisaalta tuo ulkoilmakin houkuttelisi.

Eilen saimme sitten tuoreita tilastoja myös maamme väestönkasvusta. Maamme väkiluku kasvaa ja viime vuoden viimeisenä päivänä meitä oli 5 300 484 eli 23 529 henkeä edellisvuotta enemmän. Mielenkiintoista sekin, että Tilastokeskuksen mukaan tämä väkimäärän lisäys oli suurin vuoden 1992 jälkeen ja ensimmäisen kerran muuttovoitto ulkomailta oli itsenäisyyden aikana ns. luonnollista väestönlisäystä suurempi väkilukua kasvattava tekijä.

Mielenkiintoista on tarkastella näitä taulukoita ennen muuta myös tuon ns. huoltosuhteen näkökulmasta eli siitä kuinka paljon väestöstä on lapsia ja kuinka paljon yli 65 vuotiaita. Tällä huoltosuhteella tarkoitetaan siis sitä millainen osa väestöstä on työikäisiä ja maksaa näin periaatteessa yhteiskunnan pyörittämistä. Tosin jokainen vuorollaan. Nyt väestöstä 0-14-vuotiaita lapsia oli 16,9 prosenttia ja 65 vuotta täyttäneitä 16,5 prosenttia. Väestöllinen huoltosuhde eli alle 15-vuotiaiden ja 65 vuotta täyttäneiden määrä 100 työikäistä kohden oli korkein Etelä-Savon maakunnassa, 57,2 ja Etelä-Pohjanmaan maakunnassa, 57,1. Väestöllinen huoltosuhde oli alhaisin Uudenmaan maakunnassa, 42,8 ja Pirkanmaan maakunnassa, 49,7. Tämä huoltosuhde siis tullee tulevaisuudessa muuttumaan väestömme ikärakenteen muuttuessa ja jos nyt ikäpyramidi on pyramidi niin pikkuhiljaa se kääntyy nyt nurinniskoin, kun suuret ikäryhmät pääsevät ehdottomasti ansaitsemalleen eläkkeelle. Mutta tämä luo taloudellemme haasteita ja siitä emmem pääse mihinkään.

Tilastoista selviää vielä sekin, että viime vuoden aikana väkiluku kasvoi 12 maakunnassa ja pieneni 8 maakunnassa. Määrällisesti eniten väestön määrä lisääntyi Uudenmaan maakunnassa, 15 364 hengellä. Tämä kasvu oli 1,1 prosentia.
Etelä-Savo oli sitten menettäjänä 1,0 prosentin väestön vähentymisellä. Siellä väkiluku pieneni 1 630 hengellä ja Satakunnan maakunnassakin 929 hengellä.

Kun tuosta Kunta ja palvelurakennehankkeesta aivan oikeinkin puhutaan koko ajan niin loppuun voisi vielä poimia tuoreet tilastot kunnista. Vuoden 2008 alussa kuntia oli 415. Eli Joutsa ja Leivonmäki yhdistyivät vuodenvaihteessa. Näistä 415 kunnasta 167 pystyi kasvattamaan väkilukuaan ja peräti 242 väkiluku väheni. Vaikka nuo tilastot ei aina niin mielenkiintoisia ole niin tästä paketista kyllä löytyy paljon sellaista tietoa mitä tulee tutkailla. Se peilaa menneisyyttä, mutta ennustaa hyvin pitävästi myös tulevaisuutta monessa suhteessa.

Ensi yönä sitten kellojakin siirretään. Alkaa kesäaika ja ainakin hetkeksi tuo kellon siirto tuntia lähemmäksi kesää sotkee vuorokausirytmiä. Mutta valoa kohden. Kevät näyttää nyt muutenkin etenevän tämän pienen pikatalven jälkeen. Takatalvesta ei kai voi puhua kun varsinaista talvea ei ollut lainkaan.

Kommentit